|

Tüm Avrupa tehlikede

AB'nin 2014-2020 döneminde 1 trilyon 25 milyar avro olması önerilen yeni bütçesi, katkı yapan ve faydalanan ülkeleri karşı karşıya getirdi. AB bütçesine en fazla destek veren üyeler artırıma karşı çıkarken, bütçeden en çok faydalanan Polonya artırımı destekliyor. AB Dönem Başkanı Jacek Rostowski mali disiplinin sağlanamaması halinde tüm Avrupa'nın tehlikeye gireceğini söyledi

BRÜKSEL (A.A)
00:00 - 15/09/2011 Perşembe
Güncelleme: 00:51 - 15/09/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Tüm Avrupa tehlikede
Tüm Avrupa tehlikede

Avrupa Birliği'nde 2014-2020 döneminde 1 tril-yon 25 milyar avro olması önerilen yeni bütçe alan ve veren elleri karşı karşıya getirdi. AB bütçesine net katkı yapan Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Avusturya ortak deklerasyonla AB ortak bütçesini artırma planını veto edebilecekleri sinyalini verdi. Söz konusu ülkeler bütçe açıklarının kısılması için AB'nin de kemer sıkmasını istedi AB Komisyonu, 976 milyar avroluk mevcut 7 yıllık bütçenin 2014-2020 döneminde yüzde 5 artırılmasını önermişti. Zengin Batı'yla aralarındaki refah farkını kapatmak için AB fonlarına ihtiyaç duyan eski Doğu Bloku ülkeleri ise bütçenin artırılmasına destek veriyor. AB Komisyonu'nun 2009 yılı verilerine göre ortak büt-çeye en fazla net katkı 8,8 milyar avroyla Almanya'dan gelirken 6,5 milyar avroyla Fransa, 6 milyar avroyla İtalya bu ülkeyi izliyor. Birlik içinde ortak bütçeye verdiğinden çok alanlar ise 6,1 milyar avroyla Polonya, 3 milyar avroyla Yunanistan, 2,7 milyar avroyla Macaristan şeklinde sıralanıyor. Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanı Polonya Maliye Bakanı Jacek Rostowski, Avro Bölgesi'ndeki de borç krizi ve ortak mali disiplinin oluşturulamamasının Avrupa'yı bütünüyle tehlikeye atacağı uyarısında bulundu. Mevcut krizin reel ekonomi üzerindeki etkilerine dikkat çeken Rostowski, krizin beklenmedik bir biçimde devam etmesi durumunda sonuçlarının da çok önemli olacağını vurguladı.


Ortak mali disiplin uygulanmalı

Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanı Polonya Maliye Bakanı Jacek Rostowski, Yunanistan'ın kamu açığını azaltmak için ekonomik reform programının bütünüyle uygulanmasına ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, Avrupa Birliği tarafında ise ortak mali disiplini güçlendirme planının onaylanması gerektiğinin altını çizdi.


Yunanistan'ın iflası dramatik olur

Avrupa Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması ya da temerrüte düşmesinin sonuçlarının dramatik olacağını söyledi. Avrupa Parlamentosu'nda 'Avrupa artık statükoyu tercih edemez' diyen Olli Rehn, krize çözüm üretmek için AB'nin daha fazla entegrasyona ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Rehn, bu şekilde kararların daha hızlı ve daha etkin olacağının altını çizdi. Mevcut kurumsal yapıların krize çözüm üretmek için yetersiz olduğuna işaret eden Rehn, 'Daha birleştirici bir harekete ihtiyacımız var ve bu, bugün başlamalı' dedi.


13 yıl önce