|

YÖK yasasına bütçe kılıfı

FP Grup Başkanvekili İsmail Kahraman, YÖK'le ilgili bir düzenlemenin Anayasa'nın 163'üncü maddesi çiğnenerek, 1999 Bütçesi'ne konulduğunu belirterek, mahkemeye başvuracaklarını açıkladı

.
00:00 - 8/07/1999 Perşembe
Güncelleme: 16:51 - 30/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
YÖK yasasına bütçe kılıfı
YÖK yasasına bütçe kılıfı

Ankara- Fazilet Partisi 1999 bütçesini Anayasa Makemesi'ne götürecek. FP Grup Başkanvekili İsmail Kahraman, Bütçe'de olmaması gereken YÖK'le ilgili bir düzenlemenin Anayasa'nın 163'üncü maddesi çiğnenerek 1999 Mali Yılı Bütçesi'ne konulduğunu belirterek, bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen İsmail Kahraman, 1999 Bütçe Kanunu'nda yer alan 11'inci maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Bu maddede YÖK'le ilgili bir düzenlemenin yer aldığını ve bu hükümle Yüksek lisans eğitiminin merkezi sisteme bağlandığını hatırlatan Kahraman, "Bu düzenleme ile Anadolu ünivesitelerinin öğretim üyesi alma, doktora, tez, makale yayınlama gibi bilimsel çalışma yapma yetkisi ellerinden alınıyor. Bu üniversiteler birer yüksek lise haline getiriliyor" dedi. Anayasa'nın 163'üncü maddesine göre bütçede, bütçe ile ilgili konuların dışında başka düzenlemelere yer verilemeyeceğinin hükme bağlandığını kaydeden Kahraman, konuyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hazırlığı içinde olduklarını ve bu düzenlemenin iptalini isteyeceklerini açıkladı. Kahraman, yine bütçe ile belediyelere ait suya narh koyma yetkisinin Hükümete devredildiğini belirterek, bununda Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti.

Basın toplantısında, ülke ekonomik çöküş ve demokrasi ayıplarıyla karşı karşıya olduğu halde, Hükümetin Meclis'e sevkettiği 111 yasa tasarısının hiç birinin, ne ekonomik çöküş ne de demokratikleşme ile ilgili olmadığını vurgulayan Kahraman, "Bu durum hükümetin ülke meseleleri konusundaki vurdumduymazlığının göstergesidir" dedi.


25 yıl önce