|

Türkiye'ye samuray etkisi

Japonya'nın yeni Maliye Bakanı Natou Kan'ın yenin değerinin düşürülebileceği yönündeki açıklaması, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok piyasayı yakından ilgilendiriyor.

00:00 - 9/01/2010 السبت
Güncelleme: 22:57 - 8/01/2010 الجمعة
Yeni Şafak
Türkiye'ye samuray etkisi
Türkiye'ye samuray etkisi

Yen geçtiğimiz iki yıl içinde dolar karşısında yüzde 18 oranında değer kazandı. Japon ekonomistler, değerlenen yenin ihracata zarar verip, ülkenin girdiği en derin resesyonlardan birinden çıkmasına engel olabileceğini düşünüyor. Bloomberg'de yayımlanan bir haberde, bu koşullar altında hükümetin yenin daha fazla değerlenmesini engellemek için döviz piyasasına müdahale edebileceğine işaret edildi.

YEN'İN DEĞERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Japonya'nın eski maliye bakanı Hatoyama Fujii, güçlü yenin ihracatçılar için sorun yaratmayacağını savunuyordu. Kan'ın göreve gelir gelmez yaptığı açıklama selefinin para politikası söylemleriyle çelişti. Yeni bakan, ülke ekonomisinin iyileşmesine zarar vermemesi için yenin değerinin düşürülebileceğini belirtti. Financial Times'da yayımlanan bir haberde, Kan'ın yene yönelik açıklamalarının bazı ekonomistler tarafından olumlu bir gelişme olarak kabul edildiğine dikkat çekildi.

Öte yandan Kan'ın açıklamalarıyla Japonya para birimi dolar karşısında hafifçe değer kaybetmesine neden oldu. Açıklamanın ardından, bu sabah bir doların değeri 92,82 yene gerilerken, bir avro yüzde 0,2'lik bir düşüşle, 113,29 yen oldu.


Türk piyasası da Yen'den etkilenebilir

Japonya'nın yenin değeriyle ilgili atacağı adım kendi ekonomisinin ötesinde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok gelişmekte olan piyasayı da yakından ilgilendiriyor. Türkiye, faiz oranlarının düşük olduğu ülkelerin para birimlerinde borçlanıp, getirisi yüksek piyasalara yatırım yapılması anlamına "carry trade" işlemlerinin en gözde yerlerinden birisi. Faiz oranlarının rekor düşük seviyelerde olduğu Japonya yeni de carry trade işlemlerinde en çok tercih edilen para birimi. Uzmanlar, Türkiye gibi ülkelerin yendeki hareketlere hassasiyetinin yüksek olduğunu ve buradaki bir değer düşürülmesinin gelişmekte olan piyasaları da olumlu etkileyebileceğini ifade ediyor.



٪d سنوات قبل