|

Câmi bileziklerindeki graffiti

Grafiti, yani duvar yazısı, günümüzde olduğu gibi Osmanlı döneminde de vardı. Fakat Osmanlılar, gelişigüzel duvarlara rastgele yazılar yazmak yerine, câmilerin (husûsiyle selâtin câmilerinin) avlusundaki sütunların bileziklerine yazmışlar grafitilerini.

Mahmut Sami Şimşek
00:00 - 10/07/2011 Pazar
Güncelleme: 22:17 - 9/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Câmi bileziklerindeki graffiti
Câmi bileziklerindeki graffiti

Avrupa'da grafiti denen, Osmanlıda ise umûmiyetle câmi avlularındaki sütun bileziklerine yazılması hasebiyle “Bilezik Yazısı” denen yazıları derlemek için, İstanbul'daki selâtin câmilerinin tamâmını, ilâveten sâir birkaç büyük câmiyi dolaştık. Ve câmilerin sütun gibi kollarına takılmış o zarif bileziklerindeki yazıları tek tek fotoğraflayarak okumaya çalıştık.

Evliyâ Çelebi, bu yazıları daha çok, özel olarak vakıflar tarafından tutulan hakkakların yazdığını söyler: “Bu haremin cevanib erbaasında olan amudların aşağı kürsülerinde tunç bilezikler vardır. Evkaf tarafından hakkák müverrih vardır. Cümle veka-i azime misal ihrak binnar ve zelzele ve alev-ü velvele misallü şeyler yazılmıştır. Ki acaib tarihli sütun payeleridir.”

TARİHE NOT DÜŞMEK İSTİYORLARDI

Bu yazılar, avludaki sütunlara rastgele yazılmakla birlikte, umûmiyetle câmi kapısının iki yanındaki sütun bileziklerinin, avluya bakan yüzeylerine yazılmış. Dökme demir, tunç ya da bakırdan oluşan sütun bilezikleri üzerindeki bu yazılar, sivri âletlerle kazınarak yazılmış olduğundan, asırların tahrîbâtına dayanarak günümüze kadar gelmeyi başarabilmişlerdir. Grafitiler, o günlerde yaşanan hâdiselerin, sonraki yıllara aktarılması gayretinin bir netîcesidir aslında. Fakat duygu ve düşüncelerini, hissiyâtını, bâzen de iletmek istediği bir mesajı yazmış olanlar da az değildir.

Bazen Arapça, bâzen de Osmanlıca yazılan grafitilerin, bazıları yarım kalmış. Sâdece kendi ya da devrin sultanının ismini, câminin mîmârının ismini yazmış olanların yanında, bu isimleri tuğrâ şeklinde süslemiş olanlar da var. Kimi zaman bir temennî, bir duâ isteği, hoşa giden bir beyit, ya da Kur'an'dan bir âyet bâzen de o günlerde yaşanmış en mühim hâdiseler kaydedilmiş bileziklere. Hemen hepsinin sonuna târih düşülmesi de ihmâl edilmemiş. Bu târihler sebebiyle, dönemin yazı kültürüyle ve gelenekleriyle ilgili az da olsa fikir sâhibi olabiliyoruz. Bu îtibarla grafitiler, gayriresmî bir vak'anüvistlik olarak da değerlendirilebilir.

CARİYE BUHRANLI GÜNLERİNİ YAZMIŞ

Her kültürde, her millette olan grafitiler, Mısır piramitlerinde, Roma tiyatroları ve arenalarının duvarlarında, yunan tapınaklarında dahi vardır. Osmanlıda ise kalelere, kulelere, zindan duvarlarına yazılmış grafitiler, saraya dahi girmiş olacak ki, Topkapı Sarayı Harem dâiresinin duvarlarından birinde, bir câriyenin buhranlı bir döneminde yazdığı not hâlen mevcuttur. Avrupa'da grafiti denen, Osmanlıda ise umûmiyetle câmi avlularındaki sütun bileziklerine yazılması hasebiyle “Bilezik Yazısı” denen bu notları derlemek için, İstanbul'daki selâtin câmilerinin tamâmını, ilâveten sâir birkaç büyük câmiyi dolaştık. Ve câmilerin sütun gibi kollarına takılmış o zarif bileziklerindeki yazıları tek tek fotoğraflayarak okumaya çalıştık. İşte bunlardan en ilginç olanları:

ÜSKÜDAR MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

En net ve en büyük grafiti bu câmideki sütun bileziğinde bulunuyor. Câminin ana giriş kapısının solundaki sütunda Arapça bir nasihat yazılı. “Rızık için kalbi yaralı olma. Zîrâ rızık için Allah kerimdir” meâlindeki, harekeleri bile konmuş olan bu beyti de, bir çok câminin bileziğine yazılar yazıp imzâsını atan Osman Çelebi isimli bir şahıs yazmış. İşte o beyit: “Lâ tekun lil ayşi mecrûhü'l-fuâd. İnnemer-rızku alellâhi'l-kerîm. Osman Çelebi. Sene 1020. Rebîulevvel. Fî yevmi duşembe (pazartesi).”

En soldaki sütunda târihî bir hâdise için not düşülmüş. Sultan 4. Mehmet zamânında, İran şâhına elçiler gönderildiği bildiriliyor: “Elçiler şâha gittiler Muharremin ikisinde. Sene 1017”

GAZİ AHMET PAŞA CAMİİ
  • Donanmay-ı Hümâyun çıktı yevm-i Pazar fî 6 Şâban. Sene 1167
  • Muîd Ahmet Efendi Mısır'a gitti. Osman. Sene 1039
  • Süveydân oğlu Mehmet Efendi bile gitti. Sene 1039
  • EDİRNEKAPI MİHRİBAH CAMİİ
  • Hicrî 1173 Mîlâdî 1759 târihinde 59. bölüğün kılıççısı Mehmet Paşa
  • ŞEHZADE CAMİİ

    O devirlerdeki büyük İstanbul yangınlarından birinden bahsedilirken şu not düşülmüş Şehzâde Câmii'nin bir sütununa:

  • Azîm ateş göründü hava yüzünde. Kadir gecesi fî yevmi yeksen bin sene 1022
  • Bir sütunda da 3 yazı var:

  • Altınoluk işlendi. Sene 1021. Ketebehu Osman Çelebi.
  • Câmii şerîf meremmât oldu. 15 Recep Sene 1025
  • Kemâl ehli bulur her yerde yerin
  • Kemâlin yok ise bir yer…….

    Bir başka sütunda yine aynı yangın:

  • İslâmbolda ateş vâkî oldu. Rebîulâhirin onbirinde. Sene 1022
  • Bir başkasında da:

  • Sultan Murat Şâha Fatma Sultan İbrâhim Paşa'ya verdi. Cemâziyelâhirin evvelinde. Sene 992
  • Bir diğerinde ise hoş bir beyit var ibretâmiz:

  • Dâr-ı Dünyâ hoştur ammâ âkıbet hûn olmasa
  • Zevk-i Cennet hoştur ammâ şiddet-i nâr olmasa. Recep 28. 1169

    BEYAZIT CAMİİ

    Sütun bileziklerindeki grafitiler en fazla Beyazıt Câmii'nde var. Câminin ana giriş kapısı sağındaki sütunda bir fâtihâ ricâsı:

  • Bolulu …… Çelebi'nin rûhiçün fâtihâ okuyanın âkıbeti hayrola. Sene 1092
  • Avluya soldan girilen kapının yanındaki yeşil sütunda:

  • Ahmet bin Mehemmet Ağa, Sultan Bayezid-i Velî Sermusâhibi Mecîd
  • 4 tâne sütunda “Vakf-ı Sultan Bayezid-i Velî. Sene 1193” yazılı. 4. sütunda 2 defâ yazılmış bu cümle.

    EMİNÖNÜ YENİ CAMİ

    Giriş kapısının sağındaki sütunda Arapça terkiple, Câmiyi yaptıran Sultan 4. Mehmet'in annesi Hatice Tarhan Vâlide Sultan'ın künyesi yazılmış. Fakat Arapçada annesi anlamına gelen ümmü yerine yanlışlıkla kızı anlamına gelen binti kelimesi yazılmış: “Vâlide Sultan binti Gazi Sultan Mehmet Han. Sene 1102” Yazının soluna da bir tuğra çekilmiş.


    S.AHMET CAMİ

    İç avlunun Ayasofya'ya bakan kapısından girince, sağdaki ilk sütunda kelime-i tevhîd ve “İnnallâhe alâ külli şey'in kadîr” âyeti yazılı. Ve arkasından şu duâ ilâve edilmiş: “Her kim bu kelime-i tevhîdi okursa, Allah makâmını yüksek ede. Ve himmetinden ve Resûlü Ekrem'in şefâatinden mahrûm eylemeye.”

    Câmi ana giriş kapısının solundaki sütunda İstanbul'a methiyeler düzülmüş. Aynı sütunun arkasında da bir şahıs, Hüseyin isimli bir şahsın gadrine uğramış olacak ki, cami avlusunda bedduâ ediyor: “Ah Hüseyin Vah Hüseyin. Dilerim Allah'tan bulur Hüseyin……” İç avlunun Ayasofya'ya bakan girişinde, soldaki sütunda ise bir âşığın mâşukuna îlân-ı aşkı yazılı. Sevgilisinin bileziğine yazmaya muktedir olamadığı belli: “Âlem içre bulunmaz mı bu gözle bu emsâli. Sene 1093”


    YAVUZ SELİM CAMİ

    İç avluda, yine câminin taç kapısının solundaki sütunda, Kâbe'nin üstündeki altınolukun tâmirâtını haber veriyor Osman Çelebi...


    ATİK ALİ PAŞA CAMİ

    Bu câmideki yazılar, sonraki yıllarda sütun bilezikleri altun yaldızla boyandığı için kaybolmuş. Altın bileziklerdeki yazılar artık okunmuyor.



    13 yıl önce