|

Dergilik: Yedi İklim 400'ü aştı

DERGİLİK'te bu hafta Yedi İklim, Olağan Hikaye ve Yitiksöz var. 4 Soru'nun misafiri öğretmen, şair ve yazar Duran Boz.

Hakkı Yanık
04:00 - 23/07/2023 Pazar
Güncelleme: 12:14 - 24/07/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
B Bölgesi'nde oturuyor; demirden evde. Babasıyla eve giderken dönüp size bakıyor zeytin gözleriyle; size, bize, memlekete!..
B Bölgesi'nde oturuyor; demirden evde. Babasıyla eve giderken dönüp size bakıyor zeytin gözleriyle; size, bize, memlekete!..
Değinmeler...

'Matbu dergiciliğin sonu geldi' ifadesi gündemden düşmüyor. Kapanan dergiler 'yeniden başlama' umudunu hiç kaybetmiyor. Yeniden başlamak mümkün mü? Dergilerimizin yaşatılması, yeniden başlaması için neler yapılabilir? Görüşlerinizi yazın, bize gönderin, paylaşalım! 270

Edebiyat dergilerinin çokluğu zarar değil yarar sağlar. Eli kalem tutan gençler bir yerde kendilerini ortaya koymalı. (...) Dergiler, genel anlamda bir mezarlık olabileceği gibi, üzerinde boy verilen yerler de olabilir. (...) Dergiler, söz birliği etmiş gibi niteliği öncelerlerse, sıkı dokurlarsa nitelik öne çıkabilir. Ali Haydar Haksal, dünyabizim.


Yedi İklim 400'ü aştı


Aylık kültür-sanat-medeniyet-edebiyat dergisi Yedi İklim, 400. sayıya ulaştı. Ali Haydar Haksal yönetimindeki derginin Sınırlar başlıklı sunuş yazısında, “500. sayımızla da karşınızda olmayı temenni ediyoruz” denilerek başkaları tarafından çizilecek sınırların kabul edilmeyeceği belirtiliyor.

400. sayıya Hasan Aycın'ın çizgi çalışmasıyla başlıyoruz. Aycın'ın yanısıra Zeynep Hilal Özder de bir çalışmayla ekibe katılmış. 64 sayfalık son sayının şairleri Nurettin Durman, Ümit Zeynep Kayabaş, Ethem Erdoğan, Erkan Kara, Ömer Hatunoğlu, İshak Aslan, Fatih Memiş, Yasemin Kuloğlu, Enes Mahir Yalım, Mehmet Yılmaz, Uğurcan Güler, Eren Buğdaycı ve Murat Türkcan. Ayrıca Victor Hugo (Çev.: Münteha Özdoğan ve Ayşe Altıntaş) ile İmam Şâfiî'den (Çev.: Ali Tülü ve Abdülaziz Duman) de birer şiir yeralıyor Yedi İklim'de. Ayın konuşması Mücahit Gültekin'le yapılmış. 'Teslim Olmamak' başlıklı söyleşiyi Abdullah Yalın Karadağ yapmış. Osman Bayraktar'ın 'Sezai Karakoç', İsmail Demirel'in 'deprem' ve Ali Haydar Haksal'ın 'Belkıs ile Süleyman' yazıları ilgi çekici. Temmuz sayısına katkı sunan diğer isimler, Münire Kevser Baş, İsmail Kıllıoğlu, Osman Koca, İshak Aslan, Sevgi Korkusuz, Sevde Kahraman, Yusuf Emir Çulha ve Yunus Berk Üstün. Daha dolu, daha gür Yedi İklim'lerle nice 400 sayı görme umudumumu girişteki sunuşun son cümlesine bağlayayım: Meselemiz, yolu bitirmek değil yolda olmaktır. Öleceksek de yolda ve O'nun yolunda ölmektir. Yedi İklim'e, 0 216 352 49 77 no'lu telefondan ulaşılabilir.

Yedi İklim'den:

Dışarı çıktığımızda, Çavuşoğlu, Yönelişler'in bir takım sorular göndererek cevaplandırılmasını istediğini ekliyor. Mustafa Kutlu'nun o soruları düzenlediğini ve bu hususta Kutlu ile konuştuğunu söylüyor. Ekliyor: Böyle soru mu sorulur: Divan Şiiri nedir? Ne bileyim ben. Git öğren kitaplardan. Bu alanı bilen biri böyle yaklaşmaz... İsmail Kıllıoğlu, Vaktürze.

Hikâye hep var olsun!

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nce yayımlanan Olağan, 17. sayısını hikâyeye ayırmış. Yunus Emre Özsaray yönetimindeki 128 sayfalık derginin dosya konusu: Hikâyeye Ne Oldu? Özsaray, 'sunuş'ta, genç isimlerin heyecanlarına omuz vermenin kendilerini diri tuttuğunu belirtiyor. Bu sayının hikâyecileri, Büşra Çelik, Oğuzhan Oğuzbey, Hüseyin Kılıç, Büşra Tümkaya, Furkan Duman, Rıfat Eroğlu, Ahsen Dalca Korkutan, Kenan İzzet Kara, Mesut Ateşgil ve Yusuf Muaz Al. Dosya çalışmasına Keziban Soylu, Merve Çakır, Rabia Altuntaş, Sebahat Meraki, Büşra Çelik ve Oğuzhan Oğuzbey katkı sağlıyor. 'Okuru Bol mu Olsun'un konuğu Faruk Duman ve Kargasabunu. 'Gözden Geçir'de Büşra Çelik, Merve Çakır, Gökhan Yılmaz, Rabia Altuntaş, Sabahat Meraki, Oğuzhan Oğuzbey ve Keziban Soylu, Ferid Edgü'nün Mezar'ını merkeze alıp hikâyeyi konuşuyor. 'Dört Köşe'de dört isim misafir: Elif Genç, Kuddusi Demir, Vildan Külahlı Danış ve Zeynep Sayman. Ahmet Melih Karauğuz'un Yazar Kafası'nda da Karauğuz'dan başka altı isim daha var. 'Sözüm Ona'da soruları Merve Can Akkaya cevaplamış. Gökhan Yılmaz, Zeki Bulduk'un Saklı Öyküleri'ni ele almış. Bulduk'la söyleşi yapılmış ve yaszarın Masal hikâyesine yer verilmiş. Keziban Soylu, Re'sen Editör'de iki kitabı inceliyor. Rabia Altuntaş ve Ahmet Melih Karauğuz dergiye katkı sunan diğer isimler. Hikâye hep var olsun! Olağan Hikâye'ye, 0 212 581 61 72 no'lu telefondan ulaşılabilir.


Biz ne gülücükler biliriz...


Yitiksöz dergisi, 17. sayısıyla okuruna “Merhaba” dedi. Yönetmenliğini Duran Boz'un yaptığı ve 112 sayfalık derginin kapağında Cahit Zarifoğlu var: Biz ne gülücükler biliriz senden / Ne rahmetler açıldı senden bize dizesiyle. Arka kapakta bir Yasin Mortaş fotoğrafı ve Hüseyin Burak Us'un şiiri yer bulmuş. 'Sunuş' yazısında, “Yitiksöz bundan böyle sadece bir sanat edebiyat dergisi değil, bir şehri bütün anılarıyla yeniden onaracak olan bir rüyanın da adı” deniliyor. Dergiye şiirle başlıyoruz. Cahit Koytak, Mustafa Gök, Mehmet Aycı, Suavi Kemal Yazgıç, Sıddıka Zeynep Bozkuş, Şakir Kurtulmuş, Cahit Küçük, Yunus Emre Altuntaş, Adem Turan, Yasin Mortaş, Ahmet Tepe, Hacı Ahmet Sevgili, Songül Özel, Akif Dut, İbrahim Halil Kaya, Agâh Sayra, İlhami Atmaca, Ekrem Elmas ve Sinem Bozhöyük bu sayının şairleri. Erol Çetin Alâeddin Özdenören'i yazmış. Mehmet Kahraman'ın 'Bizim Normalimiz Ne?' başlıklı yazısını Dilara Yurtsever'in Mehmet Kahraman’la yaptığı konuşma takip ediyor. Dergiye aralarında Ali Galip Yener, Metin Kaplan, Yavuz Ahmet, Ramazan Avcı, Yılmaz Irmak, Musa Kazım Arıcan, Hacer Yeğin, Esra Kahya ve Zübeyde Andıç'ın olduğu yaklaşık 25 kalem destek veriyor. Yitiksöz'e, yitiksoz@gmail.com e posta adresinden ulaşılabilir.

Duran Boz

4 SORU: DURAN BOZ

1. Size dergi okuru diyebilir miyiz?

Dergi okurluğu ile kitap okurluğunu ayrıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Bu sebeple dergilerin yanı sıra yayımlanan yeni kitapları da okumaya, izlemeye çalışıyorum.

2.Takip ettiğiniz dergiler var mı?

Edebiyatın nabzı öncelikle dergilerde atıyor. Dolayısıyla lise yıllarından başlayarak Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Mavera, Kayıtlar, Yedi İklim, Hece, Dergâh, Varlık, Oluşum, Yusufçuk, Karabatak, Post Öykü, Dil ve Edebiyat, Olağan Hikâye, Olağan Şiir, Muhit gibi dergileri izlemeye çalışıyorum.

3.En son hangi dergiye katkı sundunuz?

Hece dergisinin Alâeddin Özdenören Özel Sayısı ile Yitiksöz dergisine katkıda bulunduğumu söyleyebilirim.

4.Okuduğunuz/yazdığınız dergilerde dikkatinizi çeken bir çalışma oldu mu?

Okuduğum dergilerde, dönemin şartları muvacehesinde dikkatimi çeken şiirler, yazılar yayımlanıyor. Bunları takip etmeye çalışıyorum.



#Dergilik
#Aktüel
#Edebiyat
10 ay önce