|

Böbrek taşı erkeklerde daha çok görülüyor

Erkeklerde kadınlardan daha fazla böbrek taşı olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Reşat Demir, bilinen en etkili, güçlü ve güvenilir taş kırma cihazı olan 'Holmium Laser ve Flexible URS'nin hem tıbbi sonuç hem de hasta memnuniyeti açısından çok başarılı olduğunu ifade etti.

Yeni Şafak
09:19 - 2/02/2016 Salı
Güncelleme: 07:24 - 2/02/2016 Salı
IHA

Sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında gelen böbrek taşları, idrarda çözülemeyen ve atılamayan kristallerin bir araya gelmesiyle oluşur. Normalde idrarda kristal ve taş oluşumunu engelleyecek bazı kimyasal maddeler vardır, ancak bazı insanlarda bu engelleyici mekanizma tam olarak çalışmayabilir. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın kesin sebebi bilinmemekle birlikte beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklere, az sıvı alımına ve hareketsiz yaşam tarzına bağlı olduğu düşünülmektedir.



Tekrarlayıcı böbrek taşı olanlarda bazı tavsiyelere dikkat edilerek taşın yeniden oluşumu engellenebilir ya da yeniden oluşması geciktirilebilir.Dr. Demir, böbrek taşı tedavisiyle ilgili merak edilenleri ve başarıyla kullanılan “Holmium Laser ve Flexible URS" teknolojisini anlattı. Demir, "Her yıl milyonlarca insan taş hastalığı nedeniyle üroloji uzmanı veya acil servis hekimlerine başvuruyor. Böbrek taşları ve idrar yolları, ürolojik hastalıklar içinde yüzyılardır en ağrılı hastalıktır. Geçmişte taş tedavisi sadece açık cerrahi işlem ile yapılırken, daha sonraki yıllarda teknolojik gelişmeler ESWL ve üreterorenoskopi (URS) gibi seçenekler üroloji pratiğine girmiştir. Endoskopik yöntemlerde çok çeşitli taş kırma cihazları kullanılabilmektedir. Başta böbrek, üreter ve mesane taşları tedavisi olmak üzere, üst idrar yolu (üreter) darlıkları, alt idrar yolu (üretra) darlıkları, idrar yolu tümörleri, dış genital lezyonların tedavisi Holmium Lazer ve Flexible URS Teknolojisinin kullanım alanları arasında yer almaktadır. Bilinen en güçlü ve en güvenli taş kırma cihazımızla yapılan işlemler kanamasızdır, hastaya hiçbir zarar vermez ve işlem sonu ağrı yok denecek kadar azdır. Lazerin bir diğer üstünlüğü de diğer yöntemlere göre taş çok daha küçük parçalara ayrılır, adeta toz haline gelir. Ucu her yöne yönlendirilebilen çok ince bir aletle (Flexible URS) idrar kanalından böbreğin içine girip lazer ile taş kırma yöntemi, hasta sağlığı açısından en güvenli ve en az travmatik yöntemdir. Hasta aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilerek normal yaşantısına dönmektedir" dedi.



Erkeklerin kadınlara göre 3 kat daha fazla risk altında olduğunu dile getiren Dr. Demir, "Sıklıkla taş oluşma 20–50 yaşları arasında görülürken, en sık görüldüğü yaş grubu 30'lu yaşlardır. Taşı oluşturan risk faktörleri arasında idrar yolu enfeksiyonu, böbrekteki yapısal bozukluklar, böbrek hastalığı olanlar, beslenme alışkanlıkları, yetersiz sıvı alımı, sıcak iklim kuşağında yaşamak, bazı ilaçlar, bazı bağırsak hastalıkları, genetik faktörler, geçirilmiş bağırsak ameliyatları, metabolik hastalıklar yer almaktadır" şeklinde konuştu.



#böbrek taşı
#böbrek
#Üroloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Reşat Demir
8 yıl önce