|

Amerikalıları uzaya Tito göndermiş

Slovenya kaynaklı bir belgeselde, ABD'nin uzay teknolojisini ilk kez 1961 yılında Avrupa Uzay Merkezi'ni kuran Yugoslavya lideri Tito'dan 2.5 milyar dolara satın aldığı öne sürüldü. Gelecek sene yayınlanacak belgeselin yapımcıları, iddiayı Avusturyalı bir roket uzmanının kitabına dayandırdı.

00:00 - 13/01/2012 Cuma
Güncelleme: 21:38 - 12/01/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Amerikalıları uzaya Tito göndermiş
Amerikalıları uzaya Tito göndermiş

Sloven yapımcı kardeşler Boştyana ve Jige Virca tarafından hazırlanan ve 2013 yılında yayımlanması hedeflenen 'Houston, Bizim Sorunumuz Var' adlı belgeselin tanıtım fragmanları, "Soğuk Savaş döneminde uzay yarışının ve Yugoslav uzay programının" en büyük sırlarını konu alıyor. Belgeselde, Avrupa'daki ilk uzay merkezinin eski Yugoslavya'nın lideri Mareşal Josep Broz Tito tarafından Hırvatistan'la Bosna-Hersek arasında kalan askeri hava üssü olan 'Jelyava'da 'Obje 505' adıyla inşa edildiği belirtiliyor.

CIA'in 1960 yılında bu yeri keşfettiği belirtilen belgeselde, ABD'nin 1961'de, uzaya uçuş teknolojisinin alımı için Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ne 2,5 milyar dolar ödediği iddia ediliyor. Belgeselde, aynı yıl ABD Başkanı John Kennedy'nin ülkesinin uzaya astronot gönderebileceğini açıkladığı görüntülere yer veriliyor. İddianın kaynağı ise Avusturya-Macaristan ordusunda görev yapan Herman Potoçnik adındaki havacı mühendis bir yüzbaşı.


TiTO'YA AY'DAN TOPRAK

Belgeselde, Yüzbaşı Potoçnik'in 1928'de "Uzaya Uçma Sorunları ve Roket Motorları" adıyla kendisi için yazdığı, modül uzay istasyonları ve benzeri konulara işlediği kitabının 1947 yılında Tito'nun yakınında bulunanlarca ele geçirildiği ifade ediliyor. Belgeselde, Ay'a inen 'Apollo 11' mürettebatının 1970 yılında Tito'yu da ziyaret ederek, Ay'dan kendisine toprak takdim ettiğine de vurgu yapılıyor.



12 yıl önce