|

Yeni başkan Kahraman

Meclis Başkanlığı seçimlerinde herhangi bir sürpriz yaşanmadı. AK Parti’nin destek verdiği İsmail Kahraman, 3’üncü turun sonunda ipi göğüsledi. Kahraman 316 oyla Meclis Başkanı oldu.

Yeni Şafak ve
03:00 - 23/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:07 - 23/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

TBMM Başkanlığı seçimlerinde herhangi bir sürpriz sonuç çıkmadı. Milletvekilleri, TBMM Başkan adayları AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu için oy kullandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ön sırada İsmail Kahraman ile birlikte oturdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul'da hazır bulunurken, sinüzit ameliyatı olan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş katılmadı.



LEYLA ZANA YOKTU

Demirtaş'ın yanı sıra yemin metine uymadığı için yemini kabul edilmeyen ve tekrar yemin etmeyeceğini açıklayan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana dün de yemin etmedi. Zana'nın Genel Kurul'a da gelmediği görüldü. Zana'nın, 5 genel kurul toplantısında yok yazıldığı ve yemin etmediği taktirde vekilliği düşecek.



İlk tur oylamada 525 milletvekili oy kullandı. Kahraman 316 oy, Bilgehan 127 oy, Fırat 41 oy ve Halaçoğlu 41 oy aldı. İlk turda TBMM Başkanı seçilmek için yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için ikinci tur oylamaya geçildi. İkinci tur oylamada 523 milletvekili oy kullandı. Kahraman 318 oy, Bilgehan 126 oy, Fırat 40 oy ve Halaçoğlu 39 oy aldı. İkinci turda gerekli çoğunluk sağlanamadı ve üçüncü tur oylamaya geçildi.



İLK TEBRİK DAVUTOĞLU'NDAN

Son oylamada ise 524 milletvekili oy kullandı. İki oyun geçersiz sayıldığı oylamada Kahraman 316 oy, Bilgehan 125 oy, Fırat 41 oy ve Halaçoğlu 40 oy aldı. Oylama sonunda Deniz Baykal, yeni meclis başkanının İsmail Kahraman olduğunu açıkladı. Kahraman'ı ilk tebrik eden Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu.



PARTİLERE ÇAĞRI YAPTI

Teşekkür konuşması yapan Kahraman yasama faaliyetlerinin Anayasa, mevzuat ve iç tüzüğe uyumlu olarak yerine getirileceğini vurguladı. Kahraman, siyasi partilere de, “Meclis'in etkin çalışması ve saygınlığının korunmasına hassasiyet göstermeleri" çağrısı yaptı. Bu arada Başbakan Davutoğlu ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu oy pusulalarını almak üzere sıraya yöneldikleri esnada karşılaştı. Davutoğlu, CHP liderine oy kabinine kendisinin önünde ilerlemesi için yol verdi.



HDP'nin şovuna geçit yok

Başkanlık seçimi için toplanan Meclis'in açılışında Nusaybin tartışması yaşandı. Güvenlik güçlerinin PKK'ya yönelik operasyonlarından 'katliam' diye bahseden HDP'li İdris Baluken, bazı vekillerin Mardin'de olduğu için oy kullanamayacağını, seçimin iptal edilmesi gerektiğini iddia etti. Baluken, aksi takdirde usül tartışması istedi. Talepleri reddeden Baykal, iç tüzüğün dışındaki bir konuyu görüşemeyeceklerini söyledi. Baykal'ın bu tepkisi Davutoğlu dahil Meclis'in tamamından alkış aldı.



Bahçeli'den yemin çıkışı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekili yemininin katiyen değiştirilmemesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, TBMM Başkanlığı seçimi için Genel Kurul'a gelişinde, gazetecilerin, milletvekili yemin metninde değişiklik tartışmalarını anımsatmasına, “Yemin metninde katiyen değişiklik olmamalı" karşılığını verdi.



İlk mesaj Anayasa

Başkan seçilmesinin ardından Kahraman, Baykal'dan görevi ve mührü teslim aldı. İlk mesajını yeni Anayasa konusunda veren Kahraman “Bütün partilerin bir problem var, 'çözelim' dediği Anayasa meselesi. Ele alınması lazım" dedi.







#Meclis Başkanı İsmail Kahraman
#TBMM
#AK Parti
8 yıl önce