|

Yerde patladı

Şenoba Tugay Komutanlığından kalkışından kısa bir süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılması sonucu düşen Cougar tipi askeri helikopterin enkazı gün ağarınca ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2017 Cuma
Güncelleme: 03:38 - 2/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Yerde patladı
​Yerde patladı

Helikopter düştükten sonra çıkan yangının izleri olay yerinde görülürken, helikopterin bazı parçalarından kazadan saatler sonra bile dumanların çıkması dikkat çekti. Havalandıktan hemen sonra elektrik tellerine çarparak düşen helikopterin, deposunun dolu olması nedeniyle yerde alev aldığı, hemen ardından aracın içindeki mühimmatın da patladığı sanılıyor. Helikoptere ait parçalar geniş bir alana yayılırken Cougar’ın düştüğü alan ile yüksek gerilim hattı arasında yaklaşık 200 metre olduğu tespit edildi. Çarpmanın etkisiyle yüksek gerilim hattındaki tellerin de bir kısmı koptu. Kopan tellerin bir bölümünün hattın üstünde sarktığı görüldü.



Geride kalan sorular
PİLOTLAR ARAZİYİ TANIYOR MUYDU?

Kazanın ardından çok sayıda soru da gündeme geldi. Bunlardan biri, pilotların araziyi tanıyıp tanımadığı oldu. Zor arazi şartlarının hakim olduğu Şenoba’da, İzmir’den geçici görevle gelen helikopter pilotlarının bölgeyi tanıyıp tanımadığının önemli olduğu belirtiliyor.

BÖLGENİN ŞARTLARI BİLGİSAYAR SİSTEMİNE GİRİLMİŞ MİYDİ?

Zor arazi şartlarına sahip bölgede uçan helikopterlerin bilgisayar sistemlerine ayrıca, izlenecek güzergaha ilişkin yükseklikler, yüksek binaların konumları, yüksek gerilim hatları, uçuşa engel diğer ayrıntılar ile tepeler, dağlar ve yüksekliklerinin girilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

HETS SİSTEMİ VAR MIYDI?

Bir diğer soru da Cougar Helikopterin Helikopter Engel Tespit Sistemi’ne (HETS) sahip olup olmadığı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 30 Mart’ta 172 adet HETS sistemi alımı için Acil Alım ihalesine çıkmıştı. Bu sistem için milli çözüm geliştiriliyor ancak uygulamaya girmesinde gecikmeler yaşanıyordu. SSM, askeri helikopterlere HETS takılması için çalışmaları ise 2010 yılında başlatmıştı. Bu süreçte milli imkanlar üzerinde çalışılırken, ihale, geçtiğimiz mart ayında acil ihtiyaç nedeniyle ‘hazır alım’a çevrilmişti.

NEDEN TÜM HEYET AYNI HELİKOPTERDEYDİ?

Kazanın ardından bir diğer soru da Kato Operasyonu’nu komuta eden ekibin aynı helikopterde seyahat etmelerine ilişkin oldu. Edinilen bilgiye göre, bu tip denetleme ve ziyaretlerde komutan ve karargahı (harekat başkanı, istihbarat başkanı vs.) aynı helikopterde seyahat ediyorlar. Ancak olası bir riske karşılık komutan yardımcısı komutanla aynı helikopterde yer almayıp başka helikoptere biniyor. Bu durum, arazideki operasyonlarda bölüklerin ayrımında da aynı şekilde uygulanıyor.

Güzergah tanıdık

Dün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kaza kırım ekibi bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Kazanın sebebi bu ekibin incelemesinin ardından yazacağı raporla kesinlik kazanacak. Ancak bu sürecin uzun sürebileceği belirtiliyor. Kafaları karıştıran en önemli nokta, sürekli kullanılan güzergahta gerilim hattının varlığı bilinmesine rağmen bu kazanın nasıl önlenemediği sorusu etrafında şekilleniyor. Son 25 yılda ‘tele takılma’ ya da ağaca çarpma gibi alçak irtifa kazalarında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 8 helikopter düştü. Bu kazalarda 34 asker şehit oldu, 9 asker de yaralandı.

#Kato Operasyonu
#PKK
#Kaza
7 yıl önce