|

Bütün coğrafyaların şairiydi

Cahit Zarifoğlu vefatının 31. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Ailesi, dostları ve okurlarının katıldığı anma törenine gençler de büyük ilgi gösterdi. Onu bütün coğrafyaların şairi olarak tanımlayan arkadaşları Zarifoğlu’nun canlılığını ve dinamizmini hep koruduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 03:37 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Cahit Zarifoğlu vefatının 31. yıldönümünde mezarı başında anıldı.
​Cahit Zarifoğlu vefatının 31. yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Çağdaş Türk şiirinin öncü şairlerinden Cahit Zarifoğlu vefatının 31.yıldönümünde Üsküdar Küplüce Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Şairin ailesi ve Çocuk Vakfı tarafından düzenlenen anma töreninde şairin dostları ve sevenleri hazır bulundu. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasının ardından şairin adının verildiği okuldan öğrenciler Zarifoğlu'nun yaşam öyküsünü anlattı. Programı düzenleyen Mustafa Ruhi Şirin, arkadaşı hakkında şunları söyledi: "Yaşasaydı 78 yaşında olacaktı. O yaşın bilgeliğiyle bir şairin yeryüzünde yapması gereken ödevleri hepimize hatırlatırdı diye düşünüyorum. Sadece kendi için yazmış bir şair değildi. O, bütün insanlık coğrafyasının şairidir. Zarifoğlu, çocuk gövdenin şairidir ve içindeki çocukla da yazdığı çocuk kitaplarıyla da önemli bir çocuk edebiyatçısıdır. Rahmetle yad ediyoruz."

DOSTLUĞUNDAN MEMNUN KALDIK

Şair, yazar Nurettin Durman ise Zarifoğlu ile 1983 yılından vefat ettiği 1987 yılına kadar çok yakın bir arkadaşlıkları olduğunu dile getirdi ve dostunu şu sözlerle anlattı: "Hatırnaz, büyüklük taslamayan, hoş ve mütevazı bir insandı. Dostluğundan biz çok memnun kaldık, ondan çok şey öğrendik.” Şairin talebesi olan öykü yazarı Recep Seyhan, öğrenciyken tanıştığı Zarifoğlu'nun hayatına çok şey kattığını ifade ederek: "Onun eğitme yöntemleri farklıydı. Önce bir şeyin nasıl olmaması gerektiğini öğretiyordu. Hikaye yazacaksınız diyelim kötü hikaye nasıldır, bir hikaye neden kötü olur. Oradan bizi güzele ulaştırırdı” diye konuştu.


TEMİZ BİR OLUKTAN AKAN SU GİBİ

Dostlarından Yüksel Yalçınkaya ise Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Erdem Beyazıt'ın gönül ehli olduğuna dikkat çekti. Yalçınkaya, Zarifoğlu'nu temiz bir oluktan akan suya benzettiğini dile getirdi ve ruhunun tevhid zevkini tattığı için şiirlerinde bu bilincin var olduğuna vurgu yaptı.

Şair Adem Turan ise vefatından altı ay önce tanıştığı Zarifoğlu hakkında şunları söyledi: “Üsküdar'da bir kahvede oturmuştuk. Ebubekir Eroğlu, Alim Kahraman, Hasan Aycın ve Cahit Zarifoğlu gelmişti. İlk kez orada gördüm. Muhteşemdi. Yazılarındaki ve bize anlatılan gibiydi. Onu tanımadan seviyordum. Ancak birebir karşıladığımda çok etkilendim. Benim kuşağımı yetiştiren odur. Keşke hayatta olsaydı ve dizinin dibinden ayrılmasaydık."


Gençlerin ağabeyi

Şairin kızı Betül Zarifoğlu, aradan geçen yıllara rağmen her geçen sene mezardaki anmaya gelenlerin sayısının arttığını söyledi. Zarifoğlu şöyle konuştu: “Gençler babama Cahit Abi diyorlar. Babamın erken vefatı onun zihinlerde hep genç ve yakışlı olarak kalmasını sağladı. Bu kadar yıl araya girmesine rağmen hala insanların onu kendine yakın görmesi bizi çok mutlu ediyor. Kısa bir ömüre çok şey sığdırdı. İsmi de her zaman canlı ve dinamik oldu.“ Oğlu Ahmet Zarifoğlu ise, babasının gençler taraıfndan sevilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

#Cahit Zarifoğlu
#Şair
6 yıl önce