|

Teröristlere göz açtırmayan TSK’nın profesyonel gücü

Son zamanlarda konuşulan konuların başında bedelli askerlik ve profesyonel askerlik çalışmaları geliyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) profesyonel askerliğe geçiş çalışmaları kapsamında ilk kez 2011 yılında alımına başladığı sözleşmeli erler, terörle mücadele edilen bölgelerin arazi yapısına benzer şartlara sahip eğitimlerden geçiyor.

Yeni Şafak ve
16:59 - 3/11/2017 Cuma
Güncelleme: 17:32 - 3/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Türk Silahlı Kuvvetleri
Türk Silahlı Kuvvetleri
Türk Silahlı Kuvvetleri (
TSK
) personel sayısının 2017 verilerine göre askeri personel toplamı 359 bin 273 olarak belirtildi. Bu mevcudun 203'ü general ve amiral olmak üzere 26 bin 278'inin subay, 64 bin 999'unun ise astsubay olduğu kaydedildi.

TSK’nın profesyonel askerliğe geçiş çalışmaları kapsamında ilk kez 2011 yılında alımına başladığı sözleşmeli askerlik terörle mücadelede Türkiye’nin profesyonel gücünü oluşturuyor. Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi bünyesinde zorlu bir eğitimden geçen uzman er ve erbaşlar sınır dışı ve sınır içi operasyonlarda aktif rol alıyor. Er ve erbaşlar terörle mücadele edilen bölgelerin arazi yapısına benzer şartlara sahip Isparta'da eğitim alıyor. İşte sözleşmeli askerliğin şartları ve eğitim süreci:

Sözleşmeli askerliğe başvuru şartları

En az ilköğretim ya da yurtdışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günün itibarıyla 25 yaşını bitirmemiş olanlar sözleşmeli er olarak başvurabiliyor.


Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı aranmayacak. Söz konusu kişiler, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olması gerekiyor.


Askerlik hizmetine devam ederken sözleşmeleri er olarak alınanların ön sözleşme imzaladıkları tarihe kadarki hizmet sürelerinin tamamı, kalan yükümlülük süresinin hesabından mahsup ediliyor.

Askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk, tehir işlemleri ile erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin üçte biri askerlik yükümlülüğünden sayılıyor.

Sözleşmeli erlerin maaş ve sosyal hakları

Sözleşmeli erlik kapsamında orduya dahil olan ve sivil hayattaki mesleklerine uygun görevlere getirilen sözleşmeli erler, hem iyi imkanlar içinde vatana hizmet ediyor hem de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tecrübeli ve devamlı eleman ihtiyacının giderilmesini sağlıyor.


Sözleşmeli erlik için uygun bulunan gençler, orduya dahil olduktan sonra sivil hayattaki mesleklerine uygun görevleri icra ediyor. Normal şartlarda aynı işi asgari ücretle yapan gençler, ordu bünyesinde 2 bin ile 3 bin 500 lira arasında maaş alıyor.


Tüm ihtiyaçları TSK tarafından karşılanan sözleşmeli erler, maaşının büyük bölümünü de biriktirme fırsatı yakalıyor. Erler, 7 yıllık süre sonunda 74 bin lira tazminat almaya hak kazanıyor.

Belirlenen görev süresini tamamlayan sözleşmeli erler, bunun ardından kamu kurumlarında da önceliğe sahip olacak ve daha rahat bir şekilde iş bulabiliyor.

Sözleşmeli erler, 7 yıl süren azami hizmet süresi boyunca bakmakla yükümlü olduğu aile fertleriyle ücretsiz genel sağlık sigortasından yararlanıyor. Herhangi bir sözleşmeli er 7'inci yılının sonunda ordudan ayrılması durumunda 7 yıl daha bu hizmetten faydalanabiliyor.


Sözleşmeli erlerin yanı sıra askeri yetkililer de bu sistemden oldukça memnun. Profesyonel orduya geçişte önemli bir yere sahip olan sözleşmeli erler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tecrübeli ve devamlı eleman ihtiyacının giderilmesini sağlıyor.

Zor şartlarda profesyonel eğitim

Sözleşmeli erler, fiziki ve psikolojik yeterliliğe ulaşmasının ardından ilk olarak terör örgütlerinin kullandıkları malzemelerle oluşturulan el yapımı patlayıcılara karşı eğitimlerden geçiyor.

Daha sonra meskun mahalde terörle mücadele eğitimine geçen sözleşmeli erler, burada bazen metruk bir binadan bazen ise duvara açılan bir mazgaldan kendilerine tehdit oluşturan terör örgütü üyelerinin nasıl etkisiz hale getirileceğini uygulamalı öğreniyor.

Senaryo gereği pusuya düşen sözleşmeli erler, kriz anında soğukkanlı kalmayı, karşı karşıya kaldıkları olumsuz durumlardan kurtulmanın yollarını belirliyor.


Meskun mahallerde gerçekleştirilen eğitimlerin ardından terörle mücadele bölgelerinde karşılaşabilecekleri arazi şartlarına uyum sağlamaları istenen sözleşmeli erler, kilometrelerce yol yürüyor, sarp arazi ve derin kanyonlardan geçiyor.


Gece intikali olarak adlandırılan gece yürüyüşlerinde düşman kuvvetlerine fark edilmemek için bazen bataklık bazen de göletlerden geçmek zorunda kalan askerler, bu şekilde düşman bölgesine hiç beklenilmeyen yerden sızarak yarattığı şokla düşmanı yok etme kapasitesine ulaşıyor.

Terörle mücadelenin yoğun verildiği Güneydoğu Anadolu bölgesinde görevlendirilen sözleşmeli komandoların aynı zorlu eğitimlerden geçen daha önceki dönem personeli, TSK'nın gerçekleştirdiği Şah-Fırat ve El-Bab operasyonlarına katılmıştı.

#Türkiye
#Türk Silahlı Kuvvetleri
#Profesyonel askerlik
#Ankara
6 yıl önce