|

Win-Win Afrika

Kazanırken kazandırmayı öğreten Türkiye, Kara Kıta''nın lider ülkesi Kamerun''un yeni yıldızı. Afrika''yı ikinci el pazarı gören Avrupalılara karşı Türk ürünleri Kamerun piyasasının ''Aslan kral''ı olarak gösteriliyor.

Murat Palavar
00:00 - 3/10/2014 Cuma
Güncelleme: 22:30 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Win-Win Afrika
Win-Win Afrika

Batı''nın sömürge kalesi Afrika, Türkiye ve Türk işadamlarıyla tanıştı. Kara kıtaya çok geç giren Türkiye buna karşın, Büyükelçilikleri, işadamları, ticareti ve sivil toplum kuruluşları ile beyaz adama karşı oluşan tabuları yıktı. İlk kez sadece almak için gelmeyen beyaz insanla karşılaşan Kamerun''lu, Türkiye''nin Afrika vitrinini özetleyen ''Win Win'' kazan kazan modeliyle tanıştı. Kazanırken kazandırmayı öğreten Türkiye ülkenin yükselen yıldızı. Türkiye ile iş yapmak Kamerun''da en popüler işlerden biri. Yıllardır Avrupa''nın tarihi geçmiş ürünlerinin eritildiği pazar olarak görülen ülkede Türk ürünleri kalite ve uygun fiyatı ile özdeşleşmiş durumda. ''Türk ürünüyse kalitelidir'' algısı ülkenin hemen her bölgesinde etkili. Ülkede birçok Türk ürününün Çin çakması bile ülkeye girmiş durumda.

KAMERUN BAŞBAKANI TÜRKİYE''YE GELİYOR

Kamerun Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye''de Kamerun Forumu düzenlenmesi kararı verildi. Forum Ekim sonu Kasım başında Türkiye''de düzenlenecek. Heyetin başında Kamerun Başbakanını Philemong Yang yeralacak. Forumda Türkiye''nin büyükelçilik kanalıyla bir yıldır çalışılan 2 adet baraj projesi, havalimanı, kongre merkezi ve ticaret merkezi projeleri gündeme gelecek. Bu projeler Kamerun idaresinin ''evet'' dediği anda hayata geçirilecek iş faaliyetlerinden bir kaçı. Projelerin ortalama değeri 2 Milyar dolar. Türkiye 350 ve 500 megavatlık elektrik üretimi merkezi kurmayı planlanıyor. Nijerya ve Çad Kamerun''dan elektrik bekliyor. Orta Afrika''nın hiç elektriği yok. Kamerun üretse hemen ihraç edecek.

Ülkenin ilk fuar merkezini kazandıran Türk işadamı

Orta Afrika''nın denizlere açılan tek kapısı Kamerun''da ilk kez ticaret ve fuar merkezi kuruldu. Başkent Yaounde''de açılan 7 bin 300 metrekarelik Turcamhall, Türk yatırımcı ve ihracatçılarının yanı sıra farklı ülkelere de hizmet verecek. Turcam Hall''ı inşa eden Türk firma yetkilisi M.Nihat Alikişioğlu ülkede bir maratonu kazanmış atlet gibi görülüyor. 1.5 yılda Orta ve Batı Afrika''nın ilk fuar merkezini açtı. Duala''da bir benzerinin yapılması için çalışıyor. Alikişioğlu Türkiye fuarını 'Win Win' sloganı ile açtıklarını Kamerun'a sadece kazanmak için gelmediklerini söyledi.

Afrika''lı çikolatayı seviyor

Türkiye''nin önemli firması Elvan Kamerun pazarında uzun yıllardır yeralıyor. Firmanın İhracat Uzmanı Sezin Uz Afrikalıların tatlıyı çok sevdiğini ifade ediyor. Uz''a göre Kamerun en çok hindistan çevizli Koko''yu ve Dr Milk şekeri seviyor Nijerya ve Angolo''da ise Çikolatalı Kruvasan'ı.

Ayakkabıların boyası bizden

Gold Dış Tic. Direkt Murat Yabaş: Afrika önemli pazar. Kamerun 'da nüfusun yüzde 15''i minimum ayakkabı giyiyordur. Dolayısı ile 4.5-5 milyon ayakkabı demektir bu. Bu rakam önemli.

Lüks rezidans inşa ediyor

Bir dönem Türkiye'de forma giyen Kamerunlu eski yıldız futbolcu Rigobert Song''un ülkesinde inşa ettirdiği binanınmütehhit firması bir Türk''e ait. Halkın gökkuşağı adını verdiği rezidansı Murat İsrafil inşa ediyor.

Döneri sevdirdi

İstanbul Restaurant Adnan Dermiral: Türk yemeklerini bilmiyorlardı. İlk önce tattırdık, sonra alıştılar ve daimi müşterimiz oldular. En çok döner ve acılı Adana kebabını seviyorlar.

Kazandırırken kazanmayı gösterdi

Türkiye Kamerun Yaounde Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Türkiye''nin Afrika açılımında en etkili isimlerinden biri. Dışişlerinin soğuk ve aristokrat bürokrasi çizgisinden uzak görüntü veren büyükelçi Doğan, ülkede adım atmadığı yer kalmamış. Türkiye''den giden yatırımlara öncülük yapan büyükelçi Doğan,işadamlarıyla uyumlu bir şekilde ülkemizi temsil ediyor. THY''nin Kamerun'a gelmesinde uğraş veren her türlü engellere rağmen bunu başaran büyükelçi Doğan, ülke insanının ise adeta sevgilisi. Türk insanını Afrika''ya iş yapmaya davet eden Büyükelçi 10 yıl sonra kara kıtanın tanınmayacak kadar gelişeceğimi ifade ediyor. Şimdilerde burada olmayanların daha sonraolamayacağını belirten Doğan her sektörde ihtiyaçları olduğunu kaydediyor.


10 yıl önce