|

Bir gamze dünyalara bedel

İhtiyaç sahibi bir çocuğa bayramlık kıyafet yardımı ile başlayan Minik Gamzeler Derneği, 10 yılı geride bırakan bir iyilik hareketi. Aslında bir ev kadının hayali olan bu dernek şimdi gençlerden oluşan gönüllü bir kadronun elinde gelişmeye devam ediyor. Ailelere kumanya yardımı ve danışmanlık hizmeti, çocuklara eğitim desteği ve köy okullara kütüphane yaptıklarını söyleyen dernek başkanı Neslihan Kumur Alper, “Çocukların yüzünde oluşan bir gamze dünyalara bedel” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 06:00 - 21/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Minik Gamzeler Derneği, 10 yılı geride bırakan bir iyilik hareketi.
Minik Gamzeler Derneği, 10 yılı geride bırakan bir iyilik hareketi.

Çocuklar için çalışıp duran güzel mi güzel bir iyilik hareketine dahil olduk. Minik Gamzeler Derneği tam da ismi gibi bir oluşum. İhtiyaç sahibi çocukların yanağında bir tebessüm oluşturabilmek için yola çıkmış ve 10 yılı geride bırakmışlar. Hayırseverler sayesinde belirlenen ihtiyaç sahibi çocuklara gönüllüler aracılığıyla kıyafet ulaştırılıyor. Öyle ikinci el değil. Hiç kullanılmamış, üzerinde etiketi olan ürünler. Temelinde ihtiyaç sahibi bir çocuğa bayramlık kıyafet sevinci yaşatmak için kurulan bu dernek şimdilerde ise kıyafet yardımının ötesine geçmiş. Ailelere kumanya yardımı ve danışmanlık hizmeti verip çocuklara eğitim desteği sağlıyorlar. Kütüphanesiz okullara kütüphane yaptırdıklarını da söyleyen dernek başkanı Neslihan Kumur Alper, “Çocukların yüzünde oluşan bir gamze dünyalara bedel” diyor.

DÜĞÜN HAVASINDA DAĞITIM

Minik Gamzeler ekibi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz kışlık kıyafet dağıtımı için Üsküdar’daki depolarında buluştuk. 278 çocuk için özel olarak hazırlanan paketler, araçlara yerleştirildi. 15 araçla konvoy şeklinde Zeytinburnun’daki Sümbül Efendi Mahallesi’ne doğru yola çıkan ekipte adeta düğün havası hakimdi. Yılda 3 defa böyle bir etkinlik gerçekleştiren Minik Gamzeler, mont, pantolon, atkı, bere, çorap ve kazaktan oluşan paketleri tek tek kapıları çalıp çocuklara hediye ediyor. Hatta giydiriyorlar. Paketleri alan çocukların mutlulukları gözlerinden okunurken gönüllüler de yaptıkları işin keyfine varıyor. Dağıtım günlerini tüm ekibin iple çektiklerini söyleyen Alper, “Direk evlere dağıtım yapınca işin lezzetinin farkına varıyoruz. Bunu hiçbir zaman yük olarak görmedik” şeklinde konuşuyor.


SOSYAL MEDYADA ÖRGÜTLENDİK

Derneğin aslında bir ev kadının hayali olduğunu söyleyen Alper, “Eski kurucu başkanımız yakınlarıyla birlikte 8 çocuğa bayramlık kıyafet yardımına başlamışlar. Bir sonraki bayram 11 çocuğa ulaşmışlar. Sonrasında internetten duyurmaya başlamışlar. Ben de Facebook sayesinde 249 çocukluk Ramazan etkinliğinde dahil oldum. Yıllar geçtikçe sosyal medya üzerinden iyice büyüdük. İnternet sitemizde ihtiyaç sahibi çocukları numaralandırıyoruz. Hayırseveler seçtikleri çocukların tüm kıyafetlerini alarak bize kargoluyor ya da nakit parayı derneğimize yolluyor. Gönüllü arkadaşlarımız da bu paralarla çocukların hayallerindeki kombini yapıyor” diyor.

Aileleri kendi evlerinde misafir ediyoruz

Ramazan etkinliklerinde 4 farklı proje gerçekleştirdiklerinden bahseden Alper, “Çocuklara bayramlık kıyafet, ailelerimize kumanya, çocuklara özel çocuk kumanyasu dağıtıyoruz ve 30 aileye 30 iftar programı gerçekleştiriyoruz. Ekip arkadaşlarımız hayırseverin bağışlamış olduğu iftar yemeğiyle hergün bir aileye iftara giderek onları kendi evlerinde misafir ediyorlar” şeklinde konuşuyor. Dernek bünyesinde bulunan gönüllü öğretmenler sayesinde derslerinde başarısız olan ortaokul ve lise öğrencilerine de birebir ders anlatılıyor. Yardım yapılacak çocuklar ve aileler derneğin aile komisyonu tarafından tek tek seçiliyor.


Her çocuğa özel alışveriş

2008 yılında başlayan bu oluşumun 2011 yılında dernekleştiğini anlatan Alper, “Çocuklara kıyafet dağıtmanın dışında eğlenebilecekleri güzel bir gün geçirmeleleri için de şenlikler yapıyoruz. Benim dernekteki ilk görevim bu etkinliklerde palyonçoluk yapmaktı” şeklinde konuşuyor. Kıyafet dağıtırken çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir de kırtasiye dağıtımı yapmaya başladıklarını belirten Alper, “Etkinliklerimizi artık üçe ayırdık. Ramazan, Kurban ve kışlık diye. Kurban etkinlikleri okul dönemine denk geldiği için o zaman kırtasiye malzemesi dağatıyoruz. Her çocuğa özel yıllık okul ihtiyacına göre alışveriş yapılıp teslim ediliyor. Beden eğitimi dersi için çocukların en büyük sıkıntısı olan eşofman ve spor ayakkabı da kırtasiye yardımının içinde yer alıyor” diyor.


81 il 81 kütüphane

Minik Gamzeler Derneği, ihtiyaç sahibi çocuklara kıyafet yardımı, eğitim desteği, ailelere danışmanlık hizmeti vermenin dışında bir de 2011 yılında başlattıkları ‘81 İl 81 Kütüphane’ projesini yürütüyorlar. Her ilde kütüphanesi olmayan bir okula sıfırdan bir kütüphane kurup içini kitaplarla dolduran Minik Gamzeler, şimdiye kadar Batman, Mardin ve Elazığ’da projelerini gerçekleştirdiler. Şimdi sıra Tokat’ta.

#Minik Gamzeler Derneği
#Yardım
6 yıl önce