|

Yatırım teşvikinde cari açığa taviz yok

Yatırımların illere sağlıklı bir şekilde yayılmasını sağlayacak ve Türkiye'yi 2023'lere taşıyacak yeni yatırım teşvik sistemi, muhtemel cari açık risklerini de giderecek şekilde hazırlanıyor. TÜİK ve DPT konuyla ilgili bölgesel gelişmişlik endeksi oluştururken, mali tedbirler plan kapsamında

CAHİT SARAÇOĞLU / İSTANBUL
00:00 - 22/06/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:30 - 21/06/2011 Salı
Yeni Şafak
Yatırım teşvikinde cari açığa taviz yok
Yatırım teşvikinde cari açığa taviz yok

Ekonomide yaşanan “parmak ısırtan” gelişmeler, dünya ticaretine yön veren ülkeleri rahatsız ederken, Türkiye küresel krizin etkilerini azaltarak ekonomisine yön vermeye, yatırımlarını düzenlemek amacıyla yatırım teşvik sistemini yeniden kurgulamaya çalışıyor. Yatırımların bütün illere sağlıklı şekilde yayılmasını sağlayacak ve Türkiye'yi 2023'lere taşıyacak teşvik sistemi, olası cari açık risklerini de içerecek şekilde hazırlanıyor. Yeni sistemin altyapısını, TUİK ve DPT'nin çalışmalarını sürdürdüğü bölgesel gelişmişlik endeksi oluştururken, yeni sistemde önceki yatırımlardaki eksikliklerin telafisi öngörülüyor.

DPT VE TÜİK ÇALIŞIYOR

Yeni dönemde uygulanacak teşvik sistemi, Türkiye'nin ihracatını sıhhatli şekilde engellerle karşılaşmadan sürdürmesi için DTÖ ile Gümrük Birliği yükümlülüklerine de uyumlu hale getirilecek. Bu anlayışla revize edilecek teşvik programının mevcut yaklaşımı değiştirilerek, önümüzdeki yıllarda olası cari açık riski perspektifini de baz alacak şekilde kurgulanıyor. Ekonomi kurmayları, TÜİK ve DPT'nin üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü yeni bölgesel gelişmişlik endeksi çalışmalarının yeni programın altyapısını oluşturduğuna da dikkat çekerek, “İnşallah bu çalışma tamamlanır tamamlanmaz yeni teşvik sistemimizi kurgulayıp devam edeceğiz” değerlendirmesi yaptılar.


Ticari eyleme IRAK değiliz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Irak arasındaki karşılıklı ticaretin bu yıl sonunda 10 milyar dolara yaklaşacağına inandığını belirterek, “10 milyar doları yakaladıktan sonraki hedefimiz 20 milyar dolar” dedi.TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Irak Ticaret Odaları Federasyonu (FCCI) Başkanı Jaafar Rasol Jaafar El Hamdani arasında iki ülke ikili ticareti ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla bir eylem planı imzalandı. İmza töreni TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun makam odasında gerçekleştirildi.Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasol Jaafar El Hamdani, görüşmelerin iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin 20 milyar dolara ulaşması için bir ilk adım oluşturacağını anlatan El Hamdani, Türkiye'de mevcut olan sınai ve ticari birçok imkana Irak'ın ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

220 TANE 5 YILDIZLI OTEL

Hamdani, “Irak'ın ihtiyacı olan 3 milyon konut inşaatı, Türkiye içinde Türk şirketleri için büyük bir fırsattır. Ayrıca Irak'ta havaalanına, 220 tane 5 yıldızlı otele, birçok köprü ve geçide, hastahane yapmaya ihtiyacımız var” dedi. Eylem planı, Odalar Birliğiyle, FCCI arasındaki iş birliğini geliştirme, yatırım imkanları hakkında karşılıklı bilgi paylaşımını da kapsıyor.


Girişimciyi koruyan sistem

Uzmanlar, yatırımcıların “teşvik sistemi değiştirilecek, belki yeni bazı imtiyazlar gibi şeyler gelebilir, durayım bir bekleyeyim de ona göre kararımı vereyim” düşüncelerine kapılmaması gerektiği uyarısında da bulundu. Uzmanlar süren çalışmada Türkiye'ye yatırım yapan herkesin korunması üzerine bir kurgunun yapıldığını belirterek, “Yani hiç kimse 'yatırımı yaptım ama keşke bekleseydim, şu yeni teşvikler çıktıktan sonra yapsaydım. O zaman daha avantajlı çıkardım' diye korkmasın, o gerekli geçiş düzenlemeleri de yapılacak” dedi.


13 yıl önce