|

Türkiye'den Paris Anlaşması kararı

ABD Başkanı Trump’ın çekilme kararı, Paris İklim Anlaşması’nın geleceğini tehlikeye attı. Türkiye, imza attığı anlaşmanın TBMM’deki onay sürecini tamamlamak için gelişmeleri takip edecek. Ankara’nın süreçteki önceliği, Yeşil İklim Fonu’ndan mali destek almak.

Yeni Şafak
07:18 - 5/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:26 - 5/06/2017 Pazartesi
Diğer
TBMM
TBMM

ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı alması, gözleri Türkiye’nin anlaşmadaki konumuna çevirdi. Anlaşmayı geçen yıl imzalayan Türkiye, Trump’ın çıkışı sonrası, onay sürecine ilişkin yol haritasını gözden geçirdi. Türkiye, anlaşmayı TBMM’den geçirmek için öncelikle ABD’nin tutumu sonrasında anlaşmanın geleceğini takip edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iklim değişikliği çalışmalarına maddi katkı sağlayacak olan ABD’nin çekilmesinin, anlaşmanın varlığını riske attığı görüşünde. Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmak için en önemli şartı ise oluşturulacak Yeşil İklim Fonu’ndan pay almayı garantilemek.

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre Türkiye, geçen yıl nisan ayında Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı. Anlaşmanın Meclis’te onay süreci tamamlanmadığı için Türkiye resmi olarak anlaşmaya henüz taraf olmadı. Trump’ın çıkışı, 2020 yılında yürürlüğe girecek anlaşmanın geleceğini riske attı. Anlaşma, normal sıcaklıkların 1.1 derece üzerinde olan yeryüzü sıcaklığındaki artışın 1.5-2 derece arasında kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

#Türkiye
#Paris İklim Anlaşması
7 yıl önce