|

Ağız ve diş bakımında doğru bilinen yanlışlar

Çocuklarda süt dişinin erken çekiminin, yeni sürecek olan daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olduğunu belirten uzmanlar, ağız ve diş bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışları açıkladı.

Yeni Şafak
17:14 - 3/08/2018 Cuma
Güncelleme: 17:40 - 3/08/2018 Cuma
IHA
Uzmanlar ağız ve diş bakımında gerçekleştirilen bir çok doğru bilinen yanlışı açıkladı.
Uzmanlar ağız ve diş bakımında gerçekleştirilen bir çok doğru bilinen yanlışı açıkladı.

Çürük diş, diş eti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sinüzit veya üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ağız kokusu kişinin yaşam kalitesini düşürüyor.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş sağlığının yanlış bilgilere dayanarak ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, çocuklarda süt dişinin erken çekiminin, yeni sürecek olan daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olduğunu ve bu dişlere dolgu yapılması gerektiğini, ancak yeterli bilince sahip olmayan ebeveynlerin, 'Nasılsa yeni diş gelecek' düşüncesiyle dolgu yaptırmayı düşünmediğini söyledi.

Ağız ve diş bakımında doğru bilinen yanlışlar

Diş temizliğinde orta sertlikte diş fırçası kullanılmasının uygun olduğunu ifaden eden Kışlaoğlu, ağız ve diş bakımında doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

Sert diş fırçası daha iyi temizler: Yanlış

Dişleri iyi fırçalamak fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçası kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir. Bastırarak fırçalamak, dişleri temizlemek yerine fırça çürüğü dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.

Diş beyazlatıcı macunlar dişlere zarar verir: Doğru

Diş beyazlatıcı olarak piyasada satılan macunlar aslında dişleri beyazlatmaz. Ayrıca anti-tartar veya sigara içenlere yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda diş minesine kalıcı zararlar verebilir.

Karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatmaz: Doğru

Karbonat ve tuz, iri granüllü maddeler olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda dişler parlaklığını kaybeder ve yiyip içtiğimiz besinlerle dişler kısa süre sonra doğal rengini kaybeder.

Diş taşları temizlendikten sonra daha çok oluşur: Yanlış

Dişleri düzenli ve doğru fırçalamak, diş taşı oluşumunu engeller. Altı ayda bir diş hekimi kontrolü sayesinde, iyi fırçalayamadığımız alanlarda oluşan diş taşlarının diş hekimi tarafından temizlenmesi gerekir.

Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir: Yanlış

Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir ve vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin, kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu, mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Hastalar, kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve mutlaka diş hekimine başvurmalıdır.

Diş ağrısını aspirin, tütün, kolonya, rakı ve tuz keser: Yanlış

Alkol ve alkol içerikli maddelerin diş ve diş eti bölgesine uygulanması, diş etlerinde alkol-aspirin yanığı denilen komplikasyonlara neden olur. Dişlerin üzerine uygulanan tütün, tuz gibi maddelerin de ağrı kesici özellikleri yoktur. Ağrı, ancak mevcut sorun giderildiğinde ortadan kalkar.

Süt dişleri düşecek de olsa dolgu yapılmalıdır: Doğru

Süt dişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur. Bu nedenle düşecek de olsa bu dişlere dolgu yapılmalıdır.

Her hamilelik bir diş götürür: Yanlış

Her hamilelikte diş kaybı söz konusu değildir. Ağız bakımının tam olarak sağlanamaması, tedavi edilemeyen çürüklerin varlığı ve diş eti hastalıklarının ilerlemesi durumunda diş kayıpları oluşabilir.

Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir: Yanlış

Aciliyet gerektiren diş tedavileri, hamileliğin her döneminde yapılabilir.

#Diş
#Diş bakımı
#Diş temizliği
#Ağız ve diş temizliği
6 yıl önce