|

12 kişi 48 şişiye umut oldu

Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, son 1.5 yıl içerisinde il genelindeki devlet hastanelerinde 28 kişinin beyin ölümünün gerçekleştiğini ve 12 kişiden alınan organların 48 kişiye nakledildiğini söyledi.

Yeni Şafak
17:08 - 20/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:08 - 20/07/2015 Pazartesi
IHA

Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün biraz daha arttığını dile getirdi. Kolomuç, Türkiye'de 40 bine yakın kişinin organ ve doku listesinde sırada beklediğine dikkat çekti. Ordu il genelinde yaklaşık 500 kişinin hafta 3 kez 4'er saatten diyaliz merkezlerinde tedavi gördüğünü belirten Dr. Kolomuç, bu kişilerin büyük çoğunluğunun organ bekleyenler listesinde bulunduğuna dikkat çekti.



Ordu il genelinde Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki devlet hastanelerinde 2014 yılında 18 beyin ölümü vakası tespit edildiğini, bunlardan 8'inin organlarının yakınları tarafından bağışlandığını dile getiren İl Sağlık Müdürü Kolomuç, “2015 yılı Ocak-Haziran ayları arasındaki ilk altı ayda 10 beyin ölümü vakası belirlendi. Bunlardan 4'ünün organları yakınları tarafından bağışlandı. Bağışlanan organ ve dokulardan 48'inin dağıtımı gerçekleştirildi" diye konuştu.


Dr. Kolomuç ayrıca, organ bağışı konusuna dikkat çekmek için kamu ve özel sağlık merkezlerinde stantlar kurduklarını, eğitim seminerleri düzenlediklerini belirterek, “Açtığımız stant ve verilen eğitim seminerlerin çok fazla faydasını gördük. 2014 yılında il genelinde 575 kişi organ bağışında bulunurken, 2015 yılı ilk altı ayında 326 kişi organ bağışında bulundu. Vatandaşlarımız artık organ bağışı konusunda bilinçli ve gönüllü olabilecek bir konuma geldi. Bu durum yeni organ bağışları ve organ bekleyen hastalar açısından sevindirecek bir durumdur" şeklinde konuştu.

#Ordu
#Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç
#organ bağışı
9 yıl önce