|

Türkiye ‘akil’ görev alacak

Uluslararası krizlerin çözümü için arabuluculuk girişimini Türkiye, yeni dönemde de ajandasına dahil etti. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ikinci yüz günlük eylem programında Türkiye’nin bölgesel sorunların çözümü konusunda daha etkin rol alması da yer aldı. Türkiye son yıllarda Filistin, Suriye, Rusya-Ukrayna ihtilaflarında çeşitli inisiyatifler üstlenmişti.

Fazlı Şahan
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 04:02 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen, 4’lü Suriye zirvesine Putin, Merkel ve Macron katılmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen, 4’lü Suriye zirvesine Putin, Merkel ve Macron katılmıştı.

Son yıllarda Türkiye bölgesel sorunlar başta olmak üzere birçok konuda arabuluculuk görevini üstlendi. Türkiye’nin bu yöndeki çabalarının artırılması ve buna yenilerinin eklenmesi Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ikinci 100 günlük programında da yer aldı. Bu çerçevede bölgesel sorunların çözümü konusunda daha etkin rol alınması hedefi belirlendi. Kendisine yurt dışı sorunların çözümünde yeni görevler biçen Türkiye’nin son dönemlerde arabuluculuk yaptığı girişimlerden bazıları şöyle:

KARADENİZ GERİLİMİ

Geçtiğimiz ay Ukrayna, Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemilerinin Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulunması nedeniyle sıkıyönetim ilan etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında tırmanan gerilim sonrasında, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile telefonda diplomasisi gerçekleştirdi. Bu görüşmeler kapsamında Erdoğan’ın, sorunları diplomatik yollarla çözümlemenin önemini vurguladığı belirtildi. Türkiye yine Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonrasında da taraflar arasında etkili bir diplomasi mesaisi yürütmüştü.

SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞ

Türkiye, komşusu Suriye’de 2011’de patlayan iç savaşın sonlandırılması için de öncesinde Şam yönetimine önerilerde bulunmuş, sonrasında ise rejimin yer almadığı arabuluculuk rolüne soyunmuştu. Türkiye’nin girişimleri ile başlatılan Astan sürecinde Suriye krizinin çözülmesi için büyük adım atıldı. Astana sürecinin sonucunda ülkede ilk defa belirli bölgelerde ateş kes ilan edildi.

ASTANA’DA AKTİF ROL ALDI

Astana sürecinin devamı olarak Soçi’de Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin bir araya gelmesi sağlandı. Yine Türkiye’nin öncülüğü ile Almanya, Fransa ve Rusya Devlet Başkanları Türkiye’de ağırlandı ve Suriye’ye sorunun çözümü için değerlendirmeler yapıldı. Türkiye’nin arabuluculuk girişimleri sayesinde İdlib’de yeni bir insanlık krizinin önüne geçildi.

  • Yemen’de BM’yi harekete geçirdi
  • Türkiye’nin mesai harcadığı noktalardan biri de dört yıl önce iç savaşın başladığı Yemen’di. Türkiye’nin çağrılarıyla BM harekete geçrti Türkiye, İsrail zulmüne karşı Filistin halkın haklarını uluslararası arenada savunucusu oldu. Somali ve Arakan’da yaşanan insanlık dramına el altı ve mazlum insanlara yardım gitmesini sağladı. Türkiye, Somali’nin kalkınması için bölgede etkin ülke konumuna geldi.

#Filistin
#Suriye
#Rusya
#Ukrayna
#Arabulucuk
#Türkiye
5 yıl önce