|

Travma yaşayabilirler

Milli Takımlar Psikolojik Danışmanı Ramazan Varol, şike soruşturmasıyla birlikte özellikle futbolcuların -suçlu olsun ya da olmasın- olumsuz etkileneceğini söyledi. Varol, "Performansları düşecek. Travma yaşayabilirler" uyarısında bulundu

Ankara
00:00 - 23/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:09 - 23/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Travma yaşayabilirler
Travma yaşayabilirler

Milli Takımlar Psikolojik Danışmanı Ramazan Varol, şike soruşturmasının isim yapmış futbolcuların büyük bölümü üzerinde olumsuz etkiye neden olacağını söyledi. "Bir insanın davranışını yüzde seksen duyguları etkiler. İsim yapmış futbolcularımızın büyük bir bölümü iç dünyalarında bir korku yaşamaya başlarlarsa, istedikleri performansı ortaya koyma konusunda ciddi sıkıntılar yaşarlar ve dolayısıyla performanslarını ortaya koyamazlar" diyen Varol, korku ve baskının, sporcunun kimliğini yansıtamamasına neden olabileceği uyarısı yaptı.

DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI YAŞANABİLİR

"Bir insanın insanlık kimliğini kaybetmesi saygısının yok olmasına bağlıdır" diyen Varol, yaşanan süreçte 'güven' sorunuyla karşılaşacak sporcu ve yöneticilerde psikolojik olarak hırçınlıkların başlayabileceğini ve davranış bozukluğunun yaşanabileceğini belirtti. "Herhangi bir şey sürekli konuşula konuşula toplumsal suçluluk psikolojisi oluşturur. Otomatik olarak da bu psikolojik yapı belirli grupta saygınlığı yok etmeye başlar" ifadelerini kullanan Varol, gençlerin örnek aldığı 'model'ler olan sporcularda, şike soruşturmasıyla birlikte ortaya çıkan yanlış davranışların gençleri de bir boşluğa düşürebileceğini kaydetti.

MEDYANIN GÖREVİ ÖNEMLİ

Milli Takımlar Danışmanı Ramazan Varol, bu konuda özellikle medyaya büyük görevler düştüğünü dile getirerek şunları kaydetti: "Bir insanın, bir toplumun, ya da herhangi örnek alınan bir kesimin bir çırpıda anında lekelenmesi, yok edilmeye çalışılması çok hoş bir yaklaşım olmasa gerek. Olayı soğukkanlı bir şekilde sunmakta yarar var. Çirkin, seviyesiz ifadelerden sakınmak gerekir. Biz sporcularımıza çok özel bir şey söyleriz. Deriz ki arkadaşlar, başarı ya da başarısızlık diye bir şey yoktur, çıkarılan ders vardır. Eğer ders çıkarmışsanız, yenilseniz bile başarmışsınız demektir. Bu cümleden hareketle gerçekten bir insanın özellikle yaptığı hatasından ders çıkarabilme şansı varsa, emin olun kesinlikle o durum bir kazanç haline dönecektir."


13 yıl önce