|

Türkiye'nin hisse senedi olsa alırdım

Türk ekonomisine övgüler yağdıran ünlü stratejist Michael E. Porter, ulusal rekabet stratejisinin geliştirilmesi için Türkiye'de devlet ve özel sektör işbirliğinde yeni bir ruha ihtiyaç olduğunu söyledi

Ekonomi Servisi
00:00 - 18/10/2009 Pazar
Güncelleme: 02:34 - 18/10/2009 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye'nin hisse  senedi olsa alırdım
Türkiye'nin hisse senedi olsa alırdım

Liderler Konferansı'nın üçüncüsü için Türkiye'ye gelen ünlü stratejist Harvard Üniversitesi Profesörü Michael E. Porter, 'Türkiye'nin ekonomik geleceği için devlet politikaları ve özel sektör yatırımlarının ortak bir vizyona sahip olması ve ulusal ve bölgesel rekabet konseylerinin kurulması gerekir. Türkiye'nin potansiyeli çok büyük. Türkiye'nin borsada hisse senedi olsaydı mutlaka alırdım' dedi.

BÖLGESEL REKABET KONSEYLERİ

Türkiye'nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Porter, konferansın birinci bölümünde, rekabette liderlerin rolünü ve ekonomik krizde belirlenebilecek stratejileri anlattı. Konferansın ikinci bölümünde ise Türkiye'nin ekonomik stratejisi ve iş dünyasının rolü mercek altına alındı. Prof. Porter, Türkiye için aksiyon planı önerilerini açıkladı.

Turkcell sponsorluğunda, Harvard Business School'daki ekibi ile birlikte, Türkiye'nin dünya ekonomisinde rekabet gücü ve doğrudan yabancı yatırımlar odaklı bir çalışma yapan Michael E. Porter, Liderler Konferansında bu çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Porter, Türkiye'nin dünya ekonomisi içindeki rekabet gücünü ortaya çıkarmak ve bu gücü artırıcı öneriler geliştirmenin amaçlandığını belirterek, şöyle devam etti:

'Ulusal rekabet stratejisinin geliştirmesi için Türkiye'de devlet ve özel sektör liderlerinin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Türkiye ekonomisi son yıllarda rekabetçilikte büyük tecrübe kazandı. Bunun en önemli nedeni ise ülkedeki rekabetin bugüne kadar hiç olmadığı kadar zorlu bir hale gelmesidir. İşte bu nedenle Türkiye'de devlet ve özel sektör işbirliği için yeni bir ruha ihtiyaç var.” Özel sektör öncülüğünde Ulusal ve Bölgesel Rekabet Konseylerinin kurulması gerektiğini ifade eden Prof. Michael E. Porter'ın Türkiye çalışmasından bazı başlıklar şöyle sıralandı:

KONUŞMADAN ÖNEMLİ NOTLAR

'Türkiye ekonomisi yakın geçmişte iyi bir performans gösterdi. Ekonomi politikalarındaki iyileşmeler, Türk şirketlerinin büyümesi için yeni fırsatlar yarattı.

Türkiye ekonomisinin rekabetçilik konusunda kendine has üstünlükleri var.

Türkiye ekonomisi geçmişte rekabetçilik konusunda çok iyi bir performans gösterdi, birçok güçlüğü aşarak ekonomisini bir üst seviyeye çıkardı ancak, bu seviyede yeni ve eskisinden daha zorlu güçlükleri yenmeye hazırlanması gerekiyor.



15 yıl önce