|

Az maliyetle nasıl sağlıklı beslenilir?

Az maliyetle sağlıklı beslenmek mümkün. İnsanlar etteki proteini bakliyatlardan da karşılayabilirler. Yeterli et tüketemiyorsanız eğer, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları daha sık tüketerek az maliyetle sağlıklı beslenebilirsiniz. Aynı zamanda mevsiminde yetişen sebze ve meyveye yönelin çünkü bol olduğu için fiyatı uygun ve sağlıklıdır.

Yeni Şafak
16:27 - 22/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:53 - 22/10/2018 Pazartesi
DHA
İnsanlar etteki proteini bakliyatlardan da karşılayabilir.
İnsanlar etteki proteini bakliyatlardan da karşılayabilir.
Gıda fiyatlarının yükselmesiyle vatandaşların az maliyetli ürünlere yöneldiğini söyleyen Diyetisyen Halime Pulat Demir, “
Yeterli et alamadığını ya da tüketemediğini düşünen vatandaşlar kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları daha sık tüketmeli, az maliyetle de sağlıklı beslenmek mümkündür
” dedi.
Beslenme ve Diyet uzmanı Halime Pulat Demir, gıda fiyatları yükseldikçe vatandaşların daha uygun fiyatlı ürünleri tercih ettiğini söyleyerek,
daha az maliyetle sağlıklı beslenmenin tüyoları
nı verdi. Et fiyatlarının yükselmesi ile vatandaşların et tüketemediğini belirten Demir, “
İnsanlar etteki proteini bakliyatlardan da karşılayabilir. Aynı zamanda mevsiminde yetişen sebze ve meyveye yönelin çünkü bol olduğu için fiyatı uygun ve sağlıklıdır
” diye konuştu.

Yumurta ve peynir yiyin

Yumurtanın da çok kaliteli bir protein kaynağı olduğunu ve et yerine geçen besinler arasında yer aldığını söyleyen Demir, şunları söyledi:

  • “Özellikle çocukların, gebe ve emziklilerin her gün yumurta tüketmesi faydalı olacaktır. Beyaz peynir de hem kalsiyum kaynağı, hem de iyi protein kaynağıdır. Ana öğünler et yönünden yetersiz ise ara öğünlerde peynir ekmek yenilebilir”

Az ürün yerine çok alın

Çocuklu ailelerin beslenme konusunda daha dikkatli davranması gerektiğinin altını çizen diyetisyen Halime Pulat Demir, ailelere ekonomik beslenme önerisinde bulundu. Demir, “Ürünleri az yerine çok alın. Yarım kiloluk makarnalar yerine 5 kiloluk makarna almak daha ekonomik olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kepekli ekmek ve bulgur tüketin

Peynirli makarna ve yanında mevsim salata ile çocuklara güzel bir öğle öğünü hazırlanabileceğini söyleyen Demir, “
Kepekli ekmek daha kısa zamanda, daha çok tokluk vereceği için, hem sağlıklı beslenmenize, hem de ekmek tüketiminin nispeten azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle kepekli ekmek daha çok tercih edilmeli. Pilavlık bulgur, pirince göre daha ucuz, daha sağlıklı ve daha doyurucudur. Bu nedenle bulgur daha fazla tüketilebilir
” diye konuştu.

Yazın dondurucuya atın kışın harcayın

Diyetisyen Demir, sütün ve yoğurdun birbiri yerine geçtiğini ve çocuklar için önemli bir kalsiyum kaynağı olduğu vurguladı. Demir, “Farklı marketlerde, farklı fiyatlarda ürünler görmek mümkün. En uygun fiyatlısının tercih edilmesi gerekiyor. 1 kilogram sebze yemeğine 2 yemek kaşığı sıvıyağ katmanız, hem daha az yağ kullanmanıza, hem de daha az kalori almanıza neden olur. Çocuklar için paketli gıdalar yerine evden sağlıklı atıştırmalık seçeneği vermek daha sağlıklı ve ekonomik olacaktır. Yaz döneminde derin dondurucuya atılan sebzeler, konserveler, köylerden getirilen salçalar, tarhanalar katkısız olduğundan daha sağlıklıdır” dedi.

#Az maliyetle sağlıklı beslenme
#Kepekli ekmek
#Yumurta
#Peynir
#Ucuz
#Et
#Protein
6 yıl önce