|

Yabancılar Şubesi'nde intihar

Suça karıştığı için Kumkapı Yabancılar Misafirhanesi'nde sınır dışı edilme işlemlerini bekleyen Dariusz Wıtek adlı Polonya uyruklu bir kişinin intihar ettiği bildirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu Wıtek'in pantolonunun astar kısmındaki ipi kullanıp kendini asarak intihar ettiği belirtti.

Anka
00:00 - 19/09/2007 Çarşamba
Güncelleme: 17:13 - 19/09/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Yabancılar Şubesi'nde intihar
Yabancılar Şubesi'nde intihar

İstanbul'da suça karıştığı için Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne ait Kumkapı Yabancılar Misafirhanesi'nde sınır dışı edilme işlemlerini bekleyen Dariusz Wıtek adlı Polonya uyruklu bir kişinin intihar ettiği açıklandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen Çarşamba günü Atatürk Havalimanından İstanbul'a giriş yapan Polonya uyruklu Dariusz Wıtek, Kadıköy'de bir bıçaklı kavgaya karıştığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Olaya ilişkin 4 gün önce Kadıköy Cumhuriyet Savcılığına gönderilen Wıtek serbest bırakıldı.

Wıtek, bunun üzerine, suça karışan yabancıların sınır dışı işlemlerinin yapıldığı Yabancılar Şube Müdürlüğüne ait Kumkapı Yabancılar Misafirhanesine getirildi. Dariusz Wıtek, burada sınır dışı işlemleri yapılırken, misafirhanede kaldığı bölümde ölü olarak bulundu.

Açıklamada, kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu, Wıtek'in pantolonunun astar kısmındaki ipi kullanıp kendini asarak intihar ettiği belirlendiği bildirildi. Emniyet açıklamasında, konuya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığı kaydedildi.


İHD MİSAFİRHANELERİN STK DENETİMİNE AÇILMASINI İSTEDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, Witek'in kısa zaman içinde devlet denetiminde yaşamını yitiren yabancı ikinci kişi olduğuna dikkat çekilerek, daha önce de Festus Okey adlı kişi Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde polis kurşunuyla yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Gözaltına aldığı kişilerin can güvenliğinden birinci derece sorumlu olan polisin kayıtsız ve kötü davranışı ölümleri tetiklediğinin savunulduğu açıklamada, “İnsan hakları kuruluşlarının ısrarlı baskıları sonucu sığınmacıların daha insani koşullarda kalması için kullanıma açılan misafirhane, ne yazık ki polisin tutumu yüzünden şikâyet odağı haline gelmiştir. Kumkapı Yabancılar Misafirhanesi (nezarethanesi)'nde kalan çok sayıdaki göçmen derneğimizi telefonlarla arayarak misafirhanenin kötü koşulları, polisin tutumu ve 6 ayı aşkın tutulma sürelerinden duydukları rahatsızlığı şikâyet etmişlerdir” denildi.

Bu şikâyetlerin giderek artmasının bu güne kadar yetkilileri harekete geçirmeye yetmediği ve göçmenlerin, kötü yaşam koşullarına mahkum edildiğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:

“Daha dün derneğimizi arayan İranlı bir göçmen, dini inancı nedeniyle oruç tutmasını alay konusu yapan polislerin tutumundan duyduğu rahatsızlığı ifade etmiş ve bu nedenle de kendini asmayı düşündüğü belirtmiştir. Bu telefon bile, misafirhanenin, misafirhane olmaktan çıkarılarak 'eziyethaneye' dönüştürüldüğünü kanıtlamaktadır. Kaygılıyız, üzüntülüyüz. Yeni bir hayat umuduyla yola çıkan bir göçmenin, yaşamına kendi eliyle son vermesinden dolayı derin ızdırap duymaktayız. İnsan hakları savunucuları olarak soruyoruz; polis tarafından gözaltına alınan göçmenlerin tutulduğu misafirhanenin insani koşullara kavuşturulması için kaç göçmenin intihar etmesi gerekiyor? Yetkililerden hamasi söylemler değil, koşulların bir an önce düzeltilmesini ve misafirhanenin bir an önce sivil toplum kuruluşlarının denetimine açılmasını istiyoruz.”

17 yıl önce