|

Yeni Şafak’tan zirveye özel ek

Yeni Şafak, İstanbul Zirvesi'ne katılan Müslüman liderlere, temsilcilere ve katılımcılara özel olarak hazırladığı eki ulaştırdı. Dünya ve Türkiye'den 38 fikir adamı, yazar ve düşünürün katkı sunduğu 104 sayfalık özel yayında, “Kaos, terör ve iç çatışmalar yerine cesaret, adalet ve kardeşlik” vurgusu yapılıyor, liderlere “Tarih yazın” çağrısı yapılıyor.

Yeni Şafak ve
00:19 - 15/04/2016 Cuma
Güncelleme: 00:31 - 15/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

İslam coğrafyasının sorunlarına çözüm önerileri sunulan yayın, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları ile diğer katılımcılara dağıtıldı. Özel ekte, İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman, Filistinli gazeteci- yazar Abdulbari Atvan, darbeyle indirilen Mısır Devlet Başkanı Mursi'nin kurmaylarından eski bakan Yahya Hamid, gazeteci- yazar Ahmet Taşgetiren, eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammad, Bosna'nın Milli Şairi Prof. Dr. Cemalettin Latiç ve ABD'nin Delaware Üniversitesi'nde doçent olarak çalışmalarını sürdüren Muqtedar Khan gibi isimler İslam dünyasındaki çekişmelere dair tespitleri ve çözüm önerilerini paylaşıyor.



NOTLAR


* İstanbul'da düzenlenen zirveye, 21 devlet başkanı, 6 hükümet başkanı, 9 ülkeden üst düzey temsilci, 18 bakan, 6 büyükelçi ve bakan yardımcısı, 4 gözlemci ve 4 özel davetli ülke temsilcisi katılıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi ilk kez bu kadar yoğun katılımla yapılıyor.


* Bosna-Hersek, KKTC, Rusya Federasyonu ve Tayland'ın gözlemci ülke olarak yer aldığı zirvede; Kosova, Belarus ile Kırım Tatarları ve Suriye muhalefeti de özel davetliler arasında bulunuyor.


* Erdoğan, zirveye katılan liderleri, kongre merkezinin dışında oluşturulan ve katılımcı ülkelerin bayraklarının yer aldığı platformda karşıladı. Karşılama yaklaşık 1.5 saat sürdü.


* Bazı ülkelerin temsilcilerinin zirveye geleneksel kıyafetleriyle katıldığı görüldü. Erdoğan ile zirveye katılan liderler yakalarına İİT 13. Zirvesi rozeti taktı.







* Zirvenin gerçekleştirildiği İstanbul Kongre Merkezi'nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kongre merkezine çıkan tüm yollar polis tarafından tutuldu. Liderler, konuklar ve basın mensupları için ayrı ayrı giriş kapıları oluşturuldu. Yerli ve yabancı 680 basın mensubuna görev yapacakları alanlara göre mavi, kırmızı, yeşil ve mor renklerde yelekler dağıtıldı.


* Birleşmiş Milletler'in ardından dünyada ikinci büyük örgüt olma niteliği taşıyan İİT'nin zirvesini, katılımcı ülkelerin yanı sıra Çin, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerden de çok sayıda basın mensubu takip etti.


* Zirvenin açılışında, Beştepe Camii İmam Hatibi Adem Kemaneci Kur'an-ı Kerim okudu.


* İİT dönem başkanlığını Türkiye'ye devreden Mısır'ı, zirvede, Dışişleri Bakanı Samih Şükri temsil etti. Şükri, yaptığı konuşmanın ardından da Türkiye'den ayrıldı.


* Cumhurbaşkanı Erdoğan konuklarına Dolmabahçe Sarayı'nda da akşam yemeği verdi










#Yeni Şafak
#İstanbul Zirvesi
#İslam coğrafyası
8 yıl önce