|

Yargı, 'Hollywood mahkemesi' dersi aldı

Güney Teksas Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Frank Tom Read, önümüzdeki günlerde kurulması planlanan "Hollywood mahkemeleri" hakkında, Ankaralı yargıç ve avukatlara konferans verdi.

Yeni Şafak
01:00 - 6/11/2003 Perşembe
Güncelleme: 11:41 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Güney Teksas Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Frank Tom Read, önümüzdeki günlerde kurulması planlanan "Hollywood Mahkemeleri" hakkında yargı mensuplarını bilgilendirdi. Read, Türk Ceza Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikler arasında yer alan ve avukatların tanığa doğrudan soru sorma imkanını sağlayan ''çapraz sorgu'' hakkında konferans verdi. Adliye Sarayı'nda kalabalık bir yargıç ve avukat topluluğuna iki saat süreyle çapraz sorgu yöntem ve tekniklerini anlatan Read, Amerikan hukuk sisteminin çapraz sorguya dayandığını kaydetti.

Ankara Barosu tarafından düzenlenen konferansı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Bekir Selçuk, Ankara Barosu Başkanı Semih Güner ve eski Başkan Sadık Erdoğan ile çok sayıda avukat ve yargı mensubu izledi. Read, maddi gerçeğin ortaya çıkartılması için çapraz sorgunun şart olduğunu vurgularken, "Çapraz sorguda avukatın tanığa soru sorma becerisi çok önemlidir. Çapraz sorguda sorular kısa ve öz olmalıdır" dedi.

Tanığa soru sormak mümkün

Çapraz sorgunun en temel özelliğinin, savunma ve müdahil avukatlarının, tanığa doğrudan soru yöneltmeleri olduğunu vurgulayan Read, soruların hakimin kontrolü altında tanığa yöneltildiğini anlattı. Read, tanığı gösteren tarafın genelde bilgi edinmeye yönelik yalın ve basit sorular yöneltirken, karşı tarafın cevabı içinde barındıran yönlendirici sorular sorması gerektiğini söyledi.

Her iki tarafın karşı sorularıyla kişinin tanık olup olmayacağının ve olay hakkındaki bilgisinin sağlıklı biçimde sınandığını anlatan Read, ''Çapraz sorgu, gerçeğin ortaya çıkması için en büyük araçtır, ancak doğru kullanılmazsa büyük tehlike haline gelebilir'' dedi.

Read'a soru yağmuru

Konferanstan sonra yargı mensubu ve avukatlar tarafından soru yağmuruna tutulan Read, Fransız ve Alman hukuk sisteminde avukatların tanığa hakimin izniyle, Amerikan hukuk sisteminde ise doğrudan soru sorabildiğini kaydetti. Çapraz sorguda asıl amacın tanığın doğru söyleyip söylemediğini tespit etmek olduğunu vurgulayan Read, "Ayrıca diğer bir amaç da jüriyi maddi gerçek hakkında aydınlatmaktır" diye konuştu.

Çapraz sorguda, tanığın zayıf olan noktasının tespit edilip oraya saldırılması gerektiğini tavsiye eden Read, hiçbir şekilde yapılmaması gereken şeyleri ise şöyle özetledi: "Avukatlar hiçbir zaman tanığa 'neden' diye soru sormamalı. Sorular çok fazla tekrarlanmamalı."

  • EVİN GÖKTAŞ/ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce