|

Unutulmayan film müzikleri / Dokunulmazlar / 'Dokunulmazlar'a dokunanlar

20:45 - 18/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Unutulmayan film müzikleri / Dokunulmazlar / 'Doku
Unutulmayan film müzikleri / Dokunulmazlar / 'Doku

“Unutulmayan Film Müzikleri” köşemizde bu hafta, senaryosu bütünüyle gerçek olaylar ve karakterlerden esinlenerek yazılmış 1987 tarihli Brian De Palma başyapıtı “Dokunulmazlar”ı (Untouchables) konuk ediyoruz.

1930'lu yıllar… Amerikan hükûmeti, Chicago kentini kasıp kavuran İtalyan asıllı ünlü mafya babası Al (Alphonse) Capone'un, başta içki kaçakçılığı ve haraç olmak üzere pek çok yasadışı işi yönettiğini gayet iyi bilmekte, ancak onun bu eylemlerle doğrudan ilişkisini bir türlü kanıtlayamamaktadır. Mafyaya devletin demir yumruğunu bir an önce tattırmak isteyen FBI yönetimi, bu elleri kanlı adamı dize getirebilmek için bünyesindeki en yetenekli dedektiflerden biri olan Elliot Ness'i görevlendirir. İdealist bir yasa koruyucu olan Ness, çevresine emniyet teşkilâtı içinden, adları rüşvet ve yolsuzlukla kirlenmemiş bir dizi dürüst yardımcı toplar. Ness ve ekibini destekleyen hükûmet de onları geniş yetkilerle donatarak Capone'un üzerine gönderir.

Nâmı suç dünyasında kısa sürede yayılan bu ekip, bir süre sonra “Dokunulmazlar” olarak anılmaya başlayacaktır. Ancak, gözünü hırs bürümüş olan mafya, elindeki her türlü kanlı yöntemi kullanarak onlara da sırayla “dokunmaya” başlar. Yasaların üstünlüğüne tereddütsüz inanan onurlu Ness, verdiği gözüpek mücadele sırasında yol arkadaşlarından bazılarını trajik biçimde kaybetmek pahasına da olsa sonunda amacına ulaşacak ve Amerikan tarihinin gördüğü en acımasız gangsteri, diğer suçlarından olmasa bile vergi kaçırmaktan dolayı içeri tıkmayı başaracaktır.

Başta Al Capone'u göz kamaştırıcı bir başarıyla canlandıran Robert De Niro olmak üzere, Kevin Costner (Elliot Ness) ve sırtını yasladığı iki temiz polis memuru Sean Connery (Jim Malone) ile Andy Garcia'nın (George Stone) unutulmaz oyunculuklar çıkardıkları “Dokunulmazlar”, Connery'ye “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Oscarı kazandırdığı gibi, etkileyici müzikleriyle de bu ödüle aday oldu. Filmin uluslararası festivallerde toplam 9 ödülü ve 11 adet de ödül adaylığı bulunuyor. Öte yandan, elimizde bu filme ilişkin çok yeni bir bilgi de mevcut. Yönetmen De Palma, tam 20 yıl aradan sonra, şu sıralarda “Dokunulmazlar: Capone Yükseliyor” adlı bir devam bölümü çekmeye hazırlanıyor.

Özellikle spaghetti western ve gangster filmlerine yaptığı birbirinden seçkin müziklerle (“İyi, Kötü ve Çirkin”, “Batı'da Kan Var”, “Bir Avuç Dolar İçin”, “Bir Zamanlar Amerika'da”) adını sinema tarihine altın harflerle yazdıran İtalyan besteci Ennio Morricone imzalı bu jenerik melodisine MP3 formatında sahip olmak için

adresine bir adet boş elektronik posta mesajı göndermeniz yeterli.


Tanıttığımız filmle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için:


Gerçek Elliot Ness hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için:


Gerçek Al Capone hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için:


17 yıl önce