|

Yabancı dilde sınıfta kaldık

Türk halkı yabancı dil konusunda sınıfta kaldı. Türkiye, genel İngilizce bilgi ve becerilerine sahip olma konusunda dünyada 88 ülke arasında 73. sırada yer aldı.

M. Şakir Saraç
04:00 - 27/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:46 - 27/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Yabancı dil üzerine her yıl kapsamlı araştırmalar yayımlayan Education First kuruluşu, 2018 yılında 88 ülke verisiyle yaptığı İngilizce Yeterlilik Göstergesi (English Proficiency Index) araştırmasını yayımladı. En son açıklanan araştırma sonuçlarına göre Türkiye, genel İngilizce bilgi ve becerilerine sahip olma konusunda dünyada 88 ülke arasında 73. sırada yer aldı. Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 milyon liranın üzerinde para İngilizce eğitimine harcanırken, ortalama 200 bin öğrenci ise İngilizce kurslarına gidiyor.

NELER YAPILABİLİR?

Araştırma sonuçlarını tersine çevirmek için İngilizce çalışan öğrencilere tavsiye ve tespitlerde bulunan Yabancı Dil Uzmanı Rıdvan Gürbüz, "Öğrenme becerileri görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Öğrenci bu üç temel öğrenme becerisinden hangisine yatkınsa onu destekleyerek İngilizce öğrenmeli. Araştırmalara göre böylece kelime ve kalıpların akılda kalma süreleri artıyor ve dil severek öğreniliyor. Öğrenciler kendi öğrenme becerilerini tam manasıyla destekleyen çalışmalar uygulamalı" dedi.

DİZİLERLE ÖĞRENMEK MÜMKÜN

Özellikle görsel zekâya sahip bireylerin dizilerdeki İngilizce alt yazıları görerek günlük dildeki kalıplara hâkim olabildiğini vurgulayan Gürbüz, "Yabancı dil öğrenimini ders başlığı altından kaldırıp eğlenceli bir hale dönüştürmek için haftada 1 kez öğretilen konular ve cümle kalıpları doğrultusunda en uygun dizileri seçip öğrencilere izletiyoruz. İzlenen dizide öğrenilen kelime kalıplarına örnekler bulunuyor, sınavlar ve yarışmalar düzenleniyor; bu da öğrencilerin konuyu daha iyi öğrenebilmesine olanak sağlıyor" şeklinde konuştu.

GRAMER EĞİTİMİ KONUŞTURMUYOR

Konuşma gruplarıyla ve dizilerle eğitim metoduyla İngilizce'de büyük ilerlemeler kaydetmenin mümkün olduğunu aktaran Yabancı Dil Uzmanı Suat Gürcan, "Sık sık karşılaşılan 'anlıyorum ama konuşamıyorum' cümlesi aslında İngilizce öğreniminde yanlış eğitim metotlarıyla ilerlendiğini gösteriyor. Sadece gramer bazlı eğitim kişilerin kâğıt üzerinde başarılı olmalarını sağlamasına karşın, kendilerini ifade etmeleri için yeterli olmuyor. Bu nedenle, günümüzde ilkokuldan itibaren yıllarca İngilizce eğitimi verilmesine rağmen bireylerin dildeki temel becerilere, özellikle İngilizce konuşma becerisine çok az sahip olduğu görülüyor" diye konuştu.

#Yabancı dil
#Education First
#Sıralama
5 yıl önce