|

Çiçeğe böceğe suya ekmeğe kitap: Kaynak niteliği taşıyor

Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, günlük hayatımızda kullandığımız pek çok nesne ve kavramın kültürümüz içindeki yerini ve tarihini inceleyen kitaplar hazırlıyor. Şimdilik 90 kitaba ulaşan dizide ayakkabı, mum, ayrılık, dedikodu, ekmek, su, çiçek, böcek, hırsız, yaşlılık, tren, radyoyu anlatan çeşitli kitaplar var.

Emeti Saruhan
04:00 - 9/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 03:25 - 9/11/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
FOTOĞRAF: SEDAT ÖZKÖMEÇ
FOTOĞRAF: SEDAT ÖZKÖMEÇ

Profesör Emine Gürsoy Naskali 133 kitaba imza attı, atmaya da devam ediyor. Birçoğu kaynak olarak kullanılabilecek bu kitapların arasında editörlüğünü yaptığı bir seri var ki konuları bakımından hem şaşırtıyor hem de merak oluşturuyor. Tuz, Saç, Ayakkabı, Meyve, Çiçek, Dedikodu, Alay, Korku, Ayrılık, Veda, Düğün, Mum, Böcek, Zehir, Avare, Yorgan, Nuh, Argo, Arı ve Bal gibi 90’ın üzerindeki kitap bugün ne Türkiye’de ne de yurt dışında benzeri olmayan bir seri olarak raflarda yerini almış durumda.

SAÇTAN KİTAP OLMAZ DEDİLER

Günlük hayatımızdaki nesne ve kavramların kültür tarihimizdeki yerini, Türk kültürünün temel kaynaklarından faydalanarak aktaran bu kitaplar, belki de hakkında hiç düşünmediğimiz “şey”lerin arkalarındaki birikimi uzman kalemlerden okumamızı sağlıyor. Örneğin Saç Kitabı. Prof. Naskali, “Bu kitap dizisi 1994’te Saç Kitabı ile başladı. Bana ‘Saçla ilgili ne söylenebilir ki!’ demişlerdi. Kalın bir cilt ortaya çıktı. Devam etseydik birkaç cilt daha çıkabilirdi” diyor.

AİLE TARİHİNİN PEŞİNDE

  • Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Naskali, kitapların konularını belirlerken biraz meraklarının biraz da aile tarihinin peşinden gittiğini anlatıyor: “Borç Kitabı’nda birçok yönden kavramı ele aldık ama bir köşesinde de aile tarihim var. Büyükbabam Lozan toplantılarında iktisat müşaviri olarak Lozan’a geldiğinde, bakıyor ki ödemelerin altın üzerinden yapılması kararlaştırılmış. Müdahale ediyor ve borcu kağıt paraya sabitletiyor. Eğer bu ödemeleri altın üzerinden yapacak olsaydık ödeyemezdik. İşte borç dendiğinde bu konular da zihnimden geçiyor. Kitapların hepsini değilse de bir kısmını aile tarihim ile ilgili konuları ortaya çıkarmak için çalışmış olabilirim.”

KAYNAK KİTAP HÜVİYETİNDE

Naskali’nin günde 10 saate varan çalışmayla hazırladığı kitapların büyük bir kısmı Kitabevi Yayınları’ndan, bazıları ise Dergah ve Libra Yayınları ve Paradigma Akademi’den yayınlandı. Naskali, “Ayakkabı konusunda başka kültürler üzerine yapılmış araştırmalar bulabilirsiniz. Ben istedim ki bizim kültürümüzü ortaya koyalım, terminolojik yönüyle, tarihi yönüyle, efsaneleriyle ele alalım” diyor. Bu kitaplar tezler, belgeseller, filmler hazırlanırken başvurulan kaynaklar oluyor. Çekilen bir filmdeki sahne için Defin Kitabı’ndan, düğün ritüelleri ile ilgili bir belgesel içinse Düğün Kitabı’ndan faydalanılmış.

Ramazan’ın bereketiyle kitap dizisi doğdu

  • Kitabevi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Varış, kitap serisinin ortaya nasıl çıktığını şu sözlerle anlatıyor: “Yayınevimiz Üretmen Han’dayken Ramazan’larda diş kirası kitapları veriyorduk. İkinci kitabımız Ramazan Kitabı’ydı. Onu Orta Oyunu Kitabı, Karagöz Kitabı takip etti. Bu kitapları muhtelif yazarlardan istemiştik ve her Ramazan dağıttık. Sonra Emine Hanım’ın projesine Tütün Kitabı ile başladık. Başlangıçtaki kitaba Ramazan Kitabı dediğimiz için diğer kitapların ismini de “kitabı” kelimesini kullanarak verdik. Hırsız Kitabı, Kap Kacak Kitabı gibi.”

Mehmet Varış yayınevlerinden Emine Gürsoy Naskali editörlüğünde yaklaşık 60 kitap çıktığını, 20 kadar da başka yazarlara hazırlattıkları kitap olduğunu söylüyor. Önümüzdeki günlerde Radyo Kitabı, Tren Kitabı, Sirk Kitabı, Borç Kitabı, Tereddüt Kitabı gibi 9 kitabın yayınlanacağının haberini de veriyor.

#Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali
#Kitap
#Kitabevi Yayınları
1 yıl önce