|

Deniz Feneri Bosnalılıarı sevindirdi

Deniz Feneri Derneği'nin yapımını üstlendiği Bosna-Hersek'in Mostar şehrindeki Cemal Biyediç Üniversitesi Eğitim Fakültesi ek binası törenle hizmete açıldı.

Aa
00:00 - 9/09/2007 Pazar
Güncelleme: 15:24 - 9/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Deniz Feneri Bosnalılıarı sevindirdi
Deniz Feneri Bosnalılıarı sevindirdi

Cemal Biyediç Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen Eğitim Fakültesi açılış töreninde konuşan Deniz Feneri Derneği Başkanı Engin Yılmaz, derneklerinin 10 yıldır Türkiye'de ve dünyada yoksullukla mücadele eden bir sivil toplum örgütü olduğunu söyledi.





Türkiye'nin 81 ilini adım adım dolaştıklarını, dünyada ise 2005 yılındanbu yana 33 ülkede faaliyet gösterdiklerini anlatan Yılmaz, "Konumuz hep yoksulluk oldu. Bu yoksulluk karanlığını aydınlatacak olan en önemlişeyin ilim ve eğitim olduğunu gördük" dedi.



Son 2 yılda hem Türkiye, hem de dünyada onlarca ilköğretim okulu ve lise inşaatı yaptıklarını dile getiren Yılmaz, "Deprem sebebiyle tsunami meydana gelen Banda Açe'de 1000 kişilik lise inşaatını bitirdik.



Ardından ikinci deprem Pakistan'da oldu. Şu anda orada 14 ilköğretimokulu ve lise inşaatını bitirdik. 40 bin metre kare kapalı alana ve 4fakülteye sahip Hazara Üniversitesi inşaatına başladık" diye konuştu.


Yılmaz, ayrıca Balkanlar'da 5-6 ülkede yardım faaliyetlerinin sürdüğünü ifade ederek, bu bölgede inşa ettikleri ilk okulun Makedonya İştip'tek iHamidiye Medresesi olduğunu söyledi.


8 AYDA TAMAMLANDI

Geçen yıl Bosna-Hersek'e yaptıkları kültür gezisi sırasında üniversitenin rektörü Prof. Dr. Fuad Catovic ile görüştüklerini ve buradaki mağduriyeti gördüklerini anlatan Yılmaz, 2006 yılı sonunda aldıkları kararla eğitim fakültesinin ek binasının yapımını üstlendikleri söyledi. Yılmaz, yapımı 8 ayda tamamlanan 2 bin metrekare alan üzerine kurulu 3 katlı binanın 500 bin Avro'ya mal olduğunu kaydetti.




Cemal Biyediç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuad Catovic de, ihtiyaç duydukları ek binaya kavuşmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.



Prof. Dr. Catovic, son 30 yılda üniversitede bir çok şeyin yapıldığını ifade ederek, ancak ilk kez bu kadar kısa sürede bir binanın inşaatının tamamlandığını belirtti. Bosna Savaşı bittikten sonra ilk kez bir dost ülkenin sivil toplum kuruluşunun kendilerine yardım eli uzattığını dile getiren Prof. Dr. Catovic, "Bugün bizim küçük devletimizin kendi imkanları ile yapamadığı bu binayı, dost ülke ve orada çok ciddi bir kuruluş olan Deniz Feneri bize kazandırdı" dedi.





Prof. Dr. Catovic, üniversitenin bölgedeki gençlerin eğitimi ve onların geleceğe hazırlanması için kurulduğunu anlatarak, "Gençlere sadece teknik konular ve mühendislik bilgileri verilmeyecek, onlara bir bilinç kazandırılacak. Üniversitemiz büyük bir misyona sahip olarak eğitim hayatını sürdürecek" diye konuştu.




Prof. Dr. Fuad Catovic, 1977 yılında kurulan üniversitenin, 1996 yılından beri 4 bin 500 metrekarelik Eski Kuzey Kışlası'nda faaliyet gösterdiğini söyledi. 8 fakültesi bulunan üniversitedeson kayıtlarla birlikte öğrenci sayısının yaklaşık 12 bin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Catovic, üniversitenin en önemli eksikliği olarak kampüste öğrenci yurdunun bulunmamasını gösterdi.

Boşnakça eğitim veren üniversitenin, yabancı öğrencilere İngilizce uzaktan eğitim imkanı sağladığını anlatan Prof. Dr. Catovic, ileride tıp fakültesi ile bölgenin güneş ve su kaynakları açısından zengin olması bakımından enerji kaynakları ile ilgili bir fakülte kurmak istediklerini kaydetti.



İktisadın duayeni" olarak tanınan 81 yaşındaki Prof. Dr. Sebahattin Zaim de tarihi bir gün yaşandığını söyledi.



Prof. Dr. Zaim, üniversitelerin insan yetiştirme müesseseleri olduğunu belirterek, "Selektif eğitim çok önemlidir" dedi. Sosyologların teşhisine göre her toplumun, her devletin hatta dünyanın 5-10 kişi tarafından yönetildiğini ifade eden Prof. Dr. Zaim, "Burada öyle cevher elemanlar yetişirse, hem Mostar'ın ve Bosna'nın, hem de insanlığın ve İslam dünyasının gelişmesine yardımcı olur, refahını ve mutluluğunu arttırmaya katkıda bulunur. İnsanlar birbiriyle yardımlaşmakla mükelleftir. İnsanlar bunu tek başına da, kurumlar halinde de yapabilir.




Bugün sivil toplum kuruluşları bu görevi yapmaktadır. Bu kurumlar insanlardan topladıklarını yine insanların hayrına sarf ediyorlar" diye konuştu.



Türkiye'nin Mostar Başkonsolosu Turgut Kural da, Bosna-Hersek ile Türkiye arasında çok sıcak ve yakın ilişkiler bulunduğunu belirterek,binanın Deniz Feneri Derneği tarafından yapılmasının 2 ülke arasındasadece devletten devlete olan değil, toplumsal ilişkilerin de içtenolduğunu gösterdiğini söyledi.




DUALARLA AÇILDI

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Fuad Catovic tarafından Engin Yılmaz veTurgut Kural'a, Cemal Biyediç Üniversitesinin teşekkür belgesi verildi.

Mostar Müftüsü ve din görevlileri eşliğinde duaların okunmasınınardından Engin Yılmaz, Fuad Catovic ve beraberindekiler, kurdele keserekek hizmet binasını hizmete açtı. Törene katılanlar, daha sonra binayı gezdiler.

Bu arada törende, üniversitenin "Mostar Yamurları" adlı öğrenci grubunun seslendirdiği "Emina" şarkısına Engin Yılmaz ve Fuat Catovicile törene katılanlar da eşlik etti.

Törene, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, İstanbul İl Dernekler Müdürü Eyüp Dursun Ergür, Cemal Biyediç Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. SalkoPezo'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.


17 yıl önce