|

Türkiye büyük ilerleme sağladı

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lıpsky: "İleriye doğru baktığımızda Türkiye'nin IMF'ten finansmana ihtiyacı yok. Fakat biz, stand-by olarak bekliyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 18/06/2008 Çarşamba
Güncelleme: 20:05 - 18/06/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye büyük ilerleme sağladı
Türkiye büyük ilerleme sağladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, ileriye doğru bakıldığında Türkiye'nin IMF'den finansmanı ihtiyacı olmadığını, ancak stand-by beklediklerini bildirdi.

Lipsky, Yatırım Danışma Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlarken, Türk yetkililerin reform sürecini destekleyen, geçtiğimiz yıllarda bu desteği vermiş olan bir ortakları olduklarını belirterek, Türkiye'nin ekonomik performansında son birkaç yıl içerisinde çok büyük bir ilerleme sağlandığını söyledi. Doğrudan yabancı sermaye girişinde, büyümede, enflasyonun önceki yıllara oranla düşmesinde ve yoksulluğun azaltılmasında çok büyük bir ilerleme sağlandığına işaret eden Lipsky, şunları kaydetti.

"İleriye doğru baktığımızda Türkiye'nin, IMF'ten finansmana ihtiyacı yok. Fakat biz, stand-by olarak bekliyoruz. Biz bir kenarda bekliyoruz. Şunu da söylemek istiyorum, Türk otoriteleriyle işbirliği yapma konusunda, Türk yetkililerin uygun göreceği bir formatta işbirliği yapma konusunda hazırız. Türk yetkililer hangi formatın en olumlu en faydalı olacağını düşünüyorsa o formatta..."

Lipsky, Türk yetkililer ile ilişki ve diyaloğu devam ettirdiklerini aktararak, "Konseyin yapmış olduğu deklarasyondan da anlaşılacağı üzere, makro ekonomik politikaların kararlılıkla devamına, yeterli mali disipline ve anti-enflasyon, enflasyon karşıtı politikalara ve yapısal reformlara sonuna kadar destek veriyoruz. Bu bağlamda Türkiye'nin de, Türk ortaklarımızın da başarılarının devamını sonuna kadar destekliyoruz" diye konuştu.

IMF ile bundan sonra sürecin ne olacağının sorulması üzerine Lipsky, son stand-by anlaşmasının 3 yıl sürdüğünü ve geçtiğimiz Mayıs ayında bittiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

"Biz bunu bitirdik ve Türkiye şu anda bir finansmana ihtiyaç duymamakta... Şu anda Türkiye'nin finansmanı kendine yetmekte. Biz hazır bekliyoruz. Yardıma hazırız, ekonomik programı desteklemeye de hazırız ki bu ekonomik program başarıyla devam etmekte. Önümüzde bir çok opsiyon var, birçok seçenek var ve biz Türkiye'deki ortaklarımızla en faydalı ve en verimli yöntem nedir onun tartışmasını yapacağız ve onu bulacağız sonucunda."


YATIRIMLAR AÇISINDAN TÜRKİYE'YE GÜVENİMİZ TAMDIR

Türkiye Yatırım Konseyi, Türkiye'de yatırımlar açısından uygun bir iş ortamı oluşturulması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğine olan güvenin tam olduğunu vurguladı.

Türkiye Yatırım Konseyinin beşinci toplantısı sonunda yayınlanan bildiri, Amerikan International Group Başkan Yardımcısı Jacob Frenkel tarafından okundu.

Bildiride, Yatırım Danışma Konseyi Üyelerinin, Türkiye'de yatırım ortamına ilişkin kaydedilen gelişmeleri değerlendirmek ve bundan sonra belirlenecek öncelikler hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere davet edilmiş bulunmaktan onur duydukları belirtildi.

Konseyin beşinci toplantısının 2004 yılında yapılan ilk konsey toplantısından bugüne kadar Türkiye'nin yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında kat ettiği aşamanın teyit edilmesi bakımından uygun bir zemin yarattığı ifade edilen bildiride, Türkiye'nin 2004 yılına kadar uzun yıllar boyunca yıllık yaklaşık 1 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım çektiği kaydedildi. Bildiride, bugün Türkiye'nin 2007 yılında çektiği 22 milyar dolar tutarındaki uluslararası doğrudan yatırım girişi açısından gelişmekte olan ülkeler arasında 5., dünyada ise 16. sırada yer aldığı ifade edilerek, "Bu anlamda hükümeti tebrik ediyoruz" denildi. Son 6 yıldaki güçlü büyüme performansı sayesinde Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açısından dünyada 17., Avrupa'nın 6. Büyük ekonomisi haline geldiği belirtilen bildiride, şöyle devam edildi:

"Bugünkü toplantıda IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ve Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Graeme Wheeler, enflasyon ve risk primlerinin düşürülmesi için makroekonomik disiplini sağlamaya yönelik başarılı stratejinin devam ettirilmesinin ve bu çerçevede verimliliği ve büyümeyi artıracak mikroekonomik reformların devamlılığının önemini ifade etmişlerdir.

Bu kapsamda, ihtiyatlı para politikasının ve bütçe disiplininin korunmasının ve sıkı maliye uygulamasına geçilmesinin önemini vurgulamışlardır. Ayrıca süreli istihdam uygulamalarına imkan veren düzenlemelerle iş gücü piyasası esnekliğinin ve eğitim kalitesinin artırılmasının ve iş ortamının iyileştirici reformların öneminin altını çizmişlerdir. Bu görüşlere tamamen katılıyoruz.

Bugün şirketlerimizin Türkiye'deki başarılı faaliyetlerinden bahsettik. Bu faaliyetler verimlilik, iş gücü kalitesi ve bölgesel operasyonlarımızda Türkiye'nin merkezi konum taşıması açısından küresel anlamda en rekabetçi yatırımlarımızdan bazılarıdır. Bir çok şirketimizin Türkiye'deki operasyonlarını genişletme planları bulunmaktadır. Türkiye'de halen hayata geçirilmeyi bekleyen büyük bir yatırım potansiyeli olduğuna inanmaktayız ve bizler de kendi faaliyet alanımız ile ilgili potansiyeli değerlendirmekte kararlıyız."

Geçen yıl hükümete yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik bazı tavsiyelerde bulunulduğu anımsatılan bildiride, "2008 Yatırım Danışma Konseyi İlerleme Raporuna yansıtıldığı üzere, bu hususların büyük ölçüde gerçekleştirildiğini görmekten memnuniyet duymaktayız" denildi. Son toplantıdan bu yana kaydedilen gelişmelere değinilen bildiride, AR-GE, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası, sigortacılık kanunları ile İstihdam paketinin bu anlamdaki önemli gelişmeler olduğu kaydedildi.

Bu reformların Türkiye'nin geleceğini şekillendirmede önemli bir politika önceliği olan AB müktesebatına uyum konusunda ilerleme sağlanmasını desteklediği kaydedilen bildiride, bu süreci devam ettirmenin Türkiye'nin en üst düzeyde yararına olacağına kuvvetle inanıldığı vurgulandı.

Bildiride, konseyin son 4 sene içinde yatırım ortamını iyileştirme stratejisi açısından Türkiye için öncelik teşkil eden bir takım hususlara dikkat çektiği ifade edilerek, "Tüm bu alanlarda kaydedilen ilerlemeleri takip etmeyi arzu etmekteyiz. Bununla birlikte enflasyonist baskıları sınırlayacak ve cari işlemler açığını azaltacak makroekonomik politikaların güçlendirilerek devamının sağlanması önem taşımaktadır" denildi.

Bildiride, önümüzdeki yıl yoğunlaşılması önem taşıyan konular şöyle sıralandı:



  • Kamu-özel sektör işbirliği çerçevesinde yabancı dil becerisi ve teknik eğitim öncelikli olmak üzere özel sektörün ihtiyaçları ile uyumlu eğitim ve öğretimin geliştirilmesi,

  • Girişimcilik, liderlik ve yönetim becerilerinin geliştirilmesi için sanayi-üniversite diyaloğunun pekiştirilmesi,

  • Maliyet bazlı otomatik fiyatlama, kaynakların çeşitlendirilmesi, deregülasyon ve özelleştirme sürecinin devamını da içerecek şekilde enerji sektörü reformlarına hız kazandırılması,

  • İş gücü piyasası reformlarına, iş gücü piyasasının esnekliğini daha da artıracak ve aynı zamanda iş gücünü koruyacak bir yaklaşımla devam edilmesi,

  • Kamu-özel sektör işbirliği/yap-işlet-devret projeleri için uygun bir sözleşme ve yasal altyapı ile birlikte özellikle ulaşım ve bilgi teknolojileri alanında altyapının geliştirilmesi

  • Uluslararası standartlarla uyumlu olarak fikri mülkiyet hakları mevzuatının uygulanmasının daha da güçlendirilmesi,

  • Genişbant internet ve kişisel bilgisayar kullanım oranının artırılmasının önündeki engellerin azaltılması,

  • Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi,

  • Şeffaflık, öngörülebilirlik ve etkinliği artırmak suretiyle kamu yönetimi uygulamalarının iyileştirilmesi,

  • Vergi kaçakları da dahil olmak üzere kayıt dışılıkla mücadele konusunda yürütülen çalışmaların güçlendirilmesi,

  • İstihdam yaratmak adına KOBİ'lerin büyümesinin teşvik edilmesi ve kayıtlı ekonomideki rollerinin güçlendirilmesi,

  • Kurumsal yönetimin ve muhasebe standartlarının geliştirilmesi bakımından yeni Ticaret Kanunu Tasarısının yasalaştırılması ve uygulanmasına başlanması.

    Türkiye'de yatırımlar açısından uygun bir iş ortamı oluşturulması konusunda Sayın Başbakan'ın liderliğine olan güvenimiz tamdır. Sayın Bakan Mehmet Şimşek'in YDK toplantısının gerçekleştirilmesi için gösterdiği çabaya değer veriyor ve YOİKK Yönlendirme Komitesinin YDK tavsiye kararlarının uygulanmasındaki kararlılığını takdir ediyoruz. Önümüzdeki yıl hazırlanacak olan İlerleme Raporunda bu alanlarda kaydedilecek gelişmeleri değerlendirmeyi ve yeni bir YDK toplantısında bir araya gelmeyi umuyoruz. Türkiye Yatırım Danışma Konseyi üyeleri tarafından arz olunur."


    YATIRIM DANIŞMA KONSEYİ TOPLANTISI SONA ERDİ

    Türkiye Yatırım Danışma Konseyi (YDK) 5'inci toplantısı sona erdi.

    Toplantıya, 2007 yılı sonu itibariyle dünya genelinde yaklaşık 700 milyar dolar tutarında ciroya ve 1,5 milyon kişi düzeyindeki istihdama sahip olan 18 çok uluslu şirketin üst düzey temsilcileri katıldı. Toplantının yapıldığı Four Seasons Otel ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Toplantıyı izleyen basın mensupları, otelde kendileri için ayrılan bölümde tutulurken, konsey üyelerinin toplantı yaptığı bölüme alınmadı.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantının birinci ve ikinci oturumda yer aldıktan sonra basın toplantısına da katıldı.

    İkinci oturumda, Yatırım Danışma Konseyi üyeleri tarafından imzalanan toplantı sonuç bildirisi, düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

    Türkiye 5. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısına katılan uluslararası şirket ve yöneticileri alfabetik sıraya göre şöyle:

    "Alshaya Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed Alshaya, American International Group-AIG Başkan Yardımcısı Jacob A. Frenkel, ArcelorMittal Yönetim Kurulu Üyesi Christophe Cornier, Cisco Systems Başkan Yardımcısı Mohsen Moazami, Danone Group Başkan Yardımcısı Jacques Vincent, Eldorado Gold Corporation Başkan ve Baş Murahhas Üye Paul N. Wright, Fiat SpA İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ferrucio Luppi, Finmeccanica SpA Operasyondan Sorumlu Yönetici (COO) Giorgio Zappa, Hyundai Motor Company Başkanı Joong-Geol Kim, Indesit Company SpA Uluslararası Pazarlar Başkan Yardımcısı Kakhaber Kobakhidze, Iscar LTD Kurucu ve Şeref Başkanı Stef Wertheimer, Itochu Corporation Başkan Yardımcısı Sumitaka Fujita, Mango Başkanı Isak Andic Ermay, Nortel Networks Corporation EMEA Başkanı Darryl Edvards, Novartis International AG Yönetim Kurulu Üyesi Alexandre F. Jetzer, Nunhems B.V. Üst Yöneticisi (CEO) Douwe Zijp, Toyota Motor Avrupa Başkanı ve Üst Yöneticisi Tadashi Arashima ile Unicredit Group Orta ve Doğu Avrupa Bölümü Başkanı Erich Hampel." Toplantıya, Citi Başkanı Michael Klein adı listede yer aldığı halde katılmazken, Metro Group, Yatırım Danışma Konseyi toplantısında yer almadı.

    Türk özel sektörü temsilcileri olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal da katıldı.

    Öte yandan, ayağı alçılı olan Arzuhan Doğan Yalçındağ, toplantı başlamadan önce YDK üyelerinin basına toplu görüntü verdiği alanda yürümesine yardımcı olan "walker" ile bulunurken, Yalçındağ'ın daha sonra tekerlekli sandalye kullandığı gözlendi.

  • 16 yıl önce