|

Tunceli'de 'Dersim' açılımı

Bir dönem "Dersim" isminin kullanımının yasak olduğu Tunceli'de Vali'nin desteğiyle Dersimspor adıyla bir futbol kulübü kurulacak.

Cihan
00:00 - 21/08/2009 Cuma
Güncelleme: 11:46 - 21/08/2009 Cuma
Yeni Şafak
Tunceli'de 'Dersim' açılımı
Tunceli'de 'Dersim' açılımı

Hükümetin Demokrasi Açılımı olarak duyurduğu ve bazı kesimlerin kürt açılımı dediği çalışmayla ilişkin gelişmeler devam ederken, bir dönem kullanılması yasak olduğu için gözaltı ve yargılamalara neden olan Tunceli'nin eski ismi Dersim, adıyla spor kulübü kurulacak. Tunceli'de bir grup genç ve iş adamı Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen'i ziyaret ederek kurulması düşünülen "Dersimspor" için destek istedi.

Sporcularla bir süre görüşen Vali Taşkesen, ildeki gençlere destek vermek ve sporu sevdirmek amacıyla yeni kurulacak olan spor kulübüne destek vereceğini söyledi. Türkiye'deki profesyonel ve amatör liglerde futbol takımı bulunmayan tek il olan ve daha önceki yıllarda Tunceli Spor Kulübü olarak kurulmasına rağmen destek bulamadığı için kapanan spor kulübü, şimdilerde Dersim Spor Kulübü ismiyle yeşil sahalara çıkmaya hazırlanıyor.

19 yıl sonra Dersim Spor Kulübü altında sahalara çıkmayı hedefleyen Dersimspor futbolcularının, Vali Mustafa Taşkesen tarafından destek görmeleri sporseverleri umutlandırdı. Kurulacak yeni spor kulübünün ayakta kalması ve Dersimspor'un TFF 3. Lig'e çıkması için Vali Taşkesen'in tüm olanakları kullanarak, dışarıda yaşayan iş adamlarının da destek vermesi için girişimde bulunacağı öğrenildi.

Daha önceki yıllarda Dersim kelimesinin yasak olması ve bu ismi kullanıldığı için mahkeme ile sonuçlanmasının ardından bu ismin bir spor kulübüne verilerek kullanılması vatandaşlar arasında olumlu karşılandı. Tunceli'de en son 29 Mart Seçimleri öncesi il merkezindeki Bilbortlara Belediye tarafından asılan reklam afişlerinin altına Dersim Belediyesi yazılması nedeniyle mahkeme Dersim ismini PKK'nın kullandığı gerekçesiyle örgüt propagandası yapılıyor diyerek mahkeme kararıyla bilbordlardaki reklam afişleri polis tarafından toplanmıştı.

Tunceli'de uzun yıllar sportif faaliyetler olmaması nedeniyle gençliğin sıkıntılar yaşadığını yeni Vali Mustafa Taşkesen'nin Dersimspor adıyla kurulacak spor kulübü için verdiği desteğin kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Tuncelispor'un eski futbolcularından Özkan Arslan, "Tunceli'de sportif faaliyetler olmamasından ötürü Tunceli Valisinin yanına gittik. Kendisi sağ olsun bu konuda yardımcı olacağını söyledi. Vali bey, elinden gelen her şeyi yapacağı sözünü verdi. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz." dedi.

Tuncelispor eski antrenörlerinden Çetin Aran da, "Tunceli'de spor yapılması için çeşitli düşüncelerimiz vardı. Vali beye sorunlarımızı illettik. Sağolsun bizi dinledi ve gerekli desteği vereceğini söyledi. Takım ismi ile konu alçınca vali bey Dersim isminin sakıncasının olmadığını Dersimspor adıyla kulüp kurulmasının sakıncalı olmayacağını söyledi." diye konuştu.

Tunceli'deki spor severlerin Dersim adıyla kulüp kurulması yönünde yaptıkları girişimi çok olumlu bulduğunu ifade eden Sinan Tutuman ise, "Tunceli'deki gençleri bu tür faaliyetlerinden ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. İkinci bir husus Dersim isminin bu yere taşınması bizim için ayrıca onur kaynağıdır. Bu isimden ötürü, dışarıda yaşayan insanlarımızın, hemşerilimizin katkıda bulanacaklarına inanıyorum. Ve özellikle Tunceli Valisi'ne bu girişiminden ötürü teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Dersimspor adıyla bir kulüp kurulmasını çok olumlu bulduğunu ve sistemin uzun bir zamandan sonra hatasını gördüğünü ifade eden Ender Cevahir de, "Eski isimlerin kullanılmasının ne ülkeye ne de herhangi bir çevreye zarar verme ihtimali yoktur. Yalnızca kendi kültürümüzle ne, nasıl isimlendirilmişse, böyle kalmasını istiyoruz. Daha önce yerli isimler kullanıldığı için cezalandırılıyordu. Şimdi ceza olmayacak anlamına geliyor. Olumlu buluyorum." dedi.

Yaşanan bu gelişmenin çok olumlu olduğunu dile getiren Hüseyin Sönmez ise "Dersim kültüründeki isminin kullanılması zararlı değil, olumlu buluyorum." şeklinde konuştu.


15 yıl önce