|

Topyekün seferberlik

Ekonomi ile İlgili 4 bakan bir araya gelerek enflasyonla mücadele planını kamuoyu ile paylaştı. Planı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıkladı. Son dönemde döviz kurunda yaşanan spekülatif atakların geride bırakıldığını söyleyen Albayrak, birçok alanda indirim müjdesi verdi. İş dünyasından programa destek mesajları geldi.

Mesude Demirhan
04:00 - 10/10/2018 Wednesday
Güncelleme: 01:47 - 10/10/2018 Wednesday
Yeni Şafak
Ekonomi ile İlgili 4 bakan bir araya gelerek enflasyonla mücadele planını kamuoyu ile paylaştı
Ekonomi ile İlgili 4 bakan bir araya gelerek enflasyonla mücadele planını kamuoyu ile paylaştı

Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı dün İstanbul’da açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın detaylarını duyurduğu çerçeve program; enflasyonla mücadele için kamu ve özel sektörün el ele vererek birlikte mücadele etmesini öngörüyor. Kamunun yapacağı indirim ve iyileştirmeleri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklandı. Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında Türkiye genelinde bir indirim seferberliği ilan edildi.

FIRSATÇILARLA İŞİMİZ VAR

Programla yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacaklarını belirten Albayrak, spekülatif atakların ağustos ve eylül ayı ile birlikte püskürtüldüğünü belirtti. Albayrak, “Bugün kar artırma amacıyla yapılacak her girişim, yakın gelecekte daha büyük zararlara neden olacaktır. Girdi maliyetlerini düşürecek, fiyatlarda oluşan hareketliliğin firmalarımızı zarara sokmayacak ve işsizliği artırmayacak bir program üzerinde çalıştık. Fırsatçılık ve stokçulukla etkin mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Girdi maliyetlerini düşürecek, fiyatlarda oluşan hareketliliğin firmaları zora sokmaması için tüm bu süreçlerde işsizliğin artmaması için neler yapabileceklerine çalıştıklarını belirten Albayrak, “Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde topyekun bir mutabakata vardık” dedi.

81 MİLYON OMUZ OMUZA

Her seferinde enflasyon ile mücadele ve fiyat istikrarının tek başına kurumların, bakanlıkların yada devletin yürütebileceği bir mücadele olmadığını söylediklerini aktaran Albayrak, şunları kaydetti: "En büyük holdinglerimizden, sanayicimize, perakendecilerimizden küçük esnafımıza, sivil toplum kuruluşlarımızdan vatandaşlarımıza kadar 81 milyonun omuz vereceği bir mücadele olmazsa bu işin inanın hep bir tarafı eksik, hep bir tarafı yarım kalacaktır. İşte bu yüzden bu programı kurgularken ilk günden beri 'Enflasyonla Topyekun Mücadele' adını koyduk. Bu mücadele öyle bir mücadele ki sonunda tüm Türkiye kazanacak. Bu düşüncemizi paydaşlarımıza aktarmadan önce, kamu olarak bizler de ne yapacağımızı çalıştık." Albayrak, milletin, 81 milyonun tüm paydaşlarıyla zor günlerden el ele, omuz omuza, sırt sırta vererek çıkmasını bildiğini, varlığı ve refahı hep birlikte paylaşarak bugünlere geldiklerini ifade etti.


OK YAYDAN ÇIKTI

Bu topyekun mücadele kapsamında, her bir paydaşın katkısı ve desteği ile 81 milyon Türkiye olarak bu suni sürecin de geride bırakılacağını vurgulayan Albayrak, “Kimsenin şüphesi olmasın. Büyük ve güçlü Türkiye yolculuğunda ok yaydan çıkmıştır ve hedefine ulaşmasına kimse engel olamayacaktır” dedi.

İŞ VERENLERİ DE KORUYORUZ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise enflasyonla mücadelede işverenleri de korumaya çalıştıklarını belirtti. Selçuk, “Enflasyonla mücadelenin ekonomik büyümeyi engellememesi için ve işverenlerimizi desteklemek için bakanlık olarak çeşitli politika enstrümanları geliştirmeye devam ediyoruz. Bunlardan birisi Kısa Çalışma Ödeneği’miz, yakın zamanda planladığımız. Enflasyonla mücadele ederken iş gücü piyasalarımızı da ihmal etmiyoruz” dedi.

Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında bakanlıkça hazırlanan "enflasyonlamucadele.org.tr" internet sitesi faaliyete geçti.


Peş peşe indirimler yapıldı

* Perakende alışverişte mücadeleye katılacak firmalar 3 ay boyunca 50 üründe en az yüzde 10 indirim yaptı.

* BİM, Şok, A101, CarrefourSA, Migros ve Metro bu indirim kampanyasına dahil olduklarını duyurdu.

* Et Süt Kurumu 10 kalem üründe yüzde 10 indirim yaptı.

* Atatürk Orman Çiftliği 14 üründe yüzde 10 indirim yaptı.

* TMO pirinci yüzde 20-40 indirimle arasında satmaya devam edecek.

* Çaykur önümüzdeki dönemde ürettiği ürünlere zam yapmayacak.

* Sıvı ve toz gübrelerde yaklaşık 35 eşit üründe yüzde 10 indirime gidildi.

* İşçi çıkarmalarının önü geçilmesi aşamasında işletmelere destek verilecek.

* Yılsonuna kadar elektrik ve doğal gaza zam yapılmayacak.

* Bankalar kredi faizi oranlarında yüzde 10 indirim yapacak.

* KOSGEB alacaklarında 3 ay ilave erteleme yapıldı.

* İhracatçı KOBİ’lere 200 bin dolara kadar düşük faizli kredi sağlanacak.

* İşletmelerin KDV iadelerinin 10 gün içerisinde ödenmesi sağlanacak.

* Kira artışları TÜFE’ye göre yapılacak.

* Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, finansman maliyetlerinden kaynaklanabilecek fiyat artışlarını aşağıya çekmek için Finansman Destek Programı’nı hayata geçiriyor.

* İşletmelerin kullanacakları TL cinsinden kredilere, yüzde 14’e kadar finansman desteği verilecek.

* Ürün yerlileştirme programı kapsamındaki ikinci çağrıda en az 1,5 milyar liralık yeni yatırıma destek verilecek.

Enflasyonla mücadele için el ele

Enflasyonla Topyekün Mücadele'ye kamu özel el ele vererek mücadele edecek. Seferberliğin ilan edildiği toplantıya büyük ilgi gösteren iş dünyası temsicileri hem yaptıkları açıklamalarla hem de peşinden duyurdukları indirimlerle enflasyonla mücadeleye katıldı. MÜSİAD, TÜSİAD, Türkiye Bankalar Birliği başkanları; mücadele kararlılıklarını toplandıta çıktıkları kürsüden dile getirdi. TOBB, TİM, DEİK, TESK, İSO, İTO, ATO, başta olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinden destek açıklamaları geldi. Sabancı Holding, Doğuş Holding, Yaşar Holding, Orka Holding, Boyner Grubu gibi büyük gruplar enflasyonla mücadele seferberliğine destek vereceklerini duyurdu.


Meselemiz Türkiye

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da büyük hedeflerin büyük sorumluluklar ile büyük fedakârlıkları istediğini vurgulayarak, hedeflerinin ve meselelerinin Türkiye olduğunu söyledi. Kaan, şöyle devam etti: MÜSİAD, üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır. 2018 yılı sonuna kadar devamında üyelerimizle elimizden gelen çabayı göstereceğimizi ifade etmek istiyorum.


Tüm zorlukları aşarız

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın zorlu dönemden çıkış için en önemli hamlelerden biri olduğunu söyledi. Bilecik, etkili bir dış politikanın ekonomiyi de fazlasıyla güçlendireceğini belirterek, “Türkiye ekonomisi, tüm zorlukların üstesinden gelecek güce fazlasıyla sahiptir. Buna olan inancımız da tamdır. Türk iş dünyası olarak, bu konuda üzerine düşeni de yapmaya hazırız” dedi.


Bankalardan da destek

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın, “Nominal faiz hadlerinin daha aşağı seviyede olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Üretim, yatırım ve ticaret olursa Türkiye’nin kazanacağını bildiklerini ifade eden Aydın, “Bankalar olarak maliyetlerimizi daha da düşürerek, verimliliğimizi daha da artırarak, nominal faiz hadlerinin daha aşağı seviyelerde oluşmasına katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.


Kamu-özel işbirliği şart

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, enflasyonla mücadeleyi kamu ve özel sektörün birlikte yapabileceğini belirterek, ülke için öncelikli konu olan tempolu ve istikrarlı büyüme için reel sektörün küresel rekabetle uyumlu, gerçekçi, sürdürülebilir maliyetlerle üretim yapabilmesinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.


Kararlı bir mücadele

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da, “Ülke olarak bugün ekonomik alanda en kararlı şekilde yapmamız gereken mücadele, enflasyona karşı olmalıdır. Enflasyonla mücadelede başarıya giden yolda tüm paydaşların el ele vererek dayanışma sergilemesini ekonomimiz ve üretim hayatımız için destekliyoruz” açıklamasında bulundu.


Güçlü etki oluşturur

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Enflasyonla mücadele sürdürülebilir ekonomik büyüme bakımından büyük önem taşıyor. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan önlemlerin enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda ekonominin beklediği güçlü etkiyi yaratacağına inanıyorum. İhracatçılar olarak üzerimize düşen sorumluluğu büyük bir azimle yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.


KOBi öncelikli olmalı

Türkiye’de maliyet kökenli bir enflasyon ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, bunun da sebeplerinin açık olduğunu belirterek, kurdaki oynaklığın mümkün olduğunca sabitlenmesi ve maliyet oranlarındaki artışların da dizginlenmesi gerektiğini belirtti. Başkan Cesur ayrıca, “Bundan sonrası için çok hızlı ve kararlı bir şekilde planın uygulanması gerekmektedir” diye konuştu.


Mücadele için hazırız

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Enflasyonla mücadele sadece bugünü değil, çocuklarımızın geleceğini etkileyeceği için çok önemli. Bu nedenle biz de ATO olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” ifadesini kullandı. Baran, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nda kısa vadede enflasyonu aşağı ivmeye çevirecek, uzun vadede de kalıcı çözüm üretebilecek adımların yer aldığını bildirdi.


Beklentileri karşılıyor

İTO Başkanı Şekib Avdagiç de ortaya konan programın maliyet enflasyonu açısından iş dünyasının beklentilerini karşıladığını belirterek, enerji maliyetlerinde artış olmayacağı ve kredi faizlerinde düşme olmasının iş adamları açısından önemli olduğunu söyledi. Avdagiç, “İş dünyası, ortaya konan bu kampanyaya talep edildiği şekilde, fiyatlarına zam yapmayarak, hatta aşağı çekerek karşılık verecektir” dedi.


Et ve süte %10 indirim

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Et ve Süt Kurumu’nca üretilen 10 kalem üründe bugünden(dün) itibaren geçerli yüzde 10 indirim yapıldığını söyledi. Pakdemirli, “Atatürk Orman Çiftliği de üretilen 14 kalem üründe bugünden geçerli yüzde 10’luk indirim yaptı. Gıda piyasasından gelen bir arkadaşınız olarak tüm zincir mağazalarımızla birebir görüştüm. 50 kadar üründe 2 ay boyunca yüzde 10 indirime gitme kararı aldıklarını söyledi. Tüm firmalarımızı milli duruşlarından dolayı kutluyorum” dedi. Et ve Süt Kurumu’nun 13 bin noktada kıymayı 29 lira, kuşbaşı eti 31 liradan sattığını, bazı spesifik marketlerle bunun devam ettiğini ve bu projenin devam edeceğini aktaran Pakdemirli, tüketicinin istediği zaman bu noktalardan ucuz et alabileceğini kaydetti.


Sanayiciye teşvik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, enflasyonla mücadelenin sadece devletin değil, özel sektör de dahil olmak üzere ekonominin tüm paydaşlarının ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Bugün bu bilinçle bir araya geldiklerini belirten Varank, “Bu güçlü birlikteliği ortaya koyarak, inanıyorum ki bu mücadelede önemli adımlardan birini atmış bulunuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz de tüm paydaşlarla birlikte ortaya konan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na tam destek veriyoruz. Bağlı kurumlarımızla birlikte, elimizdeki tüm araçları ve kaynaklarımızı seferber ediyoruz” dedi.

#Ekonomi
#Enflasyon
#Destek
6 years ago