|

Big Bang kuşkusu

Dünyanın oluşumuna ilişkin olarak kullanılan "Big Bang" teorisinin tahtı sallantıya girdi. Araştırmacılar, normal şartlarda birbirlerini şiddetli bir patlamayla yok etmesi gereken madde ve antimaddeyi bütünleştirmeyi başardı.

Londra
00:00 - 16/10/2006 Pazartesi
Güncelleme: 23:46 - 15/10/2006 Pazar
Yeni Şafak
Big Bang kuşkusu
Big Bang kuşkusu

İsviçre'nin Cenevre kentindeki CERN partikül fizik laboratuvarında yapılan deneyde, madde ve antimaddeyi bütünleştirmenin yeni bir yolu bulundu. Deneyde ortaya çıkan 'sentez-madde', proton ve protonyum adı verilen antiprotonlardan oluşuyor. CERN uzmanları söz konusu deneyin bir benzerini 2002'de gerçekleştirmiş, antiprotonlar ve positronlar aynı manyetik kafes içine sıkıştırılmıştı. Bu deneyde açığa bir miktar anti-hidrojen çıkmıştı.


BİRKAÇ MİKROSANİYELİK BARIŞ

CERN araştırmacıları aynı deneyi tekrar ettiler, ancak bu kez açığa farklı bir hibrit madde çıktı. Deneyi gerçekleştiren İtalya'nın Brescia Üniversitesi'nden Evandro Rizzini'nin yorumuna göre, bazı antiprotonlar hidrojendeki iyonize moleküllerle reaksiyona girdi ve proton çekip çıkardı. Bu proton-antiproton birlikteliği sadece birkaç mikrosaniye boyunca varlığını sürdürdü. Protonyum üretmek için, normal şartlarda şiddetli patlamalar gerekiyor. Söz konusu deneyde proton-antiproton sistemi, böyle güçlü patlamanın önünü kesiyor.


BÜYÜK PATLAMA NEDİR?

Bing bang, 13,7 milyar yıl önce evreni ortaya çıkaran Büyük Patlama'da eşit miktarlarda ortaya çıkan madde ile anti madde birbirlerini yok ederken bazı kuantum mekaniksel özellikler nedeniyle toplam maddenin çok küçük bir bölümü yok olmaktan kurtulmuş ve evrendeki her şey bu fazlalığının birer ürünü.

18 yıl önce