|

Üç ateş arasında kaldık

IŞİD ile Kürt grupları arasında şiddetlenen çatışmalara koalisyon saldırılarının eklenmesiyle üç ateş arasında kalan Suriyeliler, canlarını kurtarabilmek için Türkiye'ye sığınıyor. Suriyeli Muhammed Halaf, korkudan sadece elbiselerini alarak Türkiye'ye kaçtıklarını söyledi. Halaf, "Türkiye emin ve güvenilir bir ülke olduğu için geldik. Asker bize çok iyi davranıyor" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/06/2015 Friday
Güncelleme: 08:30 - 12/06/2015 Friday
Yeni Şafak

Suriye'nin Haseke kentine bağlı Rasulayn bölgesindeki çatışmalar nedeniyle zor günler geçiren Suriyeliler, varlarını yoklarını geride bırakarak, umut olarak gördükleri Türkiye'ye sığınıyor. Terör örgütü IŞİD ile Kürt gruplar arasında süren çatışmalar ve koalisyon uçaklarının bombardımanlarını arttırması nedeniyle doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, çok sayıda akrabalarının da geldiği kardeş ülke Türkiye'ye sığındı.



3 GÜN AÇ SUSUZ BEKLEDİK


Akçakale ilçesine bağlı Zenginova Mahallesi'nde oluşturulan noktadan Türkiye'ye giriş yapan sığınmacılar, minibüslerle AFAD merkezlerine taşındı. Suriyeli Muhammed Halaf, bölgede süren çatışmalar dolayısıyla canlarını zor kurtardıklarını belirterek, 3 gündür aç ve susuz bir şekilde Türkiye'ye alınmayı beklediklerini söyledi.Çatışmalar nedeniyle evlerinin yıkıldığını, korkularından sadece elbiselerini alarak Türkiye'ye sığındıklarını belirten Halaf, “Bizi kimse vatanımızdan kovmadı ancak uçakların bombaları ile IŞİD ve Kürt gruplar arasında süren çatışmaların ortasında kaldık. Üç ateş arasında kalınca neyimiz varsa geride bırakarak Türkiye'ye sığındık. Türkiye'yi emin ve güvenilir ülke. Yetkililere ve askerlere teşekkür ediyoruz. Bizi kabul ettiler ve bize iyi davrandılar" dedi.



UÇAKLAR BOMBALIYOR


Emine Faris ise çatışmalar bir tarafa uçakların yaşadıkları bölgeleri sık sık bombalaması nedeniyle ülkelerinde yaşamanın zorlaştığını, bu nedenle de kendilerine en yakın dost ülke gördükleri Türkiye'ye kaçtıklarını ifade etti. Mustafa Abdullah da tek varlığı olan evini de son çatışmalarda kaybettiğini söyledi. Bunun üzerine ailesini de alarak Türkiye'ye geldiklerini belirten Abdullah, “Vatanımı terk etmeyi düşünmüyordum ancak son olayların ardından istemesem de evimi toprağımı bırakmak zorunda kaldım. Bu şartlarda artık Suriye'ye dönmemiz çok zor görünüyor" ifadelerini kullandı.



Bir haftada 13 bin sığınmacı


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Esed rejimi ve PYD'nin saldırıları nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye 3 Haziran'dan bu yana 13 binden fazla Suriyelinin giriş yaptığını söyledi. Son günlerde hava saldırıları ve PYD'nin saldırıları nedeniyle Türkiye'ye yönelik yoğun göç dalgası olduğunu anımsatan Bilgiç, Türkiye'nin açık kapı politikası izlemeye devam edeceğini söyledi. Bilgiç, bu kapsamda öncelikli olarak hasta, çocuk, kadın ve yaşlılar olmak üzere, 3 Haziran'da 837, 4 Haziran'da 2 bin 832, 6 Haziran'da 3 bin 168, 10 Haziran'da 6 bin 597 kişinin ülkeye giriş yaptığını ve bu kişilerin geçici barınma merkezlerine yerleştirildiğini açıkladı.







Savcılıktan açıklama


Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, IŞİD'e mühimmat taşındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Savcılık açıklamasında Adana'da 10 Ocak 2014'te arama yapılan otobüslerle ilgili yürütülen soruşturma dosyası kapsamına göre, terör örgütü IŞİD'e cihatçı kişiler ve mühimmat taşındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, bu itibarla basın organlarında ve internet sitelerinde yer alan haberlere itibar edilmemesi gerektiği kaydedildi.




#Haseke
#Emine Faris
#suriye savaşı
9 years ago