|

Yetim babası Türkiye

Türkiye, dünyada yaşanan haksızlıklara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde ‘dur’ dedi. Milli gelirin büyük bir payını insani yardıma ayırarak ‘en cömert’ ülke olan Türkiye, Suriye başta olmak üzere, Filistin, Irak, Somali ve Arakanlıların da aralarında olduğu 18 binden fazla çocuğu koruma altına alarak yetimlerin babası oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 03:01 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye, savaş, ölüm ve zulümden kaçan yaklaşık 4 milyon sığınmacıya da ev sahipliği yaptı.
Türkiye, savaş, ölüm ve zulümden kaçan yaklaşık 4 milyon sığınmacıya da ev sahipliği yaptı.

Türkiye, son 16 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde mazlumların en büyük destekcisi oldu. Milli gelirin yüzde 0,75’ini insani yardıma ayırarak ‘en cömert’ ülke olan Türkiye, savaş, ölüm ve zulümden kaçan yaklaşık 4 milyon sığınmacıya da ev sahipliği yaptı. Suriye’de 2011’den bugüne devam eden iç savaş nedeniyle ülkerini terk etmek zorunda kalan mazlumlara kucak açan Türkiye 3,3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırladı. Güçlü Türkiye’nin dünyanın dört bir yanına uzanan eli, uluslararası güç dengelerini rahatsız etti.

DİPLOMASİ YOĞUNLUĞU

Başta Suriye olmak üzere savaşlar nedeniyle yetim kalan çocuklara Türkiye babalık yaptı. Türk halkının da destekleriyle birçok STK’nın aracılığıyla 20’den fazla yetimhane kurularak, 18 bini aşkın yetim koruma altına alındı. Ülkemize sığınan Suriyeliler için İslam dünyasından gelen yardım fonların da katkılarıyla milyarlarca dolarlık yardım yapıldı. Suriye’ye bugüne 630 miyon dolar değerinde 30 bin tırdan fazla yardım ulaştırıldı. Türk Kızılayı 12 bin kişinin hizmet aldığı 4 kamp kurdu. AFAD bölgeye 1,75 milyar yardım ulaştırdı.


Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin mazlumlara uzanan güçlü insani yardım eli, aynı zamanda diplomasi alanında da kendini gösterdi. Mazlumlara yapılan yardım organizasyonlarının da etkisiyle dünyada büyük bir itibar sağlayan Türkiye, krizlerin çözümü için başvurulan ülke konumuna geldi. Suriye’de 2011’den bugüne devam eden iç savaşın sona ermesi için yoğun bir diplomasi yürüttü. Bu amaçla Türkiye, Rusya ve İran’dan oluşan üçlü mekanizma kuruldu. Bu mekanızmanın işleyişi içerisinde Türkiye’nin girişimleriyle, 23-24 Ocak 2017’de Astana’da barış için müzakereler başladı. Türkiye’nin diplomasi mücadelesi devam ediyor. 3. zirve İran’da yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun girişimleriyle, Aralık 2016’da Halep’ten 50 bine yakın sivil tahliye edildi.

DÜNYA İZLERKEN ERDOĞAN DUR DEDİ

Myanmar hükümetinin Arakanlı sivillere uyguladığı zulüm ve baskının, 2012’den sonra toplu katliamlara dönüştü. Tüm dünya bu zulmü izlerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekete geçerek yoğun bir insani diplomasi atağı ile Bangladeş’ten sığınmacılara yardımcı olmasını isteyerek bu konuda her türlü desteği verip masrafları karşılayacağını ifade etti. Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Dönem Başkanı olarak 20’ye yakın dünya lideriyle görüştü. Konuyu, BM Genel Kurulu’nun gündemine getirdi. Erdoğan’ın

bu girişimleri sonucu Türkiye, Bangladeş’te her gün 25 bin Arakanlı Müslümana sıcak yemek dağıtarak 24 bin kişiye de sağlık hizmeti verdi. Arakanlılara 25 bin barınma ünitesi inşa edilecek.

  • 450 milyon dolar yardım yapıldı
  • Türkiye, katliamdan kaçan Arakanlı Müslüman sivillere en az 1000 ton yiyecek ve giyim yardımı ulaştırdı. İşgalci İsrail’in zulmünün sürdüğü Filistin’e yaklaşık 450 milyon dolar yardım yapıldı. Nuri Pakdil Türk Kız Okulu, Nablus Reşadiye Kız Okulu, El Halil Türk Okulları açılarak binden fazla öğrencinin eğitim alması sağlandı. Tubas Türk Hastanesi açılarak yıllık 40 binden fazla hastaya hizmet verildi. TİKA, Gazze bölgesinde 2,250 kişinin faydalanabileceği konut inşa etti. Türk Kızılayı, altyapı projelerini tamamlayarak 400 bin Filistin’linin su ihtiyacını karşıladı. Somali’de 2011’de başlayan kuraklığın ardından, bugüne kadar 44 bin tonu gıda olmak üzere toplamda 61 bin ton yardım yapıldı. AFAD Koordinasyonunda 456 milyon TL yardım yapıldı.
#Türkiye
#AFAD
#Kızılay
#Yardım
6 yıl önce