|

Yeni anayasa startı verildi

Yeni anayasa çalışmaları başladı. Eski çalışmaların gözden geçirildiği toplantıda, komisyonun çalışma usullerinin belirlenmesi için ikinci randevu 10 Şubat'a verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/02/2016 Cuma
Güncelleme: 22:01 - 4/02/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan Anayasa Mutabakat Komisyonu'na evrilen yeni anayasa çalışmaları dün resmen başladı.


Sıcak bir atmosferde başlayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığındaki toplantıda yeni anayasa temennisi bir kez daha vurgulandı. Kahraman'ın 'zor bir süreç' olarak nitelediği Komisyon üyelerine 2011'de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları slayt gösterisi ile anlatıldı. Yapılan geniş çalışmaların ardından yeni anayasanın kısa bir sürede yazılabileceği mesajı vurgulandı.



USUL İKİNCİ TOPLANTIDA


Komisyonun çalışma ve yol takviminin ise ikinci toplantıda belirlenmesine karar verildi. Kahraman, komisyon üyelerinden çalışma usullerine ilişkin çalışmalarını yaparak ikinci toplantıya hazırlıklı gelinmesini istedi. İkinci toplantının 10 Şubat Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı. Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun çalışmalarını, Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının da yapıldığı Meclis kampusu dışındaki ek binada yürütmesi benimsendi.



ÇİÇEK'TEN FIKRALI BAŞLANGIÇ


İlk toplantıya, TBMM eski Başkanı iken Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık eden Cemil Çiçek'in esprileri damga vurdu. Çiçek'in yemekte, “Geçen dönem ben başkandım, şimdi üyeyim” hatırlatması yaparak kendi durumu ile ilgili fıkralar anlattığı ifade edildi.



HDP ALENİYET İSTEDİ


HDP'liler komisyonun kamuoyunun denetimine açık olması ve sürecin şeffaf yürümesini isterken, Çiçek, bunun çalışmaların verimliliğini etkileyebileceğini söyledi. Toplantının ek binada yapılma kararı, komisyonun daha önce açıklanan 6 aylık takvimden daha uzun bir süre çalışabileceği şeklinde yorumlandı.



#Anayasa Uzlaşma
#Yeni anayasa
#Anayasa Mutabakat Komisyonu
8 yıl önce