|

Aya İrini'de 400 yıllık yolculuk

Barok müziğin üzerindeki tozları silip atan ünlü müzisyen Jordi Savall, Aya İrini'de müzikseverleri 400 yıllık bir yolculuğa çıkardı

Ömer Çakkal
00:00 - 23/06/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:41 - 23/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Aya İrini'de 400 yıllık yolculuk
Aya İrini'de 400 yıllık yolculuk

1991 Fransız yapımı “Dünyanın Tüm Sabahları” filminin müzikleri ile Caesar ödülüne uzanan İspanyol besteci ve orkestra şefi Jordi Savall, önceki akşam Hesperion XXI topluluğu ile Aya İrini'de sahne aldı. Avrupa'da 1600 ila 1750 yılları arasındaki dönemin kültürü ve mimarisine damga vuran ve bugün de etkisini sürdüren Barok tarzın önemli temsilcisi Savall, “Yitik Cennet” başlıklı konserinde Sefarad, Arap ve İspanyol müziklerinden oluşan bir programla İstanbullu müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Savall, konserde 40 yıllık soprano eşi Montserrat Figueras, Pierre Hamond (flüt), Driss el Maloumi (ud), Arianna Savall (arpa doppia), Begona Olavide (psalterium), Pedro Estevan'dan (vurmalı çalgılar) oluşan topluluğun şefliğini yapmanın yanı sıra çellonun atası olarak kabul edilen bir enstrüman olan viola da gamba'sını da çaldı.

OTANTİK ÇALGILARIN ÜSTADI

Erken müziğin en önemli yorumcularından biri kabul edilen Jordi Savall, Barcelona Konservatuarı'ndan çellist olarak mezun olduktan sonra eşi ünlü soprano Montserrat Figueras ile birlikte Basel'daki Schola Cantorum'a devam etti. Otantik çalgıları büyük bir ustalıkla kullanan Jordi Savall, tekniği ve tarihsel bilince dayalı yorumu ile müzik dünyasının yıldızlarından biri oldu.



17 yıl önce