|

Türkiye''nin 2015 BMGK üyeliği için destek istedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karayip ülkelerinden Türkiye''nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine destek vermelerini istedi.

Aa
00:00 - 10/03/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:28 - 11/03/2014 Salı
Yeni Şafak
Türkiye''nin 2015 BMGK üyeliği için destek istedi
Türkiye''nin 2015 BMGK üyeliği için destek istedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karayip ülkelerinden Türkiye''nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine destek vermelerini isteyerek, "Bölgesel ve uluslararası alanda çok hızlı gelişme ve değişimlerin olduğu bir dönemde Türkiye'nin küresel barış ve güvenliğe çok önemli katkı sunabileceğine inanıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karayipler''de küçük bir ada ülkesi olan St. Vincent ve Grenadinler''de düzenlenen Karayip Topluluğu (CARICOM) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi''ne özel konuk sıfatıyla katıldı.

Zirve çerçevesinde St. Vincent ve Grenadinler Dışişleri Bakanı Camillo Gonsalves, Bakan Davutoğlu ve Karayip Topluluğu üyesi 14 ülkenin dışişleri bakanlarına kahvaltı verdi.

Davutoğlu, Antigua Barbuda, Bahamalar, Barbados, Belize, Dominik, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaika, St. Kitts ve Nevis, St. Lucia, St. Vincent ve Grenadinler, Surinam ve Trinidad Tobaga''nun dışişleri bakanlarının katıldığı kahvaltıda yaptığı konuşmada, Türkiye''nin Karayip ülkeleri ile üst düzey ilişkilerinin özellikle son iki yılda arttığını söyledi.

Karayiplerin zengin ve tarihi kültürüne her zaman ilgi duyduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye''nin bu bölgeyle olan ikili ve ticari ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduklarını ifade etti.

-"Türkiye'nin bölgeyle ilişkileri artıyor"

Davutoğlu, Karayip ve Latin Amerika ülkelerinde bulunan elçiliklerin sayısının hızla arttığını ifade ederek, Panama ve Kosta Rika''da açılacak elçiliklerle bu sayının 12''ye ulaşacağını belirtti.

Konuşmasında Türkiye''nin Karayipler''e yaptığı katkılara da değinen Davutoğlu, Türkiye''nin dünyada yükselen donör ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Geçen yıl Türkiye''nin Karayipler Kalkınma Fonu''na 2 milyon dolar katkı yaptığını vurgulan Davutoğlu, ''Fona bu yıl için de 2 milyon dolar katkı sağladık. Böylece Karayipler Kalkınma Fonu''na olan toplam yardımımız 8 milyon dolara ulaştı" dedi.

-Türkiye''nin BMGK adaylığı

Bakan Davutoğlu konuşmasında Türkiye''nin BM Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi geçici üyeliği adaylığı için de destek istedi.

Türkiye''nin 2009-2010 dönemi adaylığına bir çok Karayip ülkesinin destek verdiğini hatırlatan Davutoğlu, yeni dönem için de destek isteyerek, ''Türkiye''nin, bölgesel ve uluslararası alanda çok hızlı gelişme ve değişimlerin olduğu bir dönemde küresel barış ve güvenliğe çok önemli katkı sunabileceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye''nin önceki geçici üyeliği sürecinde BMGK gündeminde olan küresel sorunlara kalıcı ve kapsamlı çözüm bulmak için aktif çaba sarf ettiğini dile getirerek, "Eğer BM üyeleri bize tekrar destek verirse yeni dönemde de aynı çabayı sergileyeceğiz'' dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Zirve kapsamında Karayip ülkeleri dışişleri bakanları ile ikili görüşmeler yapacağı, Türkiye ile bölge arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye'nin adaylığına destek verilmesi konularını ele alacağı belirtildi.

Öte yandan BMGK üyeliği için Türkiye''nin rakipleri olan Yeni Zelanda ve İspanya''dan da diplomat seviyesindeki heyetler Karayip ülkelerinden destek istemek için CARICOM Zirvesi'ne katıldı.

10 yıl önce