|

Tüzükte çizik

CHP’nin tüzük değişikliği kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu’nun en çok önem verdiği “üye ve destekçi üye” maddesine partililerden tepki geldi. Taslak tüzükte bulunan bu madde oylama ile reddedildi. Bu kararla Kılıçdaroğlu’nun planı suya düştü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 02:10 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

CHP tüzük değişikliği kurultayının ikinci gününde değişilmesi öngörülen maddeler oylandı. Tüzük taslağında, üyeler “üye” ve “destekçi üye” olarak ikiye ayrılmıştı. Bu kapsamda, “parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen” partiliye “üye”, “partiye sadece gönül bağıyla bağlı olup destek vermek isteyen” partiliye ise “destekçi üye” tanımı yapılmıştı.

Bu maddenin oylamasında maddenin geçmesi için gerekli 630 oya ulaşılamadı. Oylamada 486 delege maddenin kabul edilmesi yönünde oy kullanırken 256 delege ise ret yönünde oy kullandı. Nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için madde kabul edilmemiş oldu.

REVİZE EDİLDİ

Maddenin reddedilmesinin ardından üyelikle ilgili maddeler atlanarak görüşmeler diğer maddeler üzerinden devam etti. Üyelikle ilgili madde revize edildi ve mevcut tüzükte yer alan madde ile devam edilmesi kararlaştırıldı.

PLANLARI SUYA DÜŞTÜ

CHP yönetiminin hazırladığı taslağa kurultay öncesinde bazı eleştiriler getirilmiş bu eleştiriler arasında 22’nci madde öne çıkmıştı. Taslağın ilgili maddesinde “örgütlerden sorumlu, idari ve mali işlerden sorumlu, hukuk işlerinden sorumlu, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreterin Parti Meclisi üyeleri arasından genel başkan tarafından seçilir” hükmü öngörülmüş ancak gelen tepkiler nedeniyle geri adım atılarak mevcut tüzük düzenlemesi korunmuştu. Taslakta ön seçimi sınırlayan madde de tepki görmüştü. Tek milltevekili çıkaran iller de ön seçimi kaldıran madde de tepkiler üzerine taslaktan kaldırılmıştı. Destekçi üye uygulamasının da rafa kalkmasıyla birlikte Kılıçdaroğlu’nun planları suya düştü.

#​CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
6 yıl önce