|

Yargıtay’a neşter

Yeniden şekillenen Yargıtay Başkanlık Kurulu, daireler arasındaki iş bölümü için kolları sıvadı. Buna göre, Balyoz ve Devrimci Karargah davalarının kararlarını onayan 9. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri tamamen değişecek. Ancak 9 Ceza, terör ve örgütlü suçlara bakmaya devam edecek. Kamu görevlilerinin yargılaması ile rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma suçlarına bakan 5. Daire'de de kapsamlı değişiklik olacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2015 الأربعاء
Güncelleme: 23:28 - 13/01/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak
Yüksek yargının yapısını değiştiren son yargı paketi kapsamında yeniden belirlenen 12 kişilik Yargıtay Başkanlık Kurulu, dairelerin iş bölümüne ilişkin çalışmasını tamamladı. Gizli yürütülmesi kararlaştırılan iş bölümü taslağından sızan bilgilere göre, Balyoz ve Devrimci Karargah davalarının kararlarını onayan 9. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri tamamen değişecek. Ancak 9 Ceza, terör ve örgütlü suçlara bakmaya devam edecek. Kamu görevlilerinin yargılaması ile rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma suçlarına bakan 5. Ceza Dairesi ile tazminat dosyalarını karara bağlayan 4. Hukuk Dairesi’nde de kapsamlı değişiklik olacak. 

İŞ BÖLÜMÜ TASLAĞI TAMAMLANDI

Yüksek yargının yapısını değiştiren 52 maddelik yargı paketinin yürürlüğe girmesinin ardından Yargıtay’a 144 üye atandı. İkinci olarak ise Yargıtay Genel Kurulu, yeni  kurulan 8 daire ile boş bulunan 8. Hukuk Dairesi başkanları belirlendi. En son ise Yargıtay’ın idari anlamda en üst organı olan Birinci Başkanlık Kurulu’nu üyeleri yeniden belirlendi. Yeni seçilen 12 kişilik Birinci Başkanlık Kurulu da gizli yürütülmesini kararlaştırılan iş bölümüne ilişkin taslağını tamamladı. Birinci Başkanlık Kurulu iş bölümüne ilişkin taslağın önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Başkanlık Kurulu, taslak Resmi Gazete’de yayımlandıktan 10 gün içinde daire başkanları, üyeler ve tetkik hakimlerin hangi dairelerde görev yapacağına ilişkin çalışmasını da tamamlayacak.

BAŞKAN VE  ÜYELE R DAĞITILACAK

Yargıtay 9.Ceza Dairesi, terör ve örgütlü suçların temyiz incelemesini yapmaya devam edecek. İşbölümü değişmeyen 9 Ceza’nın başkan ve üyeleri ise dağıtılacak. Son zamanlarda tartışmalı kararlara imza atan 9. Ceza Dairesi başkanlığına ise yeni kurulan dairelere seçilen başkanlardan birinin getirilmesi bekleniyor. 

ŞİKE DAVASINA BAKAN DAİREDE DEĞİŞİKLİK

Üst düzey kamu görevlilerinin yargılanması ile rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçlara bakan 5. Ceza Dairesi’nde önemli ölçüde değişiklik olacak. Buna göre, 5. Ceza Dairesi’nin başkanında bir değişiklik olmayacak, üyeler ise dağıtılacak. Kapatılan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu’nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkındaki Şike Davası’na ilişkin kararının temyiz incelemesini 17 Ocak’ta tamamlayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında verilen hapis cezalarını onamıştı.

Avcı’nın cezasını hemen onamıştı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında “Devrimci Karargah Örgütü üyelerine yardım” suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onamıştı. 9 Ceza, Yargıtay’daki dairelerin yeniden şekillenmesini beklemeden kararını apar topar açıklamıştı.  


 


66 hakim ve savcının yeri değişti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Atamalarına İlişkin Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnameyle, 66 hakim ve savcının yeri değişti. 


Yargıtay Başkanı'nın eski düzen özlemi 

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Yargıtay Kanunu’nda yapılan son yasal değişiklikler sonrasında süregelen uygulamaların Yargıtay’ın kurumsal bağımsızlığını ortadan kaldırıcı nitelikte olduğunu ileri sürdü. Yüksek mahkemenin faaliyetlerinin idari bir kurulun faaliyetlerine bağlı hale getirildiğini iddia eden Alkan, şöyle konuştu: “Yeni anayasada bu husus mutlaka yargı bağımsızlığı esasına göre düzenlenmelidir. Anayasada yargı bağımsızlığı özellikle hakim teminatının hiçbir istisnaya yer vermeyecek biçimde düzenlenmesi, suç işleyen kişilerin ise hakim ve savcı değil kim olursa olsun mutlaka cezalandırılması esasının benimsenmesi gerekir. Hakimlerin hiçbir somut ve hukuki dayanağı olmadan görüş, düşünce, inanç ve mezheplerine göre ayrımcılığa tabi tutulması, hatta bunun sanki çoğulculukmuş gibi takdim edilmesi telafisi güç birçok zarara yol açacaktır.”

#Yargıtay
#9. Ceza Dairesi
#değişiklik
٪d سنوات قبل