|

Bin 500 yıllık Bizans kilisesi bulundu

Edirne Sinanköy Antik Yerleşim Alanı kazı çalışmalarında 500'lü yıllarda yapılmış Bizans dönemine ait kilise bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, "Eldeki ilk veriler bize buranın Trakya'nın en eski kiliselerinden biri olduğunu gösteriyor"dedi.

Yeni Şafak
16:07 - 8/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:22 - 8/10/2018 Pazartesi
AA
Edirne'de Trakya'nın ilk kiliselerinden birinin kalıntılarına rastlandı
Edirne'de Trakya'nın ilk kiliselerinden birinin kalıntılarına rastlandı

Geçmişi 3 bin yıl öncesine kadar dayanan ve Trakya'nın en eski yerleşim bölgelerinden olan Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy köyündeki arkeolojik alanda, Trakya Üniversitesi (TÜ) Sanat Tarihi Bölümü ve Edirne Müzesi işbirliğinde kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç başkanlığında yürütülen çalışmalarda, yapım tarihi 500'lü yıllara dayanan Trakya'nın ilk kiliselerinden birinin kalıntılarına rastlandı. Yapılan kazı sonrası kilisenin temelleri ortaya çıkarılırken yapının taban taşlarının bozulmadan günümüze ulaştığı gözlendi.


Bölgenin en eski yerleşim yeri

Alanda devam eden kazı çalışmaları kapsamında Traklar'a ait mezarlar ve kale kent olma özelliğini taşıyan bölgede sur yapıları da bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sinanköy'ün bölgenin en eski yerleşim alanlarının başında geldiğini söyledi. Beksaç, şu şekilde konuştu:


Bizans medeniyetinin izlerini taşıyan alanda bin 500 yıllık bir kiliseye ulaştıklarını aktaran Beksaç, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Traklar'dan sonra buranın önemli bir Orta Çağ, Bizans şehri olduğunu biliyoruz. Alanda 6 yıl önce kazılara başlamış ve Trak ve erken Bizans dönemine ait tarihi yapılar bulmuştuk. 2 yıl aradan sonra başladığımız kazı çalışmaları sonrasında da ilginç buluntulara rastladık."

#kazı
#Kilise
#Sinanköy Antik Yerleşim Alanı
#Trakya
#Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç
6 yıl önce