|

Yüksek faiz, Türk ekonomisini koruyor

Unicredit Türkiye Uzmanı Evans, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için faizi yüksek tutmasının, Türkiye'yi uluslararası krizlerin etkilerinden koruduğunu söyledi

00:00 - 8/09/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:26 - 8/09/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Yüksek faiz, Türk ekonomisini koruyor
Yüksek faiz, Türk ekonomisini koruyor

Unicredit Türkiye Uzmanı Simon Quijano-Evans, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele dolayısıyla faizleri yüksek tutmasının, Türkiye'yi uluslararası piyasaların olumsuz etkilerinden koruduğunu söyledi. Quijano-Evans, "Merkez Bankası faizler konusunda temkinli duruşunu korumalı. Bu dönemde faiz oranlarını düşürmek doğru olmaz, çünkü Türkiye global krizin olumsuz etkileri ile karşı karşıya gelebilir" dedi.

PİYASA ETKİLENMİYOR

Quijano-Evans, küresel kredi sıkışıklığının Türkiye'nın dış borcunu çok olumsuz etkilemediğini söyledi. Bu durumun en önemli sebebinin hükümetin mali konulardaki kararlı tutumu olduğunu vurgulayan Quijano-Evans, 2006'nın ikinci yarısı ve 2007'nin ilk yarısında küresel piyasalarda yaşanan olumsuzluklardan etkilenmeden yoluna devam ettiğini ifade etti.

Son aylarda yaşanan küresel kredi darboğazının cari açık sorunu olan Türkiye'yi etkileyebileceği uyarısında bulunan Quijano-Evans, petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye'nin cari açığını 400-450 milyon dolar seviyelerinde artırdığına işaret etti. Quijano-Evans, "Hükümet, bu sorunu çözmek için alternatif enerji kaynaklarına yönelmeli" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmek konusunda önemli başarılara imza attığını dile getiren Quijano-Evans, "Türkiye'nin cari açığı ancak doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile finanse edilebilir" diye konuştu. Quijano-Evans, YTL'de önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeler yaşanacağını belirterek, dolar kurunun 2008 yılında 1,24 YTL seviyelerine ineceğini ifade etti.





17 yıl önce