|

9 bin kilometreden getiren iğne oyası aşkı

Bir televizyon programında gördüğü iğne oyasını öğrenmeye karar veren ve Japonya'dan Antalya'ya gelen Savako Nishimura, Büyükşehir Belediyesince düzenlenen kurslara katılıyor. Nishimura, yaklaşık 9 bin kilometre uzaklıktaki ülkesinde bir televizyon programında iğne oyasını görünce bunu öğrenmeye karar verdi.

Yeni Şafak
14:34 - 7/04/2015 Salı
Güncelleme: 11:43 - 7/04/2015 Salı
AA

Antalya Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarının (ASMEK) sıra dışı öğrencisi 39 yaşındaki Japon Savako Nishimura. Osaka Ongaku Üniversitesi Müzik Bölümü'nü tamamlayan Nishimura, yaklaşık 9 bin kilometre uzaklıktaki ülkesinde bir televizyon programında iğne oyasını görünce bunu öğrenmeye karar verdi.



Japonya'da bir süre kendi çabalarıyla iğne oyasını öğrenmeyi deneyen Nishimura, tam olarak başarılı olamayınca Türkiye'ye gelmeyi kararlaştırdı. Yaklaşık 1,5 ay önce Antalya'ya gelen Nishimura, haftanın üç günü ASMEK'e bağlı kurs merkezinde iğne oyası kurslarında Türk kadınlarla eğitim görüyor.





Açıklamalarda bulunan Nishimura, iğne oyası öğrenmek için Japonya'da yeterli kaynaklara sahip olamadığını söyledi.



İğne oyasının merkezinde bu eğitimi almaya karar vererek Antalya'ya geldiğini bildiren Nishimura, "ASMEK'te kurs olduğunu öğrendim. İğne oyayı öğrenmek isteyenlerin bir araya geldiğini öğrenince burada bu eğitimi almaya karar verdim" dedi.



Türklere özgü iğne oyasının giderek kaybolan bir el sanatı olduğunu gördüğünü dile getiren Nishimura, "İğne oyası gerçekten çok zor bir sanat ama büyük azimle bunu öğreneceğim. Daha sonra Japonya'ya dönerek bunu orada kadınlara öğretmek istiyorum. İğne oyasının yaşatılması için çaba sarf edeceğim" diye konuştu.



Nishimura, kurslardaki arkadaşlarının kendisine ilgisinden memnun olduğunu vurgulayarak, diğer kursiyerlerin kendisine yardım ettiklerini anlattı. İğne oyasını kendisine göstererek anlattıklarını kaydeden Nishimura, öğrenmede çok sıkıntı çekmediğini söyledi.



Japonya'da çok sayıda kadının iğne oyası öğrenmek için Türkiye'ye gelmek istediğine işaret eden Nishimura, "Düzenli eğitim ortamı hazırlanırsa eminim bu sayı artacaktır. Çok sayıda Japon kadın Türk el sanatını öğrenebilmek için çaba harcıyor" ifadesini kullandı.





"Herkesle arkadaşlık kuruyor"


Kursun iğne oyası ve nakış öğreticisi Ümran Yılmaz da Japon öğrencisinin öğrenme isteğinin kendisini şaşırttığını dile getirdi.



Nishimura'nın gayet başarılı bir öğrenci olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:



"Temel eğitimini kitapları okuyarak almış. Pekiştirmek adına bir şeyler yapıyor. Türkçe'yi çok az biliyor. Çevirilerle ve kitap yardımıyla iletişim kuruyoruz. Anlaşmada sorun yok. Tekniklerin her aşamasını gösteriyorum. Bilmediği çok şey var. Pozitif yaklaşımı olan biri. Tüm kursiyerlerin ismini yazıp, herkesle arkadaşlık kuruyor."





Sınıfın neşe kaynağı oldu


Savako Nishimura'nın kurs arkadaşı 55 yaşındaki Yeter Taylas da kendileriyle yabancı bir kadının iğne oyası öğrenmesine ilk önce şaşırdıklarını ancak daha sonra onu kendileri gibi gördüklerini anlattı.



Nishimura'nın iğne oyası yapmaya oldukça hevesli olduğunun altını çizen Taylas, teknik olarak Japon arkadaşının iyi olduğunu söyledi.



Sınıftaki diğer kursiyerlerin de bildiklerini Nishimura ile paylaşmaya çalıştığını belirten Taylas, "İsmi bizde biraz farklı anlam çağrıştırsa da biz çok iyi anlaşıyoruz. Sınıfın neşe kaynağı oldu. Yavaş yavaş konuşursa ben anlayabiliyorum. İşlerimizi nasıl yaptığımızı soruyor. İsmini söyleyemesem de anlaşıyoruz. İğne oyalarındaki çiçeklerin nasıl yapıldığını soruyor. Biz de ülkesiyle ilgili konuşuyoruz" diye konuştu.



"Binlerce kilometre öteden gelmesi bizi çok etkiledi"


Antalya Büyükşehir Belediyesi ASMEK Koordinatörü Nalan Şenli, eğitim almak için kendilerine başvuran Nishimura'nın isteğini misafir öğrenci statüsüyle kabul ettiklerini bildirdi.



Japon kadının öğrenme gayretinin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Şenli, şöyle devam etti:



"Öğrencimizin binlerce kilometre öteden gelerek sadece iğne oyası öğrenmek istemesi bizi çok etkiledi. Yok olma tehlikesiyle karşı karşı olan bir el sanatına ülkemizden binlerce kilometre uzaklıktaki bir ülkede öğrenme talebi kursiyerlerimizi de etkilemiş olmalı ki ders aralarında sürekli ne için iğne oyasını öğrenmek istediğini soruyorlar."



Şenli, ASMEK olarak ev hanımlarına ve meslek sahibi olmak olmak isteyenlere yönelik kurslar düzenlediklerini de ifade etti. 2014-2015 dönemi için 122 branşta 15 bin 975 kişinin eğitim aldığını belirten Şenli, bunlardan 11 bin 374'ünün kadınlardan oluştuğunu anlattı.



Şenli, kursların Antalya'da yaşayan yabancı uyruklular veya yurtdışından gelerek Türk kültürü ve mutfağıyla ilgili eğitim almak isteyenlere açık olduğunu sözlerine ekledi.

#Antalya ASMEK
#iğne oyası
#Japonya
#Japon
9 yıl önce