|

Vasiyet sikkeler Avustralya''dan geldi

Geçen yıl vefat eden Julie Hooke''un, kendisinde bulunan bir grup sikkenin Denizli''de bir müzeye gönderilmesini vasiyet etmesi üzerine 23 adet sikke Avustralya''dan Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi''ne geldi.

Ayfer Mallı
00:00 - 18/05/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:41 - 17/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Vasiyet sikkeler Avustralya''dan geldi
Vasiyet sikkeler Avustralya''dan geldi

Geçen yıl vefat eden Julie Hooke''un, kendisinde bulunan bir grup sikkenin Denizli''de bir müzeye gönderilmesini vasiyet etmesi üzerine 23 adet sikke Avustralya''dan Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi''ne geldi. M.Ö. birinci ve 2. YY. Roma dönemine ait 22''si tunç, bir tanesi ise gümüş olan şehir sikkelerini Hooke, müzayedelere katılarak aldığı ve daha sonra sikkelerin anavatanına dönmesi gerektiğini düşünerek arkadaşına vasiyet ettiği bilgisine ulaşıldı.

DİLEKÇE YAZILDI

Üniversitede dekan yardımcısı olarak görev yapan Rousemary Canavan isimli akademisyenden alınan bir dilekçede, 2012 yılında vefat eden Julie Hooke''un, kendinde bulunan bir grup sikkenin Denizli''de bir müzeye gönderilmesini vasiyet ettiği belirtildi. Hooke''un ölümünden sonra arkadaşı vasiyeti yerine getirerek sikkelerin Türkiye''ye dönmesini sağladı.

DENİZLİ''DE DE SERGİLENECEK

23 adet sikkenin çoğunlukla Roma Dönemi''ne ait olduğu ve büyük bir kısmının antik dönemde Anadolunun kuzeybatısında bulunan Mysia, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Çorum bölgelerinden geldiği öğrenildi. Sikkeler daha sonra Julie Hooke''nin vasiyeti üzerine Denizli Müzesi Müdürlüğü''ne teslim edilerek kendisinin adının geçtiği bir plaketle sergilenecek.


11 yıl önce