|

Yeterli delil yok asli fail değiller

Sivas olayları davasında, 5 sanık hakkında zaman aşımı kararı veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, sanıkların mahkum edilmesine yetecek delil bulunmadığı belirtilerek,“Eylemlerinin asli, maddi fail değil, feri şerik olarak değerlendirilebileceği anlaşılmıştır” denildi.

Ankara
00:00 - 7/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:41 - 7/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeterli delil yok asli fail değiller
Yeterli delil yok asli fail değiller

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 1993 yılında 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas olayları davasında, 5 sanık hakkında verdiği 'zaman aşımı' kararının gerekçesini açıkladı. Kararda, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki kamu davasının, ölmeleri nedeniyle düşürülmesine karar verildiği ifade edildi. Mahkemenin 44 sayfalık gerekçeli kararında, diğer sanıklarla ilgili ise şu değerlendirmede bulunuldu:

KAMU GÖREVLİSİ DEĞİLLER

'Olayın insanlık suçu kabul edilmesi durumunda dahi sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu'nun mahkumiyetlerine yetecek, her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı ve yeterli delil elde edilemediği, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde, sanıkların kamu görevlisi olmayıp, sivil oldukları, olaydaki eylemlerinin asli, maddi fail değil, feri şerik olarak Değerlendirilebileceği anlaşılmıştır.'

İNSANLIĞI KARŞI SUÇ DEĞİL

Gerekçeli kararda 5 sanık dışında, ölen sanıklardan Yılmaz Bağ'ın da mahkum edilmesini gerektirecek 'her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı ve yeterli delil elde edilemediği' belirtildi. Olaylar esnasında insanlığa karşı suçun maddi ve manevi unsurlarını oluşturan kasten öldürme, yaralama, işkence ya da eziyet suçlarının sistemli olarak işlenmediği kanısına varıldığı belirtilerek “Faillerin 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan sorumlu tutulması gerektiği ifade edildi.


TAHMiNLE SANIK OLDULAR

Gerekçeli kararda, fotoğrafların sanıklara ait olup olmadıkları yönünde, dosyada teşhise elverişli fotoğrafın olmadığı ifade edildi. Sanıklardan İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Yılmaz Bağ'ın topluluk içerisinde oldukları tespit edilemedikleri gibi, topluluk içerisinde olduklarının tahmin edildiğinin belirtildiği ifade edildi. Karada, “Tanıkların beyanları bizzat görgüye dayalı olmadığı gibi, yaptıkları değerlendirmede de sanıkların topluluk içerisinde bulunduklarına dair tahminden öteye gidememiştir” ifadeleri yer aldı. Diğer sanıklar Şevket Erdoğan ve Köksal Koçak'ın teşhisine elverişli fotoğraflarının bulunmadığı kaydedilen kararda, “Bu itibarla, Erdoğan ve Koçak'ın gösterici grup içerisinde yer aldığı, ya da olaylarda aktif olarak hareket ettiklerinin anlaşılamadığı” bildirildi.


TEŞHiS EDEN ÇIKMADI

Gerekçeli kararda, Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, Yılmaz Bağ, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu'nun savunmalarında ısrarlı olarak suçlamaları inkar ettikleri belirtildi. Bu sanıkların, olaylarda yer aldıkları ve aktif rol aldıklarına dair herhangi bir kamu tanığının beyanı ile görüntü kaydının bulunmadığı ifade edilen gerekçeli kararda, 'Sanıklar hakkında beyanda bulunan kamu tanıkları olan polis memurları Adnan Etli ve Ali Yıldız'ın, bizzat olaylar sırasında görevli olmadıkları gibi, sanıkları olaylar sırasında görmedikleri, bu tanıkların bizzat görgüye ve duyuma dayalı bilgilerinin olmadıkları, tanık polis memurlarının olaylar esnasında elde edilen video kasetler ile sanıklara ait olduğu iddia edilen fotoğraflar üzerinden inceleme yaptıkları anlaşılmıştır' denildi.

DELİLLER İNANDIRICI DEĞİL

Video ve fotoğraf teşhis tutanağını düzenleyen Etli ve Yıldız'ın, videoları mukayeseli olarak incelerken, sanıkların olay sonrasında elde edilmiş teşhise elverişli fotoğrafları üzerinden inceleme yapmadıkları ifade edildi. Kararda, “Tüm bu açıklamalar doğrultusunda sanıkların mahkumiyetlerine yetecek her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı ve yeterli delil elde edilemediği hususu sübuta ermiştir' görüşü yer aldı.


12 yıl önce