|

Türkiye ve dünya için önemli bir gün

Ayasofya'daki restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan 'Serafim' figürü Ertuğrul Günay'ın katıldığı toplantıda tanıtıldı. Günay, “İlk defa bu kadar heyecan içindeyim” dedi.

Şamil Kucur
00:00 - 26/07/2009 Pazar
Güncelleme: 02:52 - 26/07/2009 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye ve dünya  için önemli bir gün
Türkiye ve dünya için önemli bir gün

Ayasofya'da devam eden restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve Bizans döneminin en önemli sanat örneklerinden sayılan 'Serafim' figürü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı basın açıklamasıyla tanıtıldı. 9. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Ayasofya'nın cami olarak kullanılmasının ardından 1800'lü yılların ortalarına kadar üzeri kapalı kalan figürler restorasyon çalışmaları sonrasında ortaya çıkarıldı.

BAKAN BİLGİ VERDİ

4 adet oldukları belirtilen kanatlı melek figürlerinden sadece birinin ortaya çıkarıldığı, diğer üçünün de ortaya çıkarılması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Ayasofya'daki toplantıya Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte katılan Günay, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayasofya içinde bulunan restorasyon iskelesinin yerinin değiştirilmesi ile “Cennetin Bekçileri” anlamını taşıyan figürlerin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Toplantı sırasında çok heyecanlı olduğu görülen Günay şunları söyledi: “Gerçekten çok tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. İtiraf edeyim ilk defa bu kadar heyecan içindeyim. Yaklaşık bin yıla dayanan bir tasvir önündeyiz. Bunları en son Sultan Abdülmecit görmüş. Ondan bu yana ilk defa hepimiz, burada bulunanlar önemli bir sanat eserini görü-yoruz. Bu, Türkiye ve dünya için önemli bir gün.”

15 yıl önce