|

Yeni Akiflere ihtiyacımız var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplumla barışık sanat ve edebiyat insanlarının ayakta kalmayı başardığını belirterek, “Türkiye’nin yeni Mehmet Akiflere, Ahmet Hamdi Tanpınarlara, Necip Fazıllara, Nazım Hikmetlere, Arif Nihat Asyalara, Kemal Tahirlere ihtiyacı bulunuyor” dedi.

Fazlı Şahan
04:00 - 20/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:12 - 20/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan, konuşmasının ardından 2018 Yılı Kültür Sanat Büyük Ödülleri’ni takdim etti. Bu yılki ödüller, tarih ve sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Mehmet İpşirli, sinema alanında Türker İnanoğlu, müzik alanında Erol Sayan, sanat ve fotoğraf alanında İzzet Keribar, vefa ödülü alanında ise Mehmed Akif Ersoy adına torunu Selma Argon’a verildi.
Erdoğan, konuşmasının ardından 2018 Yılı Kültür Sanat Büyük Ödülleri’ni takdim etti. Bu yılki ödüller, tarih ve sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Mehmet İpşirli, sinema alanında Türker İnanoğlu, müzik alanında Erol Sayan, sanat ve fotoğraf alanında İzzet Keribar, vefa ödülü alanında ise Mehmed Akif Ersoy adına torunu Selma Argon’a verildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde, kültür ve sanata ilişkin önemli mesajlar verdi:

Bize göre kültür, tıpkı toprak, bayrak, ordu, para gibi bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir. Geçtiğimiz 16 yılda demokraside ve ekonomide çok büyük devrimlere imza atan Türkiye, maalesef eğitim ve kültür sanat politikalarında arzu ettiğimiz mesafeyi kat edememiştir. İnşallah yeni dönemde bu doğrultuda çok daha büyük adımları hep birlikte atacağız.

MEDENİYET BİR İNŞA FAALİYETİDİR

  • Bize düşen görev, medeniyetimizin üç tasavvurunu; kalbiselimi, zevkiselimi, aklıselimi kendi tarihimizde kendi geçmişimizde aramak, bulmak, yeniden yorumlamak ve geleceğe taşımaktır. Kalbi selimle kalplerimizi, zevki selimle gönüllerimizi, aklı selimle zihnimizi yeniden doyuracak, zenginleştireceğiz. Medeniyet, esasta bir inşa faaliyetidir. Bu faaliyetin temeli de ilim ve hikmettir. Kültür sanat alanındaki kısırlığı aşmak için yapmamız gereken budur. Aklımızı kullanmamız, geçmişten ve bugünden gereken dersleri çıkarmamızdır.

Bunun için çok kıymetli bir müktesebata sahibiz. Biz, bu alanda zenginiz, fakir değiliz. Sadece varisine vefa ödülünü takdim edeceğimiz merhum Mehmed Akif Ersoy’un fikir mirası bile önümüzde yeni yollar açmaya yetecek kadar zenginliktedir. Mehmed Akif Ersoy’un hayatı ve geride bıraktığı eserler başlı başına Türk milletine verilmiş bir ödüldür.

ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK

Devlet olarak, merhum Ersoy’un mirasına sahip çıkma adına önemli bir adım attık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, merhum Mehmed Akif’in Mısır’dan Türkiye’ye döndüğünde İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin İstiklal Caddesi’nde bulunan Mısır apartmanının dördüncü katındaki daireyi kamulaştırdı. Milli şairimizin ömrünün son demlerini geçirdiği bu daireyi Mehmed Akif Ersoy Müze Evi’ne dönüştürüyoruz.

GELECEK KUŞAKLAR DAHA İYİ TANIYACAK

Bu adımı atalım istiyoruz ve İstanbulumuzun en işlek yerinde İstiklal Caddesi’nde böyle bir müzeye dönüştürmesi çok çok isabetli olacaktır diye de düşünüyoruz. İstiklal Marşı şairimize ait pek çok eser ve şahsi eşyanın da sergileneceği bu müze evinin bilhassa gelecek kuşaklara üstadı daha yakından tanıma ve anlama imkanı vereceğine inanıyorum.

  • Yeni bir yükseliş dönemi olacak
  • Erdoğan, “Mehmed Akif’in bize tuttuğu ışığı yeteri kadar değerlendirebildiğimizde onun aziz hatırasını hakkıyla yad etmiş olabiliriz. Ancak ülkemizde veya ülkemize baktığımızda gördüğümüz şudur, Türkiye’nin yeni Mehmed Akiflere, Ahmet Hamdi Tanpınarlara, Necip Fazıllara, Nazım Hikmetlere, Arif Nihat Asyalara, Kemal Tahirlere ihtiyacı bulunuyor. Aynı şekilde müzikte yeni Dede Efendiler, Itriler, Hacı Arif Beyler, Aşık Veyseller, Muzaffer Sarısözenler, Neşet Ertaşlar yetiştirmeden özgürlüğümüzü koruyamayız” diye konuştu. Mimar Sinan gibi kendi alanında asırlarca devam edecek, ekoller oluşturacak mimarların yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, Mimar Sinan’ın ömrüne 800’e yakın projeyi sığdırdığını söyledi. Erdoğan, gelecek sürecin, Türkiye ve millet için kültür, sanat alanındaki kişilerle yeni bir yükseliş dönemine dönüşeceğine inandığını dile getirdi.
  • Esareti ortadan kaldırdık
  • Kültür ve sanatın tabiatı gereği sivil, özgür ve vesayet kabul etmeyecek bir karakterde olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Tek tipçiliği, tek sesliliği dayatan totaliter rejimlerde sanatın layıkıyla neşvünema bulması bu sebeple pek mümkün olmaz. Aynı şekilde toplumların kutsallarını inançlarını, bunları küçümseyen, hafife alan, tahfif eden yahut ideolojik siparişlere göre köreltmeye çalışan kişinin yaptığı işin adı, kültür veya sanat değildir. Esasen bu tarz işlere tevessül edenlerin isimleri ve eserleri tarihin tozlu raflarında kaybolup gitmiştir. Buna karşılık içinden çıktığı toplumla barışık sanat ve edebiyat insanları isimleri ve eserleriyle asırlarca ayakta kalmayı başarmışlardır. Dünya ve Türk klasikleri bu anlayışın örnekleriyle doludur” dedi. Erdoğan, “Ülkemizin en büyük sorunu kendi toplumunu, ülkesini küçümseyen bir grubun uzunca bir süre kültür sanat dünyamızı adeta esir almasıdır. Hamdolsun bu esaret yavaş yavaş ortadan kalkıyor” diye konuştu.
#Mehmet Akif Ersoy
#Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Tören
#Medeniyet
#Sanat
#Kültür
5 yıl önce