|

Cevher-i Musiki 500 Türk eserini hayata döndürecek

Türk müziğinin 400 yıldır gün yüzüne çıkmamış 500 eseri, aynı dönemin Avrupa Barok müziğiyle birlikte dünya sahnesine çıkacak. Konserler, bu ay içinde Brüksel'de, Mayıs ayında ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilecek

Aa
00:00 - 25/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:20 - 25/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Cevher-i Musiki 500 Türk eserini hayata döndürecek
Cevher-i Musiki 500 Türk eserini hayata döndürecek

Türk müziğinin 400 yıldır gün yüzüne çıkmamış eserlerinin, aynı dönemin Avrupa Barok müziğiyle birlikte dünya sahnesine çıkacağı bildirildi. Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan açıklamaya göre, Paris'te ve İzmir'de kurulan iki ayrı topluluğun oluşturduğu "17. Yüzyılda Avrupa ve Osmanlı Saraylarında Müzik Projesi" kapsamındaki konserler, bu ay içinde Brüksel'de, Mayıs ayında ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilecek.

5 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Söz konusu çalışmayla ilgili bilgi veren EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Hakan Cevher, British Library'de bulunan "Haza Mecmua-yı Saz ü Söz" adlı el yazması esere ulaşarak, eserin çevirisini yaptığını ve beş yıl süren çalışmanın sonunda el yazması eserin kitap haline getirildiğini belirtti. Prof. Dr. Hakan Cevher, ilk kez bu kitapla ortaya çıkan 500'ün üzerinde Türk müziği eserini, yeniden hayata döndürmek ve 17. yüzyıl müziğinin resmini çekmek üzere konservatuvardaki öğretim elemanlarıyla birlikte Cevher-i Musiki topluluğunu kurduklarını, bu kapsamda Fransa'daki Barok Müzik Topluluğu "La Turchesca" ile bir araya geldiklerini bildirdi.

17 yıl önce