|

Çok okuyup az konuşan deha

Fikir adamı Erol Güngör 80'inci doğum gününde anıldı. Mehmet Genç ve Doğan Cüceloğlu 43 yaşında vefat eden dostları Göngör’ü az konuşan çok okuyup çok yazan bir deha olarak tarif ettiler.

Ayşe Olgun
04:00 - 30/11/2018 Friday
Güncelleme: 04:51 - 30/11/2018 Friday
Yeni Şafak
Prof.Dr. Erol Güngör'ün 80'inci doğum günü anısına sevenleri buluştu.
Prof.Dr. Erol Güngör'ün 80'inci doğum günü anısına sevenleri buluştu.

Sosyal bilim alanında yaptığı çalışmalarla tanınan fikir adamı yazar Prof. Dr. Erol Güngör, doğumunun 80’nci yıl dönümünde ailesi, dostları ve okurları tarafından anıldı. Hafta başı Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası'nda gerçekleştirilen toplantıda tarihçi Mehmet Genç ve psikolog Doğan Cüceloğlu henüz 43 yaşındayken vefat eden düşünce adamı Erol Güngör’le dostluklarını anlattılar. Göngör'ü az konuşan, çok düşünen ve çok okuyan bir deha olarak tanımladılar. Eşi Şeyma Güngör ise varisleri olarak kurdukları Yersu Yayınları arasında bundan böyle Güngör’ün kitaplarının yeniden okurlarıyla buluşacağının müjdesini verdi.

25 YILLIK BÜYÜK DOSTLUK

Osmanlı iktisat tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan tarihçi Mehmet Genç, Güngör’le arkadaşlığının 25 yıl boyu devam ettiğini ve bu sürede neredeyse her gün üniversitede öğlen yemeğinde buluştuklarını akşamları ise birlikte ünlü Marmara Kıraathanesi’nde sohbetlere katıldıklarını anlattı: “Sabırlı, mütevazı ve şefkatli bir insandı. Fakat bu özelliklerini fazla öne çıkarmazdı. Bu özelliklerini görmek için çok yakın olmak gerekirdi. Mesafeli biri olduğu için okulda öğrencileri ona ‘buz baba’ lakabını takmıştı.”


MERAKLI VE ESPRİLİ BİR ADAM

Genç sözlerine şöyle devam etti: “Esprili bir adamdı. Ulaşılmaz ama ulaştığınız zaman her şeyini size feda edecek bir yapısı vardı. Çok zekiydi, çok çabuk anlıyordu, hızlı öğreniyordu ve çok da yazıyordu ama konuşması azdı. Sürekli sahaflara giderdi. Entelektüel olarak sonsuz bir merakı vardı. Arapçası ve Osmanlı Türkçesini çok iyi bilirdi. Farsçası vardı. Kendini küçük yaştan itibaren yetiştirmiş biriydi. İstediğimiz kitaplara o zaman internetten de ulaşamadığımız için, sahaflarda ne bulursak onları okuyarak yetiştik. Literatürü bir şekilden bulduktan sonra okuyacak vakit de olmadığı için bir kısım kitapları o, bir kısım kitapları ben okuyordum. Sonra birbirimize anlatıyorduk.” Erol Güngör’le üniversite yıllarında 4 yıl boyu aynı odayı paylaşan Doğan Cüceloğlu ise, Güngör’ün Hukuk Fakültesi’nde öğrenciyken Fethi Gemuhluoğlu’nun yönlendirmesiyle bölüm değiştirip Edebiyat Fakültesi’ne geldiğini belirterek dostlukları için şunu söyledi: «Çok konuşmayan bir tipti ama derya gibiydi. Onunla ilk başlarda odadayken kendimi orta okul öğrencisi onu da muallim gibi hissetmiştim. Toplumsal değer ve kültür konusunda müthiş bir tarihi bilgiye sahipti. Onun çok önemli bir kaynak olduğuna inanıyorum ve yazdığı eserlerden dolayı ona çok müteşekkirim.”

Ev sahipliğini Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar’ın yaptığı toplantıya AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş da teşrif etti.


Dört kitabı okurla buluştu

Eşi Şeyma Güngör Erol Güngör’ün uzun zamandır piyasada olmayan kitaplarının yeniden okurla buluşacağının müjdesini verdi. Güngör, ilk etapta Yer-Su yayınları tarafından, eşinin bir araya getirdikleri “Doktora-Doçentlik-Profesörlük Tezleri” ile “İslam Tasavvufunun Meseleleri” adlı kitapları okuyucuyla buluşturduklarını aktardı. Altınordu yayınlarından da bu ay Erol Güngör’ün 2 eserinin okuyucuyla buluştuğunu belirten Şeyma Güngör, eşinin tercüme ve telif eserlerinin kısa aralıklarla yayınlanmaya devam edeceğini, ayrıca eşi hakkında hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin bir kısmının da kitap olarak yayınlanması üzerine çalıştıklarını söyledi.

#Erol Güngör
#Mehmet Genç
#Doğan Cüceloğlu
6 years ago