|

Türkiye konumunun artık farkına varmalı

Arent Fox Uluslararası Ticaret Hukuku Partneri Matthew Nolan, “Türkiye'nin kendi konumunu gözden geçirmesi, farklı bir ticari ilişki geliştirmesi ve kendisini farklı bir stratejik konuma oturtması gerektiğini düşünüyorum” dedi

İstanbul
00:00 - 18/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:13 - 18/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye konumunun artık farkına varmalı
Türkiye konumunun artık farkına varmalı

Arent Fox Uluslararası Ticaret Hukuku Partneri Matthew Nolan, Türkiye gibi ülkelerin artık gelişmekte olan ülkeler olmadığını belirterek, bu ülkelerin ABD'deki Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminde yapılacak yeni düzenleme ile gümrüksüz sistemden çıkarılabileceğini bildirdi.

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenen “ABD Başkanı Barack Obama'nın Ticaret Politikaları” konulu toplantıda konuşan Nolan, geçtiğimiz sene yüzde 6 artan küresel ticaretin 2009 yılında yüzde 2 küçüleceğini dile getirerek, bunun çok tehlikeli bir gelişme olduğuna işaret etti.

TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMELİ

Matthew Nolan “Dış politikada ABD'nin birtakım ülke ve bölgelerle ilişkisini geliştirmesi gerekiyor. Orta Doğu ve Avrasya bölgesi çok önemli. Türkiye bu bölgedeki lider ülke. Türkiye'nin kendini bu bölgesel mevcudiyete nasıl dahil ettiği ve ABD ile kuracağı ortaklık bölge için önemli olacak. Stratejik müttefik olarak bu bölgedeki rolünüzü güçlendirmeniz gerekiyor. Türkiye'nin kendi konumunu gözden geçirmesi, farklı bir ticari ilişki geliştirmesi ve kendisini farklı bir stratejik konuma oturtması gerektiğini düşünüyorum”şeklinde konuştu.


Obama tüm dünyanın umudu

Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Haluk Dinçer de Obama'nın sadece ABD değil tüm dünya için bir umut haline geldiğine işaret etti. Önemli sorunların yaşandığı bir küresel kriz döneminden geçildiğini dile getiren Dinçer, “Başkan Obama'nın en önemli önceliği bu küresel yangını ülkesinden başlayarak söndürmek olacak” dedi. Dinçer, Obama'nın bir taraftan bütçe açıklarını kontrol altına almakisterken, diğer taraftan yükselen işsizlik ve ekonomiyi canlandırma sorunlarıyla uğraşması gerekeceğini vurguladı .


15 yıl önce