|

Almanlar tiyatroyla Türkçe’yi keşfetti

Türk tiyatrosunu dünyaya tanıtmak amacıyla yola çıkan Frankfurt Tiyatro Festivali, 3'üncü kez sanatseverlerle buluşacak. Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu, Almanların festivale yoğun ilgi gösterdiklerini ve oyunları izledikçe Türkçe'nin estetik yönünü keşfettiklerini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/04/2016 Salı
Güncelleme: 22:21 - 11/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakanlık Çalışma Fonu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen Frankfurt Tiyatro Festivali'nin üçüncüsü 25 Mayıs'ta başlayacak. 120 kişilik oyuncu, yönetmen, yazar ve tiyatro çalışanın yer alacağı festival, Almanya'da düzenlenen ilk Türk Tiyatro Festivali olması açısından büyük öneme sahip. Bu yıl Ankara Devlet Tiyatrosu(Neşe Dert Aşk), İstanbul Devlet Tiyatrosu (İkinci Bölüm), Süheyl-Behzat Uygur Tiyatrosu (Marko Paşa Müzikali) ve Hayal Perdesi (İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz) olmak üzere dört topluluk festivalde sahne alacak. Festival Başkanı ve Tiyatro Frankfurt Genel Sanat “Frankfurt'taki Türkler kültürlerini yaşattığımız için kendilerini rahat hissediyorlar. Tiyatro da zaten bu noktada çok önemli bir role sahip” diyor.



TÜRKLER TİYATRO MU YAPIYOR DEDİLER


Kellecioğlu festivalin 3'üncü yılında geldikleri noktayı şu sözlerle anlatıyor: “İlk gittiğimizde Türkler tiyatro mu yapıyormuş diyen Almanlarla karşılaştık. Zamanla çağdaş sanat anlayışımızı görünce hayranlık beslemeye başladılar. 'Türkçe bu kadar estetik bir dil miydi?' diyenler çok oldu. Sokakta konuşulan Türkçe'nin sahnede de konuşulduğunu düşünüyorlarmış. Bu şekilde Türkçe'nin estetik bir dil olduğunu da göstermiş olduk. Türk tiyatrosu onların sanat anlayışına göre sahne dekoru, ışığı açısından çok farklı. Bu farklılığı Almanlara gösterdik.”







DEĞERİMİZ ANLAŞILDI


Festivali ilk yılında “Türkçe konuşan tiyatro” olarak tanımlayan Almanlar, zamanla bu farklılığın bir değeri olduğunu anlamaya başlayınca Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu'nu birçok ödüle layık görmüştü. Kellecioğlu Alman basınının Türk tiyatrosuna zamanla değer verdiğini belirterek “Alman gazeteleri bizi manşetlere taşıdı. Çok önem veriyorlar. Oyunlarımızı izlemek için geldiler. Bu şekilde biz de Türk tiyatrosu olarak Türkiye'yi tanıtmış olduk. İş adamları reklam için her yere ilan veriyor ama akıllarına tiyatro gelmiyor. Tiyatro tanıtmak için en iyi fırsat. Destek olabilirler” diyor.



#Frankfurt Tiyatro Festivali
#Türk tiyatrosunu
#Kamil Kellecioğlu
8 yıl önce